01/04/2020
Κόσμος | Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 - 23:25

Βέτο από Ιταλία και Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, γιατί οι Γερμανοί κυρίως και οι Ολλανδοί δεν δέχονται την έκδοση ευρωομολόγου για τις συνέπειες του κορωνοϊού

Δεν προέκυψε συμφωνία από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη (26/3) σχετικά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Σύνοδος έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη Γερμανία και την Ολλανδία κατά κύριο λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην έκδοση ευρωομολόγου και με αποτέλεσμα η Ιταλία και η Ισπανία να θέσουν βέτο, απορρίπτοντας το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε είπε ότι η χώρα του δεν αποδέχεται τα σχέδια της Ε.Ε. επειδή είναι πολύ δειλά, για να προσθέσει σε δήλωσή του ότι «πρέπει να αντιδράσουμε με τη λήψη καινοτόμων οικονομικών μέσων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό».

Ο Τ. Κόντε έθεσε και τελεσίγραφο στην Ευρώπη, με προθεσμία 10 ημερών για εύρεση λύσης, αλλά δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ συμφώνησε με την προθεσμία των 10 ημερών ο ομόλογός του της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Μοιραστείτε το: