06/07/2020
Ελλάδα | Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 - 12:50

Μηταράκης: «Πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτή της Μαλακάσας»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως όσοι δεν δικαιούνται παραμονή στη δομή, θα αποχωρήσουν

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα έκανε μιλώντας στο Mega τη Δευτέρα (1/6) ο Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για «την πρώτη ελεγχόμενη δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας» και εξήγησε πως «μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εγκαταστήσουμε σύστημα εισόδου - εξόδου στις δομές, ώστε αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν, γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή υπεράριθμους διαμένοντες.

Μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έλεγχο των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδος. Ενεργοποιήσαμε μια παλιά νομοθεσία κι εγκαταστήσαμε διοικητές από την Παρασκευή. Ο διοικητής, για πρώτη φορά, υπάρχει από το ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό να μπορέσει μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσει την αποχώρηση αυτών που δεν πρέπει να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο».

Μιλώντας για την στρατηγική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά γενικά το θέμα του μεταναστευτικού, ο υπουργός είπε πως «η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να μειώσουμε τις ροές, καθώς και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινήσαμε με τη φύλαξη των συνόρων και μετά τις αυξημένες ροές του 2019, αυτή τη στιγμή το τελευταίο τρίμηνο έχουμε μείωση πάνω από 90%. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας αποφασιστικά, και τα θαλάσσια, και τα χερσαία.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να διαχωρίσουμε αυτούς που δικαιούνται άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες. Τρίτη προτεραιότητα, να κάνουμε ασφαλέστερες τις δομές, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας, τα συστήματα πρόσβασης, δημιουργώντας διπλές περιφράξεις, ένα αίσθημα ασφάλειας, και στους διαμένοντες, και στους κατοίκους. Από 92 δομές που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα, θέλουμε να τις μειώσουμε κάτω από το μισό τους επόμενους μήνες».

Μοιραστείτε το: