07/12/2019
Ελλάδα | Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 - 19:43

Τσακαλώτος: «Από τα δικά μας επιδόματα ποια θα κρατήσετε;»

Επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, με αφορμή τις προγραμματικές της δηλώσεις

Επικριτικός εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή (21/7), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε την επαναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα και στοχεύει σε πολιτική λιτότητας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «γιατί απορρίψατε το σχέδιό μας; Μήπως επειδή η λιτότητα είναι μέσα στο σχέδιό σας;» αναφορικά με το «μαξιλαράκι» για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων.

Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες απόρριψε τον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και πέρασε στη λογική των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης «να φτιάξουμε πρώτα το σπίτι μας».

Εκτιμώντας ότι το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη μείωση των φόρων που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης για το 2020 αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, κάλεσε τη κυβέρνηση να αναφέρει και τις δικές της δημοσιονομικές εκτιμήσεις.  «Πώς θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να στηλιτεύσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, δεν έκανε καμία αναφορά στα επιδόματα, ακόμη και σε αυτά που είχε υποσχεθεί η Ν.Δ., όπως το επίδομα 2.000 για κάθε γέννηση παιδιού και διερωτήθηκε «από τα δικά μας επιδόματα ποια θα κρατήσετε; Εμείς είχαμε μόνιμο μέτρο για συνταξιούχους. Τα επιδόματα για στέγαση και για τα παιδιά; Η δική σας εξαγγελία για 2.000 σε κάθε παιδί; Το ένα προς ένα για προσλήψεις στο Δημόσιο μένει ή φεύγει; Δεν δικαιούμαστε να ξέρουμε; Δεν είπε κουβέντα για αυτά ο κύριος πρωθυπουργός». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σχέδιο καταστολής της κυβέρνησης κατηγορώντας την για «Μαρια-Αντουανετισμό».

«Εσείς λέτε στην κοινωνία αν δεν έχετε ψωμί πάρτε καταστολή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως συνέπεια των οικονομικών μέτρων είναι η καταστολή και συμφωνώ μαζί του. Δημιουργείτε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με μια ατζέντα που έχει κέντρο την καταστολή. Πόσο θα φάει όμως καταστολή η μεσαία τάξη; Έχουν υποφέρει από τις δικές σας πολιτικές και θα δουν πως δεν μπορείτε να κάνετε πραγματικές φοροελαφρύνσεις. Θα δουν πως θα μειωθεί ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά λιγότερος φόρος για αυτούς δεν θα υπάρχει. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με Προεδρικά Διατάγματα και η μείωση της φτώχειας είναι πολυσύνθετο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός ότι τέθηκε επικεφαλής της Πράσινης Ανάπτυξης. «Όποιος πιστεύει ότι θα τα καταφέρει «έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη φύση από ό,τι εγώ».

Μοιραστείτε το: