Αποκαθήλωση για τους πρωταθλητές Ευρώπης Ισπανούς, οι οποίοι ηττήθηκαν με 2-0 από τη «σκουάντρα ατζούρα» * Επόμενος αντίπαλος η Γερμανία
Τους καθάρισε... Τέλος στη δυναστεία της Ισπανίας, η οποία είχε κατακτήσει τα τελευταία δύο Euro, έβαλε η Ιταλία, η οποία νίκησε στο Παρίσι με 2-0 το βράδυ της Δευτέρας (27/6).
Η «σκουάντρα ατζούρα» παρουσιάστηκε εξαιρετικά διαβασμένη, ήξερε πώς να μπλοκάρει τα ατού των Ισπανών και με αυτό τον τρόπο τούς πέταξε εκτός διοργάνωσης.
Μπήκε πολύ καλύτερα, βρήκε ένα γκολ από στημένο και αντέδρασε σωστά στην πίεση που δέχτηκε. Όταν χρειάστηκε, ο Μπουφόν φώναξε παρών, ενώ πολύ καλός ήταν πέραν των στόπερ ο Τζιακερίνι.
Μόνος του πάλευε ο Ινιέστα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα για τη «φούρια ρόχα». Πολύ κακός ο Νολίτο, ανύπαρκτος ο Μοράτα όσο αγωνίστηκε, ενώ σε κακή μέρα βρέθηκε και ο Φάμπρεγας. Δεν βοήθησε καθόλου με τις αλλαγές του ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προημιτελικά η ομάδα του Αντόνιο Κόντε θα συναντήσει τη Γερμανία, η οποία δεν την έχει νικήσει ποτέ σε οκτώ παιχνίδια που έχουν δώσει για Euro και Μουντιάλ (4 νίκες, 4 ισοπαλίες για τους Ιταλούς).
Από το πρώτο λεπτό φάνηκε πως υπήρχε ομάδα που το θέλει περισσότερο, που είναι διατεθειμένη να παλέψει μέχρι τέλους και να μη φοβηθεί να μπει στις μονομαχίες. Αυτή φυσικά ήταν η Ιταλία, οι παίκτες της οποίας είχαν ενέργεια και αποφασιστικότητα.
Η «σκουάντρα ατζούρα» μόλις στο 8' έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Πελέ, την κεφαλιά του οποίου απέκρουσε ο Ντε Χέα. Οι Ιταλοί έδειξαν πως μπορούσαν να πατούν περιοχή και σταδιακά ανέβαζαν ταχύτητα.
Η Ισπανία, από την πλευρά της, ήταν εντελώς φλύαρη. Ακόμα και όταν κυκλοφορούσε την μπάλα όπως ξέρει, δεν γινόταν απειλητική. Αντιθέτως, είχε κενά στα μετόπισθεν και αυτό φαινόταν κυρίως όταν δεχόταν επιθέσεις από τα πλάγια.
Ο επιμένων νικά και τελικά η Ιταλία βρήκε τρόπο για να κάνει το 1-0. Στο 33' ο Έντερ εκτέλεσε φάουλ, η επέμβαση του Ντε Χέα ήταν ασταθής και από κοντά ο Κιελίνι σκόραρε, ενώ η Ιταλία θα μπορούσε να έχει πάει με μεγαλύτερο προβάδισμα στα αποδυτήρια, αν ο Ντε Χέα δεν έκανε εξαιρετική επέμβαση στο 45' σε σουτ του Τζιακερίνι.
Ήταν εμφανές πως ο Ντελ Μπόσκε έπρεπε να αλλάξει πράγματα και γι' αυτό έβαλε με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου τον Αντούριθ αντί του Νολίτο. Ο πρώτος πήγε δίπλα στον Μοράτα, η διάταξη μετατράπηκε σε 4-4-2, αλλά αυτό δεν λειτούργησε.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ισπανοί δεν μπορούσαν έτσι να βγάλουν φάσεις. Αντιθέτως, ρίσκαραν πολύ με αποτέλεσμα να απειλεί η Ιταλία στις αντεπιθέσεις. Στο 55' ο Έντερ θα μπορούσε να έχει τελειώσει το ματς, αλλά ο Ντε Χέα έκανε άλλη μία καλή επέμβαση.
Η Ισπανία άρχισε να κυριαρχεί, αλλά αυτό δεν έφτανε. Δεν κατάφερνε να δημιουργήσει προβλήματα, δεν μπορούσε να πατήσει περιοχή και δεν είχε και χρειαζόταν λύσεις από τον πάγκο. Ο Ντελ Μπόσκε, όμως, επέλεξε να βάλει τον Βάσκεθ και να τελειώσει εκεί την ομάδα του.
Η «φούρια ρόχα» πίεσε, δημιούργησε και δύο καλές στιγμές, αλλά ο Μπουφόν αντέδρασε σωστά. Ο Κόντε με τις αλλαγές του έσπασε το ρυθμό και στο 90'+1 σε μία αντεπίθεση ο Πελέ κλείδωσε την πρόκριση κάνοντας από κοντά το 2-0.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Τσουνέι Τσακίρ (Τουρκία), βοηθοί του οι συμπατριώτες του Ντουράν και Ονγκούν, ενώ τέταρτος ο Άγγλος Μάρτιν Άτκινσον.
Κίτρινες: 24' Ντε Σίλιο, 54' Πελέ, 89' Μότα - 41' Νολίτο, 89' Μπουσκέτς, 90'+4 Σίλβα.
ΙΤΑΛΙΑ (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ντε Ρόσι (53' Μότα), Παρόλο, Τζακερίνι, Φλορέντσι (84' Νταρμιάν), Ντε Σίλιο, Έντερ (82' Ινσίνιε), Γκρατσιάνο Πελέ.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα, Χουανφράν, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Ζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Φάμπρεγας, Ινιέστα, Νταβίντ Σίλβα, Νολίτο (46' Αντούριθ, 81' λ.τρ. Πέδρο), Μοράτα (70' Βάσκεθ).