26/01/2021
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 - 18:52

«Η Σμύρνη του Έρωτα»

Μνήμες μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια.

Ενενήντα χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και η τέχνη φέρνει στο προσκήνιο το μικρό Παρίσι του πολιτισμού. Η λαϊκή παράδοση και η έντεχνη δημιουργία της Σμύρνης θα αναβιώσουν στο Μέγαρο Μουσικής Aθηνών, στην παράσταση "Η Σμύρνη του Έρωτα", με τον Γιάννη Κότσιρα και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, την οποία διευθύνει ο Ανδρέας Κατσίγιαννης… H αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου θα πλημμυρίσει από ήχους και μουσικές της δεκαετίας του '30, που τα ίχνη τους φθάνουν έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τα κομμάτια "Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει", "Όμορφη Σμυρνιά", "Ο Αντώνης ο βαρκάρης", "Μισιρλού", "Το γελεκάκι", "Η μικροπαντρεμένη" κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Εστουδιαντίνες, μικρά μουσικά σχήματα, που εμφανίστηκαν στη Σμύρνη και στην Πόλη πολύ πριν από το 1922 (η πρώτη δημιουργήθηκε στη Σμύρνη το 1898 με το αρχικό όνομα "Πολιτάκια"), αποτέλεσαν το μεγαλύτερο "μουσικό σπουδαστήριο" στο οποίο μαθήτευσαν και δίδαξαν μεγάλοι Μικρασιάτες δημιουργοί και κυριάρχησαν στα μουσικά δρώμενα του μικρασιατικού αλλά και του ελληνικού χώρου…

Οι παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν η Ασπασία Στρατηγού και ο Θοδωρής Μέρμηγκας, θα δοθούν τη Δευτέρα 19/3 και την Τρίτη 20/3, με ώρα έναρξης τις 20.30. Οι τιμές της παραστάσης κρίνονται προσιτές για κάθε βαλάντιο. Συγκεκριμένα: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7,5 ευρώ, πολύτεκνοι, ηλικίες 65 και άνω: 9,5 ευρώ, Ζώνη Γ: 14 ευρώ, Ζώνη Β: 25 ευρώ, Ζώνη Α: 35 ευρώ, Διακεκριμένη Ζώνη: 50 ευρώ.

Δείγμα των μουσικών ακουσμάτων που θα παιχτούν είναι το "Δε σε θέλω πια" και η "Μισιρλού":

 

{qtube vid:=eFDwwdPYJpI}

 

{qtube vid:=1Qd2Nb-oh4I}

Μοιραστείτε το: