22/04/2019
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 - 15:27

Νέα πρόκληση από απόγονο του Έλγιν: «Δώρο του σουλτάνου τα μάρμαρα του Παρθενώνα»

Συνεχίζεται το γνωστό έωλο επιχείρημα

Καμία παραδοχή... Συνεχίζεται το γνωστό έωλο επιχείρημα ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν εκλάπησαν, αλλά δόθηκαν ως δώρο από τον σουλτάνο Σελίμ Γ' στον λόρδο Έλγιν.

Ο λόρδος Τσαρλς Μπρους, απόγονος του Τόμας Μπρους, 7ου κόμη του Έλγιν, υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα δόθηκαν από τον Οθωμανό σουλτάνο με αντάλλαγμα έναν πολυέλαιο και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

Συγκεκριμένα είπε σε συνέντευξή του στους «Times» του Λονδίνου, θέλοντας να υποστηρίξει το Βρετανικό Μουσείο στη διαμάχη με την Ελλάδα: «Τα μάρμαρα ήταν διπλωματικό δώρο. Αποτελούν τμήμα μιας ιστορίας που δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Οι Βρετανοί είχαν συνάψει στρατιωτική συμμαχία με τους Τούρκους κι υπήρχε μια προσωπική φιλία μεταξύ του Έλγιν και του σουλτάνου. Αντήλλασσαν δώρα και υπάρχει ένας πανέμορφος πολυέλαιος του Έλγιν που κρέμεται ακόμη από την οροφή ενός δωματίου στο Τοπκαπί, όπου η λαίδη Έλγιν δίδασκε στην οικογένεια του σουλτάνου βρετανικούς χορούς. Τους δώσαμε και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που εμπόδισε το ξέσπασμα επιδημίας στη Σμύρνη και αργότερα το μετέφεραν στη Βαγδάτη και τη Βομβάη (νυν Μουμπάι), όπου χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου Ινδών».

Επίσης ανέφερε ότι ο σουλτάνος είχε παραχωρήσει στον προκάτοχό του μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων στην Κωνσταντινούπολη καθώς και 10.000 στερλίνες για την ανέγερση του κτιρίου της βρετανικής πρεσβείας.

Μοιραστείτε το: