26/04/2024
Εθνικές ομάδες | Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 - 23:48

Ατσάλινη η Εθνική στις Βρυξέλλες (video)

Φρένο στους Βέλγους έβαλε η Ελλάδα, η οποία πήρε ισοπαλία 1-1 * Σκόρερ ο Μήτρογλου, μαχαιριά στο 89' από Λουκάκου * Με εννιά τελείωσε η «γαλανόλευκη»

Παλιά της τέχνη κόσκινο... Της πάει να μην είναι φαβορί, μπορεί να κοιτά στα μάτια πιο ποιοτικές ομάδες από εκείνη και η Ελλάδα το επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά το βράδυ του Σαββάτου (25/3) στις Βρυξέλλες.

Έπαιξε έξυπνα, ήξερε πώς να πάρει αυτό που ήθελε και τελικά μπορεί βάσει του πώς πήγε το ματς να αισθάνεται ακόμη και πικρία για το τελικό 1-1 αφού ισοφαρίστηκε στο φινάλε. Δεν ήταν καλύτερη σε καμία περίπτωση, όμως, πάλεψε πολύ και λίγο έλειψε να κάνει το colpo grosso.

Η Εθνική έχει συνέλθει για τα καλά και το έδειξε. Παίζει και πάλι το ποδόσφαιρο που την καθιέρωσε ως μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη και με αυτό τον πολύτιμο βαθμό είναι δεύτερη πίσω από τους Βέλγους, οι οποίοι έως τώρα είχαν μόνο νίκες.

Μεγάλο ματς με καθοριστικές επεμβάσεις έκανε ο Καπίνο, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Μανωλάς. Πάλεψε πολύ ο Παπασταθόπουλος, ο οποίος στο 89' νικήθηκε από τον Λουκάκου χωρίς να έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης, ενώ ο Μήτρογλου εκτέλεσε σωστά στη μοναδική φάση που του παρουσιάστηκε. Αρνητικός ο Ταχτσίδης και γενικά κακή η συγκεκριμένη επιλογή του Μίκαελ Σκίμπε, δεν βοήθησε ούτε ο Σάμαρης, ενώ αόρατος ήταν ο Φορτούνης.

Με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς μπήκε στο ματς η Ελλάδα. Δεδομένου ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν πολύ ποιοτικό αντίπαλος, ο οποίος έχει ταχύτητα και μεγάλη ποιότητα με την μπάλα, κλήθηκε να κλείσει καλά τους χώρους και το κατάφερε σχεδόν άριστα με την τακτική της.

Ο Σκίμπε προσπάθησε να μην αφήσει κανέναν διάδρομο από τον άξονα και γι' αυτό ο Τζαβέλλας πήρε την εντολή να γίνεται τρίτος στόπερ με τον Σταφυλίδη να παίζει μπακ. Το πρόβλημα ήταν ότι έτσι οι Βέλγοι υπερείχαν αριθμητικά από τα πλάγια, αλλά αυτό δεν κόστισε.

Δύο φάσεις έβγαλαν έτσι ουσιαστικά οι παίκτες του Μαρτίνεθ. Η πρώτη στο 13' όταν ο Φελαϊνί δεν κατάφερε με κεφαλιά να σκοράρει και η άλλη στο 31' όταν ξανά ο παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν σκόραρε με τον Καπίνο να τον νικά. Δημιουργούσε προβλήματα με τον όγκο του ο Φελαϊνί όταν πατούσε περιοχή, αλλά το... αντίδοτο βρέθηκε.

Μετά το μισάωρο άρχισε η Ελλάδα να πατά καλύτερα στα πόδια της στη μεσαία γραμμή και να παίρνει μονομαχίες. Βρήκε τον τρόπο να ρίξει τον ρυθμό, σταμάτησε να δέχεται ουσιαστικά πίεση, αλλά ως εκεί. Δεν μπορούσε να περάσει εύκολα τη σέντρα και ακόμη και όταν το έκανε ήταν εντελώς ακίνδυνη.

Πιο τολμηρή έπρεπε να γίνει η «γαλανόλευκη» εν όψει του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά αυτό δεν χρειάστηκε γιατί σκόραρε με την έναρξή του. Στο 46' ο Ταχτσίδης πήρε την κεφαλιά, ο Μήτρογλου έφυγε στην πλάτη της άμυνας και εκτέλεσε τον Κουρτουά για το 0-1. Μία φάση χρειαζόταν, του βγήκε και η Ελλάδα πήρε το προβάδισμα και έτσι τη δυνατότητα να... οχυρωθεί στα μετόπισθεν.

Αυτομάτως το Βέλγιο ανέβασε την απόδοσή του και άρχισε να πιέζει. Πήρε μέτρα στο γήπεδο και έκλεισε στα καρέ του το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο απομάκρυνε όπως μπορούσε. Ωστόσο, όταν δεν κρατάς μπάλα, τότε αναγκάζεσαι να αμύνεσαι συνεχώς και αυτό συνέβη και στη συνέχεια.

Το θετικό για την Ελλάδα ήταν ότι δεν δεχόταν φάσεις ουσιαστικά. Ωστόσο, στο 65' τα δεδομένα άλλαξαν με τον Ταχτσίδη να κάνει δυνατό μαρκάρισμα χωρίς λόγο και να αποβάλλεται. Ακολούθησε φυσικά ένας μονόλογος των γηπεδούχων, οι οποίοι έκαναν τη μία τελική μετά την άλλη.

Από τον άξονα δεν μπορούσαν να περάσουν κάποια κάθετη και έτσι οι Βέλγοι πήγαιναν συνεχώς από τα πλάγια βγάζοντας σέντρες ή κάνοντας διαγώνιες πάσες προς τα έξω. Ο Καπίνο πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή επέμβαση στο 74' και οι αμυντικοί του έκαναν επίσης ό,τι μπορούσαν. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Λουκάκου βρήκε τρόπο στο 89' να ισοφαρίσει και λίγο έλειψε τρία λεπτά μετά να κάνει και την ανατροπή. Στο φινάλε υπήρξε μεγάλη ένταση και εκείνος που την πλήρωσε ήταν ο Τζαβέλλας, ο οποίος αποβλήθηκε στο 90'+5.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία), με βοηθούς τους συμπατριώτες του Μαρκ Μπορς και Στέφαν Λουπ και τέταρτο τον Μάρκο Φριτς.

Κίτρινες: 40' Φελαϊνί, 60' Μέρτενς, 72' Βίτσελ - 29' Ταχτσίδης, 42' Τζαβέλλας, 73' Σάμαρης, 90'+3 Καπίνο

Κόκκινη: 65' Ταχτσίδης, 90'+6 Τζαβέλλας

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Τσαντλί, Αλντερβάιρλεντ, Φερτόνχεν, Σιμάν (84' Μιραλάς), Βιτσέλ, Ναϊνγκολάν, Φελαϊνί (66' Ντεμπελέ), Καράσκο, Μέρτενς, Λουκακού.

ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Καπίνο, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Σταφυλίδης, Φορτούνης (67' Τζιόλης), Μάνταλος (84' Ζέκα), Μήτρογλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Η βαθμολογία του ομίλου

1. Βέλγιο 13 (22-2)

2. Ελλάδα 11 (10-3)

3. Βοσνία 10 (13-5)

4. Κύπρος 4 (3-8)

5. Εσθονία 4 (5-15)

6. Γιβραλτάρ 0 (2-22)

Μοιραστείτε το: