28/09/2020
Διοικητικά - Δικαστικά | Τρίτη 12 Μαΐου 2020 - 20:16

Σούπερ Λίγκα 1: Η γελοιοποίηση της τηλεδιάσκεψης από ΠΑΕ, η αναζήτηση νέων πόρων και η Interwetten

Ο Λυσάνδρου παρουσίασε χορηγική πρόταση ύψους 6 εκατ. ευρώ από τη στοιχηματική εταιρεία * Η ΕΠΟ μπορεί να δώσει 1,3 εκατ. από την ενίσχυση της ΟΥΕΦΑ κατά τον Αντωνίου * Προσπάθεια για νομοθετικές ρυθμίσεις * Και οι… online διάλογοι του Δ.Σ.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μετά το… ναυάγιο με τους ποδοσφαιριστές για οριζόντιες μειώσεις έως 83% για το τετράμηνο Μάρτιος - Ιούνιος 2020, η Σούπερ Λίγκα θέλοντας και μη όφειλε να ανασκουμπωθεί. Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τρίτης (12/5) ήταν αναγκαίο και πέρα από τη στροφή 180 μοιρών του Αλαφούζου και το μέλλον στον προεδρικό θώκο είχε πολλά και διάφορα.

Ουσιαστικά και χειροπιαστά τα ζητήματα, που ανέκυψαν ήταν δύο: Αφενός η γελοιοποίηση της διαδικασίας της τηλεδιάσκεψης από ΠΑΕ που έστησε… πάρτι εις βάρος των υπολοίπων μεταδίδοντας σε «δικούς» της δημοσιογράφους ό,τι γίνεται στο Δ.Σ. με συνέπεια να κοροϊδεύει τις υπόλοιπες και αφετέρου την παρουσίαση του Μηνά Λυσάνδρου της πρότασης χορηγίας για τα επόμενα τρία χρόνια της στοιχηματικής εταιρείας Interwetten ύψους 6 εκατ. ευρώ! Κάτι που είναι το μόνο χειροπιαστό μπροστά σε πάσης φύσεως προσδοκίες, επιδιώξεις ή υποσχέσεις στα λόγια, τουλάχιστον επί του παρόντος…

Όλα τα υπόλοιπα ήταν θεωρίες και εντυπωσιασμοί σε μια ημι-live μετάδοση. Ως προς το κρυφτούλι της μια ΠΑΕ που μετέτρεψε σε δημόσιο φιάσκο το συμβούλιο του συνεταιρισμού αξίζει να σημειωθεί ότι στη διοργανώτρια έχουν φτάσει στο σημείο να φοβούνται να αναφέρουν οικονομικά στοιχεία στο Δ.Σ. όπως αυτά της έρευνας για την ζημιά από την πανδημία για να μην γίνουν… φύλλο και φτερό στο λεπτό.

Το άλλο, που προέκυψε ήταν ότι στο τραπέζι έπεσε η ανάγκη για σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση ώστε να θεσπιστεί ποσοστό προς τις ΠΑΕ από τις στοιχηματικές και να υπάρξει περαιτέρω φορολογική χαλάρωση.

Στην κουβέντα φυσικά μπήκε και το θέμα της ενίσχυσης της ΟΥΕΦΑ προς την ΕΠΟ με τις ΠΑΕ να ζητούν χρήματα από εκεί (η σχετική πρόταση είχε γίνει από το προηγούμενο Δ.Σ. από τον Ολυμπιακό για να βοηθηθούν οι ομάδες των θέσεων 5-14) και τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας, Στέργιο Αντωνίου να αναφέρει ότι στη Σούπερ Λίγκα 1 θα μπορούσε να πάει το 1,3 εκατ. από τα 4 εκατ.

Η δε επίσημη ανακοίνωση από το Δ.Σ. ήταν λιτή και ανέφερε απλά το εξής: «Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Super League ενημερώθηκαν οι ΠΑΕ-Μέλη για τη διαπραγμάτευση με τον Π.Σ.Α.Π. και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.

Οι ΠΑΕ Λαμία και ΠΑΕ ΟΦΗ, δια των εκπροσώπων τους κ.κ. Τσικνή και Πουρσανίδη, θα μετέχουν στην ομάδα εργασίας (working group) της Super League, στη θέση των παραιτηθέντων μελών».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν οι Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος διοργανώτριας - ΑΕΚ), Αλέξης Κούγιας (ΑΕΛ), Θόδωρος Καρυπίδης (Άρης), Δημήτρης Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Κάτια Κοξένογλου (Ατρόμητος), Παναγιώτης Λούτσος (Βόλος), Άρης Πιαλόγλου (Ξάνθη), Τάκης Αγραφιώτης (Ολυμπιακός), Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ), Γιάννης Αλαφούζος - Λεωνίδας Μπουτσικάρης (Παναθηναϊκός), Φώτης Κωστούλας (Παναιτωλικός), Νίκος Ζαμάνης (Πανιώνιος), Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), Σάκης Τσικνής (Λαμία) και Στέργιος Αντωνίου (εκπρόσωπος ΕΠΟ). 

Ως προς τις τοποθετήσεις μερικές πιο χαρακτηριστικές ήταν οι ακόλουθες (πέραν φυσικά του Γιάννη Αλαφούζου που σας έχουμε προαναφέρει σε ξεχωριστό άρθρο):

Κωστούλας (Παναιτωλικός): «Χάσαμε το παιχνίδι με τον ΠΣΑΠ. Έχει δίκιο ο κύριος Αλαφούζος. Η χρονιά χάθηκε. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε την επόμενη σεζόν. Το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουν οι μικρότερες ομάδες. Αν τελειώσουν τα τηλεοπτικά και μειωθούν κατά 70%, τελειώσαμε. Να κυνηγήσουμε ποσοστό από το στοίχημα. Είναι η μόνη διέξοδος. Αν πάμε σε κεντρική διαχείριση, τότε ουδείς μπορεί να κάνει χωριστή συμφωνία. Αυτό που είπα για ποσοστό από το στοίχημα, δεν εννοώ τη διαφήμιση στη φανέλα. Είναι καλό που η Λίγκα θα πάρει 6 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από ξένη στοιχηματική εταιρεία. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να δίδεται ποσοστό στις ΠΑΕ από το στοίχημα γενικώς».

Πουρσανίδης (ΟΦΗ): «Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι εχθροί μας, θα τα βρούμε μαζί τους. Θεωρώ πολύ ανησυχητικό ότι οι συζητήσεις μας διαρρέουν. Προτείνω να τα βρούμε με τη Nova. Να ζητήσουμε ποσοστό από το στοίχημα για την επομένη σεζόν. Προτείνω στα γήπεδα να υπάρχει το 20% των φιλάθλων και να μην παίξουμε σε άδειες κερκίδες».

Πιαλόγλου (Ξάνθη): «Δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας στο θέμα της μείωσης των συμβολαίων. Να πάψουμε να αποδίδουμε τους επόμενους μήνες το 5% στην ΕΠΟ. Να ζητήσουμε μείωση φορολόγησης από την κυβέρνηση».

Δάρας (Πανιώνιος): «Συμφωνώ με τον κύριο Κωστούλα. Όμως πρέπει να βοηθήσουν οι μεγάλες ομάδες. Αυτή είναι η έννοια του συνεταιρισμού. Διαφωνούμε να υπάρξουν μονομερείς διαπραγματεύσεις με τους παίκτες».

Ο Καρυπίδης (Άρης) από την πλευρά του έθεσε το θέμα του «Hat Trick», της ενίσχυσης της ΟΥΕΦΑ στις Ομοσπονδίες ελέω κορωνοϊού για να λάβει από τον Αντωνίου την απάντηση ότι η ΕΠΟ μπορεί να δώσει μέχρι 1,3 εκατ. «Θα το συζητήσουμε στην επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ», είπε και συμφώνησε ότι οι ομάδες πρέπει να παίρνουν χρήματα μέσω ποσοστού από το στοίχημα.

Οι διάλογοι…

Όσο για τους αποσπασματικούς διαλόγους, που έγιναν φύλλο και φτερό απολαύστε τους:

Πουρσανίδης: «Την προηγούμενη φορά όλοι συμφωνήσαμε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Μόνο ο Ολυμπιακός είχε κάποιες αντιρρήσεις. Σέβομαι τον κ. Καρυπίδη, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην εξετάσουμε το ενδιαφέρον και άλλου τηλεοπτικού παρόχου πλην Nova»

Αγραφιώτης: «Κύριε Πουρσανίδη δεν είπαμε την άλλη φορα να βάλουμε τις αρχές και μετά να πάμε σε τηλεοπτικούς παρόχους;».

Πουρσανίδης: «Άρα κακώς πήγαμε και στη Nova»

Αγραφιώτης: «Δεν πήγαμε».

Αλαφούζος: «Αν ο Ολυμπιακός θέλει να αποκλείσει τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο την επόμενη σεζόν, ας το πει ευθέως»

Αγραφιώτης: «Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν. Απλώς θέλει να μπει το πλαίσιο»

Αλαφούζος: «Δηλαδή χρειαζόμαστε ομόφωνη απόφαση; Τη στιγμή μάλιστα που κάποιες ομάδες έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ομάδων που δεν έχουν συμβόλαια».

Λυσάνδρου: «Δεν ξέρω αν κάποιες ομάδες έχουν συμφέρον...»

Αλαφούζος: «Έχουν συμφέρον. Όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης...»

Κωστούλας: «Είναι υποχρέωση του κ. Λυσανδρου να ψάξει για τηλεοπτικούς παρόχους».

Γκαγκατσης: «Ο πρόεδρος της SL1 δεν μπορεί να ζητάει κάθε φορά εξουσιοδότηση. Θα πρέπει να κάνετε επαφές με τους τηλεοπτικούς παρόχους».

Αγραφιώτης: «Τα γυρίζετε όπως θέλετε...»

Γκαγκάτσης: «Φόρτισε το κινητό, μίλησε και ο Αγραφιώτης».

Κοξένογλου: «Συμφωνώ να κάνει επαφές ο πρόεδρος. Δεν χρειάζεται εξουσιοδότηση»

Καρυπίδης:«Εμείς βάζουμε νομικό ζήτημα. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των άλλων ομάδων»

Οικονομακης (νομικός σύμβουλος διοργανώτριας): «Από το καταστατικό της SL1 δεν υποχρεούται καμία ομάδα να μπει σε κεντρική διαχείριση.  Μπορεί να δοθεί μια εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί με κανάλια η πλειοψηφία των ομάδων».

Αλαφούζος: «Να ψηφίσουμε τώρα ποιες ομάδες θέλουν την κεντρική διαχείριση».

Λυσανδρου: «Το θέλουμε εγγράφως....»

Αλαφούζος: «Έχετε σύγκρουση συμφερόντων κύριε Λυσάνδρου γιατί η ΑΕΚ εχει τηλεοπτικο συμβολαιο η ΑΕΚ».

Λυσάνδρου: «Επιμένω. Την άλλη φορά κύριε Αλαφούζο ζητήσατε εγγράφως. Γιατί τώρα δεν το θελετε;»

Αλαφούζος: «Την προηγούμενη φορά είχαμε πληροφορίες ότι κάποιοι είχαν σχεδιάσει να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις σε προσυννενόηση με τον κ. Αυγενάκη».

Γκαγκατσης: «Είμαι υπέρ της πρότασης Αλαφουζου».

Εν τέλει αποφασίσθηκε με το όλο θέμα της κεντρικής διαχείρισης να ασχοληθεί η ομάδα εργασίας.

Να σημειωθεί τέλος ότι ως προς τα τεστ του κορωνοϊού ειπώθηκε από τον Λυσάνδρου ότι η διοργανώτρια βρήκε καλύτερη προσφορά με κόστος 75 ευρώ το άτομο (θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της Υγειονομικής Επιτροπής της SL1 Ξενοφών Ρούσσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μια ημέρα πριν είχε μιλήσει για τιμή 120 ευρώ το άτομο).

Μοιραστείτε το: