26/08/2019
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 - 21:12

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Πολυκανδριώτης

Ο βιρτουόζος του μπουζουκιού ήταν γιος του ρεμπέτη, Θεόδωρου Πολυκανδριώτη, και αδελφός του γνωστού συνθέτη, Θανάση Πολυκανδριώτη

Φτωχότερος είναι ο χώρος της μουσικής καθώς την Τετάρτη (6/2) έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Πολυκανδριώτης.

Πρόκειται για τον γιο του αείμνηστου ρεμπέτη, Θεώδωρου Πολυκανδριώτη, και αδελφό του πασίγνωστου συνθέτη, Θανάση Πολυκανδριώτη.

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και ήταν γιος του ρεμπέτη Θεόδωρου Πολυκανδριώτη. Για πρώτη φορά, έπαιξε επαγγελματικά το 1958-59 στην «Ψάθα», στο Αιγάλεω, με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και την Ανθούλα Αλιφραγκή. Αργότερα, ακολούθησαν η «Λουζιτάνια», ο «Κήπος του Αλλάχ», ο «Περιβόλας» και το «Καν Καν».

Το 1971 εμφανίστηκε με τη Νάνα Μούσχουρη και τη Μαρινέλλα.Συνεργάστηκε με τους Πάνο Γαβαλά, Ρία Κούρτη, Μάνο Χατζιδάκι, Στέλιο Καζαντζίδη, Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Πάριο, Τόλη Βοσκόπουλο, Παύλο Παπαντωνίου, Γιάννη Πουλόπουλο και άλλους.

Παράλληλα, έπαιξε και στη σκηνή του θεάτρου, δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς της εποχής, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρω Κοντού, τον Κώστα Καρρά, τον Σταύρο Παράβα και τον Σωτήρη Μουστάκα.

Ξεκίνησε να συνθέτει το 1968, ξεπερνώντας τις 1.000 συνθέσεις. Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης είχε δώσει συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, ενώ κατέλαβε και τα εδάφη της κλασικής μουσικής.

Από το 1996 κατοικούσε μόνιμα με την οικογένειά του στο Λονδίνο και είχε δημιουργήσει τη σχολή «Νέα Γενιά της Διασποράς». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνο το 2012, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης πλημμύρισε το στάδιο με τους ήχους του μπουζουκιού του. Ακούστηκαν τα τραγούδια: «Τα παιδιά του Πειραιά», ο «Ζορμπάς», το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» κι άλλα.

Μοιραστείτε το: