24/09/2020
Ελλάδα | Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 - 19:13

Τσιόδρας: «Nα ρίξουμε τον δείκτη R κάτω από το 1...» (video)

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας... χτύπησε το καμπανάκι για τον κορωνοϊό * Δεν εκτιμά ότι χρειάζεται επιστροφή στο γενικό lockdown * Δείτε τι είπε

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε εκτάκτως στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση πανικός.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, έχοντας μαζί του και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και με αμφότερους να φορούν μάσκα, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης (4/8) ότι ο δείκτης R0 βρίσκεται κοντά στο 1 και αυτό θα πρέπει να σταματήσει, ειδάλλως τα κρούσματα θα αυξάνονται όλο και περισσότερο.

«Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε τον δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα.

Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων στάθηκε στην αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδα μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων, στην αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ γάμοι, μπαρ), αλλά και στη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες ένεκα της κινητικότητας και της αύξησης των ελέγχων, αλλά και στο ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα και το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, σημείωσε ο Σ. Τσιόδρας.

Για τη χρήση της μάσκας επισήμανε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας.

Tο μήνυμα πλέον για τη μάσκα είναι διπλό: “Φοράω τη μάσκα για να προστατέψω τον άλλο, αλλά και για να προστατέψω τον εαυτό μου από τους άλλους”».

Ενώ για τα φάρμακα και το εμβόλιο είπε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε.

Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει τα μέτρα, διέψευσε ότι υπάρχει δική του προσωπική διαφοροποίηση με τα μέτρα που λαμβάνονται και ανέφερε ότι δεν κρίνει πως υπάρχει λόγος για επιστροφή στο γενικό lockdown.

-ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Μοιραστείτε το: