24/09/2021
Διοικητικά - Δικαστικά | Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 - 13:17

Επίσημη η αναβολή στην ΕΠΟ, αντίθετος ο Ζαγοράκης, που δεν ελέγχει την κατάσταση

Ποια είναι τα σημεία της διαφωνίας για την Ολιστική Μελέτη με ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ * Για εκβιασμό μίλησε η ΕΠΣ Μακεδονίας και επιτέθηκε σε Αυγενάκη

Καμία έκπληξη… Όπως σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα η γενική συνέλευση της ΕΠΟ τη Δευτέρα 19 Ιουλίου ήταν ένα φιάσκο. Έτσι και επισήμως πάρθηκε η απόφαση αναβολής λήψης απόφασης για τις αλλαγές στο καταστατικό, που προτείνει η Ολιστική Μελέτη ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ. 

Το σώμα, λοιπόν, όρισε νέα γ.σ. στις 27 Αυγούστου 2021 με 62 ψήφους, τρία παρών (Ολυμπιακός, ΕΠΣ Κύκλαδων, ΕΠΣ Λέσβου) και ένα λευκό (ΕΠΣ Πειριά). 

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του με την όλη εξέλιξη: «Δε με ενδιαφέρει τι θα γίνει επικοινωνιακά., εκπροσωπούμε το ποδόσφαιρο και θέλουμε όλοι να φτάσει ψηλά. Σας έχουμε στείλει εδώ και τόσο καιρό τις αλλαγές. Το να αναβάλλεται μια συνέλευση με θέμα την Ολιστική Μελέτη δεν ξέρω κατά πόσο θα μας κάνει χαρούμενους. Τα περιθώρια στενεύουν. Ελάτε να αποφασίσουμε αν προχωράμε ή όχι. Οι Ενώσεις πρέπει να πάρουν την απόφαση και πρέπει να τελειώνουμε. Το ότι αναβάλλουμε κάθε μήνα δεν θα οδηγήσει κάπου…». Αυτή ήταν η τελευταία τοποθέτηση του Ζαγοράκη, που φυσικά εκ του αποτελέσματος δεν εισακούστηκε και επειδή έγινε μετά και την αναβολή αποδεικνύει τη διαφωνία του.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ νωρίτερα, στην εισαγωγική του ομιλία στη γ.σ. είχε πει: «Έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ, ελληνική κυβέρνηση. Το έχω μεταφέρει ότι δεν είμαι πρόεδρος Ένωσης για να μπορώ να γνωρίζω τα πραγματικά προβλήματα ενώσεων, έχω πάρει θέση για την ολιστική μελέτη αλλά θεωρώ ότι οι πρόεδροι των ΕΠΣ είναι οι κατάλληλοι που θα αναλύσουν τα θέματα, να σας πουν που διαφωνούν.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Η ολιστική μελέτη είναι κάπως αυστηρή θα έλεγα αλλά έχει και πολλά κομμάτια που είναι για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το καταστατικό και η Ολιστική Μελέτη είναι εισήγηση αλλά μετά από συζητήσεις αρκετά θέματα είναι σε κουβέντα για να λυθούν. Μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι Ενώσεις θα έχουν από μια ψήφο. Αυτό χρειάζεται να συζητάμε, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Για το ΔΣ θα ισχύουν από το 2024».

Ωστόσο, όλα αυτά πήγαν στράφι και έτσι έγινε δεκτή ουσιαστικά η πρόταση της ΕΠΣ Μακεδονίας, με τον πρόεδρο της Σάββα Δημητριάδη να μιλά για ωμό κυβερνητικό εκβιασμό! 

«Για πιο λόγο το οικογενειακό δικό μας, θέμα, η Ολιστική Μελέτη πήγε στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο Αυγενάκης απείλησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ότι δεν θα το χρηματοδοτήσει, για όνομα του Χριστού και της Παναγίας, θα τρελαθούμε τελείως. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το χρηματοδοτεί το κράτος, με αυτό τον ωμό εκβιασμό του συγκεκριμένου ανθρώπου η Εκτελεστική Επιτροπή έπρεπε να το θεωρήσει μείζον, να τεθεί σαν κυρίαρχο θέμα. Η ΕΠΣ Μακεδονίας πιστεύει ότι οι προτάσεις απ’ όπου και αν προέρχονται πρέπει να συνοδεύονται από επιχειρήματα και όχι από εκβιαστικά διλήμματα, Πρέπει τον εκβιασμό να τον βγάλουμε από την μέση.

Πρέπει να γίνουν αλλαγές αλλά αφού πρώτα τακτοποιηθεί ο νόμος. Πρέπει η ΓΣ να αναβληθεί», είπε στην ομιλία του Δημητριάδης.

Μόνο ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου (ΕΠΣ Πέλλας) ήταν πιο ήπιος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι με την ΟΥΕΦΑ θα υπάρξει μια καλύτερη προσέγγιση, όμως η στάση του Αυγενάκη ήταν ξεκάθαρη ότι ο νόμος δεν αλλάζει. Υπάρχουν πράγματα στο νόμο που ο κοινός πολίτης δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα».

Οι διαφωνίες άρθρο προς άρθρο 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου (ΕΠΣ Αθηνών) αναφέρθηκε στα άρθρα της Ολιστικής Μελέτης όπου υπάρχει διαφωνία.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε δύο τηλεδιασκέψεις, μια με Αυγενάκη και μια με ΟΥΕΦΑ έπειτα από αίτημα της ΟΥΕΦΑ. Το καταστατικό έχει 83 άρθρα και η Εκτελεστική διαφωνεί σε 4-5 άρθρα.

Το άρθρο 10 αναφέρεται στη δημιουργία νέων Ενώσεων, προτείνει 4-5 νέες Ενώσεις, εκεί που διαφωνούμε είναι στη δημιουργία Ένωσης διαιτητών, είμαστε αντίθετοι.

Το άρθρο 22 αναφέρεται στους ψήφους Ενώσεων. Όλες οι ΕΠΣ έχουν από μια ψήφο. Στην πλειονότητα των Νέων ΕΠΣ η ΟΥΕΦΑ θέλει 2 ψήφους σε αυτές τις Ενώσεις. Πως είναι δυνατόν να έρχεται η ΟΥΕΦΑ και να επιβάλει σε αυτές τις νέες Ενώσεις δύο ψήφους, η Ένωση Άμμου, Διαιτητών, Προπονητών. Είμαστε πλήρη αντίθετοι σε αυτό το άρθρο. Στη Σούπερ Λίγκα 2 προτείνει έξι ψήφους κι εμείς προτείνουμε μια.

Το άρθρο 33 αναφέρεται στο ΔΣ της ΕΠΟ που αποτελείται από 17 μέλη. Η ΟΥΦΑ προτείνει να μειωθούν τα μέλη των Ενώσεων και προτείνει να τοποθετηθεί μια γυναίκα για την οποία από το 2024 δεν έχουμε αντίρρηση. Επίσης, να μειωθεί ένα μέλος και να μπει ένα μέλος από Διαιτησία. Εμείς προτείνουμε να μπει ένα μέλος της ΚΕΔ χωρίς δικαίωμα ψήφου, να αναφέρει τα προβλήματα και η ΕΠΟ να αποφασίζει.

Στο άρθρο 47 με τον ερχομό των ξένων στην ΚΕΔ έπαψε να εγκρίνεται από την ΕΠΟ ο Κανονισμός Διαιτησίας. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε λόγο. Θέλουμε η οποιαδήποτε τροποποίηση να έχει λόγο και η ΕΠΟ.

Στο άρθρο 53, Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Η ΟΥΕΦΑ θέλει να παίρνει αποφάσεις η Επιτροπή και να μη δίνει αναφορά στην ΕΠΟ. Η απόφαση της Ομοσπονδίας είναι να έχει εισηγητικό χαρακτήρα και την απόφαση να την παίρνει η ΕΠΟ.

Στο άρθρο 55 για τον Εκτελεστικό Διευθυντή η ΟΥΕΦΑ προτείνει να διοικεί την ΕΠΟ χωρίς να δίνει λόγο. Η απόφαση της ΕΠΟ είναι οι αποφάσεις του να εγκρίνονται από τον πρόεδρο. Πρέπει την τελική απόφαση να την παίρνει ο πρόεδρος.

Το άρθρο 82 λέει ότι αν υπάρχει παραίτηση ή έκπτωση μέλους της ΕΠΟ, να μπει τώρα μια γυναίκα ενώ η ΕΠΟ λέει να μπει το 2024 και να μπει τώρα ο αναπληρωματικός που έχει προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές. Η ΟΥΕΦΑ λέει, τώρα, η μία να είναι γυναίκα και ο άλλος διαιτητής.

Η ΟΥΕΦΑ δήλωσε ότι αν δεν περάσει η Ολιστική Μελέτη ως έχει θα κάνει οικονομικό εμπάργκο στην ΕΠΟ, το ίδιο δήλωσε και ο Αυγενάκης για τις παροχές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο από το Στοίχημα».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου, είπε μεταξύ άλλων. «Πιστεύω ότι με την ΟΥΕΦΑ θα υπάρξει μια καλύτερη προσέγγιση, όμως η στάση του Αυγενάκη ήταν ξεκάθαρη ότι ο νόμος δεν αλλάζει. Υπάρχουν πράγματα στο νόμο που ο κοινός πολίτης δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα».

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ για την αναβολή: «Την αναβολή της ψήφισης προτάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. για τροποποίηση του Καταστατικού και του Κανονισμού που διέπει την εφαρμογή του Καταστατικού και κωδικοποίηση των διατάξεών του, αποφάσισε το σώμα της Γ.Σ. της Ομοσπονδίας με ψήφους 62 ναι, 3 «παρών», 1 λευκό.

Το σώμα προχώρησε στην απόφαση αναβολής, ώστε να υπάρξει το περιθώριο ευρύτερης και διεξοδικής συζήτησης στις τάξεις της ποδοσφαιρικής οικογένειας αναφορικά με τις Καταστατικές αλλαγές τις οποίες έχουν προτείνει οι διεθνείς συνομοσπονδίες, με σκοπό στην επόμενη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων Μελών της Ομοσπονδίας, η οποία ορίστηκε για τις 27 Αυγούστου 2021, να παρθεί οριστική απόφαση επί των προτάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA».

Μοιραστείτε το: