21/10/2018
Ελλάδα | Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 - 10:10

«Βόμβες» Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάνης, Αιγαίο, Θράκη

Λίγο πριν την επίσκεψη * Δυσαρέσκεια από Μαξίμου * Ανησυχία στη Ν.Δ.

Τορπιλίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα πριν καν φτάσει ο Ταγίπ Ερντογάν αψήφησε τη διπλωματία και ζήτησε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το βράδυ της Τετάρτης (6/12) ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε πως τα ακανθωδη θέματα με την Αθήνα παραμένουν ανοικτά.

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση».

Για το Αιγαίο και τις «αποστάσεις ανάμεσα στα νησιά»:

«Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. Ως εγγυήτριες, ως δίκαιες χώρες, μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι είναι πρόβλημα τα τουρκικά πλοία να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτές είναι προκλήσεις που μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε. Και στον εναέριο χώρο υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες κατά καιρούς και πραγματικά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πρέπει να αποτελούν απειλή το ένα για το άλλο».

Για τους 8 αξιωματικούς:

«Ο Αλέξης Τσίπρας μού υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», είπε ο Ερντογάν. Απέρριψε, δε, το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των «8» ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη, «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Δυσαρέσκεια Μαξίμου

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου τόνισε πως όσα ειπώθηκαν εγείρουν προβληματισμό.

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών» σημείωσε μεταξυ άλλων και πρόσθεσε πως «οι αναφορές περί αναθεώρησής της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Αμφιβάλλει η Ν.Δ. για το πώς έχει προετοιμαστεί η κυβέρνηση για την επίσκεψη

Από την πλευρά του σε ανακοίνωση του την Πέμπτη (7/12) ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκφράζει τον προβληματισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προετοιμασία της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν.

«Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων», σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος, καταλήγοντας ότι «η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών».

Το πρόγραμμα Ερντογάν

Ο σουλτάνος φτάνει στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10.30 το πρωί, όπου και θα τον υποδεχτεί ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (12:00) και τον Πρωθυπουργό (13:30). Ενώ πρόκειται για την δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την εκδήλωση του αποτυχόντος πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Μοιραστείτε το: