28/09/2020
Διοικητικά - Δικαστικά | Τρίτη 26 Μαΐου 2020 - 18:23

Ουδετερότητα ήττας για ΕΠΟ από ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ

«Βρείτε τα», είπαν οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές για τη διαμάχη της Ομοσπονδίας με την κυβέρνηση ως προς το χρόνο των εκλογών * Εξηγούν γιατί θα ήταν καλύτερο να γίνουν οι αρχαιρεσίες τον Ιούλιο, αλλά αναγνωρίζουν ότι η πανδημία δικαιολογεί την αλλαγή!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η πρώτη… κρυάδα για την ΕΠΟ είχε έρθει από την επιστολή Χούμπελ, που προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπίες, ωστόσο, αυτό επιβεβαιώθηκε με ακόμη πιο επίσημο τρόπο από την απάντηση ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ προς την Ομοσπονδία για το θέμα της διαμάχης της με την κυβέρνηση (και συγκεκριμένα το υφυπουργείου Αθλητισμού).

Οι δύο διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές ζητούν από της δύο πλευρές να κάτσουν να τα βρουν και αυτή η ουδετερότητα ασφαλώς και δεν είναι κάτι που ικανοποιεί την ΕΠΟ, καθώς αποτελεί επί της ουσίας ήττα.

ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ κάνουν πολιτική, δεν… σπάνε αυγά με την ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζουν μεν τα δικαιώματα της Ομοσπονδίας, που είναι μέλος τους και εξηγούν εν συντομία γιατί θα ήταν καλύτερο οι αρχαιρεσίες να γίνουν τον Ιούλιο, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, πλην όμως, αναγνωρίζουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού δικαιολογεί (έστω εν μέρει) την αλλαγή!

Άρα ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ είπαν ένα μεγαλοπρεπές «ναι μεν αλλά», που ασφαλώς τραυματίζει την ΕΠΟ όσο κι αν τα... παπαγαλάκια της δήθεν εξυγίανσης ή όσοι απλά υποστηρίζουν ΑΕΚ (που είναι το φαβορί της επόμενης ημέρας στη διοίκηση) ή ΠΑΟΚ επιμένουν αποσπασματικά να προτάσσουν ότι τους αρέσει από την επιστολή, αγνοώντας το συνολικό της νόημα, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους εντυπώσεων.

Από την άλλη όχθη, ασφαλώς και το υφυπουργείο Αθλητισμού και ο Λευτέρης Αυγενάκης προσωπικά μπορούν να θεωρούν ότι σε πρώτη φάση έχουν κερδίσει πολλά περισσότερα απ’ όσα έχασε η ΕΠΟ…

Αναλυτικά, η απαντητική επιστολή, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΕΠΟ λίγο μετά τις 18.00 της Τρίτης (26/5): «Εκ των FIFA και UEFA απεστάλη σήμερα στον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Ευάγγελο Γραμμένο η παρακάτω επιστολή.

25 Μαΐου 2020

Αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιβεβαιώνουμε τη λήψη της επιστολής σας της 15 Μαΐου 2020 όσον αφορά τις αρχαιρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και σας ευχαριστούμε γι' αυτή.

Η UEFA και η FIFA, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ειδικών που έχουν οριστεί για την Ελλάδα, σημειώσαμε τη μονομερή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές στις οικείες διατάξεις του ελληνικού αθλητικού νόμου οι οποίες θα επέτρεπαν τη μετακίνηση και την πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών τον Ιούλιο του 2020 της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Η αρχή της μετακίνησης και πρότερης διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για τον Ιούλιο του 2020 είχε συμφωνηθεί στη διάρκεια πολλαπλών συναντήσεων και συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, των εθνικών αθλητικών αρχών και της UEFA και της FIFA, μεταξύ αυτών και η συνάντηση που είχε διοργανωθεί από τον Έλληνα Υφυπουργό Αθλητισμού στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 2020. Παρόλο που συνεχίζουμε να εμμένουμε στη θέση μας ότι η μετακίνηση και πρότερη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της νέας εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ είναι για το καλύτερο δυνατό συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι εν όψει των πρωτοφανών προκλήσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του Covid 19, ενδέχεται οι αποφάσεις να πρέπει να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε προταθεί από την UEFA και τη FIFA, συμπεριελάμβανε μια αλλαγή της διάταξης του ελληνικού αθλητικού νόμου που αφορά στην ημερομηνία των εκλογών για τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες η οποία θα συνοδευόταν από τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΠΟ προκειμένου να συνάδει με την αντίστοιχη τροποποίηση στον νόμο. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τη σύγκληση εκλογικής γενικής συνέλευσης από την ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020.

Η UEFA και η FIFA υποστήριζαν σταθερά ότι η μετακίνηση των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ τον Ιούλιο του 2020 θα ήταν ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

Οι αρχαιρεσίες τον Ιούλιο θα συνέπιπταν με τη λήξη της εντολής των διεθνών ειδικών της UEFA και της FIFA στην Ελλάδα, η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιουλίου 2020.

Οι διεθνείς ειδικοί που έχουν οριστεί από την UEFA και την FIFA θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να επιβλέψουν στενά την εκλογική διαδικασία και τα διαδικαστικά θέματα, πριν από την ολοκλήρωση της εντολής τους.

Οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι και η διοίκηση της ΕΠΟ θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν ορθά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2020/21 και να λάβουν αποφάσεις για ευαίσθητα ζητήματα όπως ο ορισμός των νέων αλλοδαπών μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας/ΕΠΟ με ενδελεχή και έγκαιρο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η UEFA και η FIFA επεσήμαναν σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι η ΕΠΟ πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους. Τυχόν παραβιάσεις της υποχρέωσης αυτής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της UEFA και της FIFA.

Ως εκ τούτου, και ενόσω η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προτρέπουμε την ΕΠΟ και τους οικείους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να συνδιαλλαγούν άμεσα και εποικοδομητικά με τις ελληνικές αθλητικές αρχές όσον αφορά τις διάφορες προκλήσεις που επιμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου θέματος του χρόνου των αρχαιρεσιών.

Παραμένουμε στη διάθεση της ΕΠΟ για οποιαδήποτε περαιτέρω συνδρομή ενδεχομένως απαιτηθεί επί του θέματος.

UEFA FIFA.

Kevin Lamour                                                                                    Mattias Grafström

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας                                                 Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας».

Μοιραστείτε το: