23/09/2023
Διοικητικά - Δικαστικά | Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 - 20:31

Έριξε το… ανάθεμα στον Κουτσοσπύρο ο Παναιτωλικός, επιμένει η ερευνήτρια στον υποβιβασμό!

«Βλάκα και ηλίθιο» είπε ο Κωστούλας τον πρώην γενικό αρχηγό της ομάδας! * «Τοξικομανής με το στοίχημα», χαρακτηρίστηκε από τους συνήγορους των Αγρινιωτών, που τόνισαν ότι θα πρέπει να αθωωθεί η ομάδα * Στρίμωξαν τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ οι δικαστές * Πιλάβιος: «Δεν υπάρχει καν ένδειξη για χειραγώγηση»  * Κακόγουστα κομπλιμέντα για την ομορφιά των γυναικών μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας από Δημητρακόπουλο και Αναστασίου… 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τρεις ώρες παρά κάτι κράτησε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ το απόγευμα της Δευτέρας (30/5/2022) η ακροαματική διαδικασία της συζήτησης της υπόθεσης του Παναιτωλικού, ο οποίος κινδυνεύει με υποβιβασμό για τον παράνομο στοιχηματισμό του αξιωματούχου του, Χρήστου Κουτσοσπύρου στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ».

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, όπου ήταν το a-sports.gr, ακούστηκαν τα προφανή και αναμενόμενα λίγο πολύ από την πλευρά των εγκαλούμενων, εν προκειμένω των Αγρινιωτών, ωστόσο, πέρα από αυτά υπήρξαν και σημεία, που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής…

Η πλευρά του Παναιτωλικού δεν εξέπληξε με την υπερασπιστική της γραμμής, καθώς έριξε το ανάθεμα στον πρώην πλέον γενικό αρχηγό της ΠΑΕ. Κοινώς για όλα φταίει μόνο ο Κουτσοσπύρος και θα πρέπει να τιμωρηθεί μόνος αυτός, αλλά όχι η ομάδα, γιατί δεν είχε καμία γνώση και εμπλοκή. Και επιπρόσθετα η πλευρά των κατηγορούμενων επισήμανε ότι δεν προκύπτει ούτε χειραγώγηση ούτε επηρεασμός της έκβασης του υπό διερεύνηση αγώνα για το γεγονός ότι ο αξιωματούχος του Παναιτωλικού, πόνταρε να πάρει μία κίτρινη κάρτα ο ποδοσφαιριστής Κορνέλιους, την οποία όντως είδε στο 80’ της αναμέτρησης. 

Από την άλλη, όμως, το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας από το ερευνητικό τμήμα, που εισηγήθηκε την ποινή του υποβιβασμού του Παναιτωλικού, πέραν της τιμωρίας του φυσικού προσώπου, δήλωσε ότι εμμένει στην άποψη της, δηλαδή στην εισήγηση υποβιβασμού και αυτό οφείλουμε να το συνυπολογίσουμε σοβαρά. 

Φυσικά και από τους περισσότερους συνήγορους, αλλά και ορισμένους μάρτυρες υπεράσπισης ακούστηκαν αρκετές κορώνες, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η Έδρα έδειξε να μην πτοειται (εξάλλου δεν υπήρχε αντίδικος ήταν στην εκδίκαση μόνο η πλευρά του Παναιτωλικού και οι τακτικοί δικαστές που συνθέτουν την εν λόγω Πειθαρχική Επιτροπή)…

Ωστόσο, έκανε πολύ άσχημη εντύπωση η προσπάθεια που επιχειρήθηκε τόσο από τον δικηγόρο, Μιχάλη Δημητρακόπουλο όσο και από τον προπονητή του Παναιτωλικού, Γιάννη Αναστασίου να υπερτονίσουν την ομορφιά των γυναικών μελών της Επιτροπής (μόνο ο πρόεδρος είναι άνδρας στην τριμελές δικαιοδοτικό όργανο). Κάτι που ήταν στα όρια του κακόγουστου και ενοχλητικού από την άποψη ότι άφηνε την εντύπωση ότι τα κομπλιμέντα στις κυρίες της Επιτροπής γίνονταν σκοπίμως για να αναδείξουν ότι το καλύτερο που έχουν είναι μόνο η εμφάνιση τους!  

«Κέρδος μόλις 231 ευρώ, έπαιξε 46 φορές τον Παναιτωλικό και κατά 75% έχανε!»

Στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας για την υπόθεση του Παναιτωλικού οι τρεις δικηγόροι (Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σοφοκλής Πιλάβιος, Γιάννης Βοσκόπουλος) των «καναρινιών» θέλησαν να αποδημήσουν την καταδικαστική για την ομάδα εισήγηση υποβιβασμού από το ερευνητικό τμήμα του ίδιου πειθαρχικού οργάνου της ΕΠΟ…

Άλλοτε με επιχειρήματα με αμιγώς δικονομικό υπόβαθρο, άλλοτε με γνώμονα τη λογική, άλλοτε με την παράθεση στοιχείων και άλλοτε με φανφάρες ανέπτυξαν τις θέσεις τους, με τον πιο σοβαρό στις τοποθετήσεις του τον Πιλάβιο, τον πιο εκρηκτικό - εμφανώς υπερβολικό Δημητρακόπουλο, ενώ ο Βοσκόπουλος προσπάθησε να δώσει τόνο συναισθηματικής φόρτισης, λόγω της καταγωγής του από το Αγρίνιο, όπως και ο ίδιος υπογράμμισε… 

Πρώτος μίλησε ο Πιλάβιος (στο παρελθόν υπήρξε και πρόεδρος της ΕΠΟ), ο οποίος, επιχείρησε να εξηγήσει αφενός ότι δεν υπάρχει χειραγώγηση, αφού η μία κάρτα που παίχθηκε δεν άλλαξε τίποτα στο ματς ΟΦΗ – Παναιτωλικός και παράλληλα επισήμανε πως η εξειδικευμένη εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης, που είναι συμβαλλόμενη με την ΟΥΕΦΑ, SportRadar, δεν διαπίστωσε καμία ασυνήθιστη κινητικότητα. Μάλιστα, κατατέθηκε και σχετικό έγγραφο. Επίσης ο Πιλάβιος επικαλέστηκε νομολογία της Λωζάνης (του CAS) ότι δεν υπάρχει χειραγώγηση αν δεν συμμετέχει ένα πρόσωπο που μπορεί να επηρεάσει τον αγώνα άμεσα ή έμμεσα όπως ένας ποδοσφαιριστής, ένας διαιτητής ή προπονητής.

«Δεν υπάρχει καν ένδειξη ή υποψία χειραγώγησης…», είπε ζητώντας και αναλογικότητα στην ποινή, επισημαίνοντας «σε κανένα κράτος δικαίου δεν θα υποβιβασθεί μια ομάδα για ένα ποντάρισμα 100 ή 165 ευρώ».

Ο Δημητρακόπουλος ξεκίνησε με τη σειρά του ενημερώνοντας τους δικαστές ότι ο Πιλάβιος δεν μίλησε τυχαία πρώτος γιατί είναι διαιτητικός δικαστής στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, το CAS.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον υποβιβασμό ως τα αντίστοιχα ισόβια σε ποινική δίκη, ενώ αρκετές φορές επιτέθηκε στην εισηγήτρια, που προτείνει τον υποβιβασμό ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του και δεν απέφυγε τους χαρακτηρισμούς…

«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή η εισήγηση, να πέσει ομάδα για μια κίτρινη κάρτα, ερχόμαστε σε κόντρα με τη λογική…

Ο Κουτσοσπύρος 165 ευρώ έπαιξε και πήρε 396. Δηλαδή 231 ευρώ κέρδισε και για 231 ευρώ, αν υιοθετήσετε την πρωτοφανή εισήγηση, θα ρίξετε την ομάδα! Πήρε μίζα από τα 231 ευρώ ο Κορνέλιους για να πάει να αγοράσει ένα σουβλάκι και ένα κομμάτι πίτσα από τον Κουτσοσπύρο... Για αυτό θα κόψετε στη μισή Ελλάδα ανατολική και δυτική;», είπε μεταξύ άλλων ο Δημητρακόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος, δεν άντεξε κάποια στιγμή και τον διέκοψε λέγοντας: «Να μειώσετε την ένταση και κάποιες εκφράσεις… Μπορείτε να σταματήσετε τις προσβολές στην ερευνήτρια».

Ο Δημητρακόπουλος εν συνεχεία είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με την εισηγήτρια – ερευνήτρια της Επιτροπής, μίλησε γενικά για το πόσο όμορφες είναι όλες οι κυρίες της Έδρας και πρόσθεσε για τον Κουτσοσπύρο: «Δεν μπορεί για ένα παλιόπαιδο, που δεν το ξέραμε και έπαιξε να μιλήσουμε για χειραγώγηση. Ούτε ο παίκτης ούτε ο προπονητής υπάρχει στη διαδικασία αυτή». Και επίσης πρόσθεσε ότι ο Κουτσοσπύρος είχε αποτυχία 75% επί των στοιχημάτων που είχε κάνει για τον Παναιτωλικό τα χρόνια που ήταν στην ομάδα, «από τα 46 στοιχήματα, στα 31 είχε χάσει, κέρδισε μόνο 15 φορές, άρα πως ήξερε και πόνταρε; Δεν μπορείτε με πιθανολόγηση ή ισχυρή πιθανολόγηση να ρίξετε μια ομάδα στη Β’ Εθνική. Είναι όπως στα ποινικά δικαστήρια… Χρειάζεται πεποίθηση χωρίς αμφιβολία., για αυτό δεν έχουν πεδίο εφαρμογής τα άρθρα 27 και 29 που αφορούν την ομάδα, αλλά μόνο το 28 του κανονισμού, που αφορά την τιμωρία του Κουτσοσπύρου». 

Ο Βοσκόπουλος αφού μίλησε για διαστρεβλώσεις, ανακρίβειες, αντιφάσεις, νομικούς ακροβατισμούς από την ερευνήτρια στο εισήγηση υποβιβασμού του Παναιτωλικού είπε ότι λανθασμένα ο Κουτσοσπύρος αναφέρεται ως «τεχνικός διευθυντής», για να του απαντήσει η Έδρα ότι αυτό αναφέρεται στην έκθεση της ΕΠΑΘΛΑ από τη ΓΓΑ… 

«Τι είναι γενικός αρχηγός σε μια ομάδα, ένας χαμάλης είναι», είπε ο Βοσκόπουλος για τη θέση του Κουτσοσπύρου στην ομάδα και τόνισε: «Σιγά τα ωα, που το πόρισμα βρήκε τρεις παίκτες που έπαιξαν στοίχημα από το Αγρίνιο. Είχαν παίξει και άλλοι 160 από όλη την Ελλάδα, δηλαδή τους είχε δώσει εσωτερική πληροφόρηση ο Κουτσοσπύρος; Προτείνεται την καταστροφή μιας ομάδας για μία κίτρινη! Οι κίτρινες είναι το πιο εύκολο για να δει ο μυημένος παίκτης πόσες κάρτες έχει ένας ποδοσφαιριστής και να το παίξει… Κοιτάχτε, είμαι από το Αγρίνιο, συγγνώμη και για την ένταση, ο Παναιτωλικός δεν είναι απλά μια ομάδα, επί 50 χρόνια έφτιαχνε και διατηρούσε σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία...». 

Δεν εμφανίστηκε ο Κουτσοσπύρος, τι ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του…

Το πρόσωπο - κλειδί στην υπόθεση του Παναιτωλικού είναι ο Χρήστος Κουτσοσπύρος… Για τη μη δική του κλήση σε απολογία μάλιστα (από λάθος της γραμματείας της Επιτροπής Δεοντολογίας) η διαδικασία καθυστέρησε για μερικές ημέρες. Ο γενικός αρχηγός των Αγρινιωτών την επίμαχη περίοδο και αγώνα, όμως, επέλεξε (και προφανώς έπειτα από νομικές συμβουλές) να μην εμφανιστεί ο ίδιος στην ακροαματική διαδικασία… Έτσι αντ’ αυτού μίλησε ο δικηγόρος του, Πάρης Ασλαμάζογλου.

Ο συνήγορος του αξιωματούχου του Παναιτωλικού στο εκτός έδρας ματς με τον ΟΦΗ τον Ιανουάριο του 2022 που στοιχημάτισε παράνομα ότι θα πάρει κίτρινη κάρτα ο παίκτης τον Αγρινιωτών Κορνέλιους, όπως και έγινε στο 80’ για παράβαση που οδήγησε σε υπόδειξη πέναλτι για τους Κρητικούς, επιχείρησε να ελαφρύνει τη θέση του πελάτη του.

«Δεν έκανε καμία έρευνα η ερευνήτρια», είπε αρχικά ο Ασλαμάζογλου και πρόσθεσε: «Η ερευνήτρια θεωρεί ότι όλοι οι μάρτυρες (σ.σ. οι τρεις που έπαιξαν από το Αγρίνιο παράλληλα με τον Κουτσοσπύρο και εξετάσθηκαν από το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας) ψεύδονται σε σχέση με τα όσα είπαν… Και αυτό γιατί ο πρώτος είπε ότι έπαιξε 350 ευρώ, αλλά ΕΠΑΘΛΑ 714 ευρώ, ο δεύτερος 150 ευρώ, αλλά η ΕΠΑΘΛΑ 600 ευρώ και η τρίτη, που ήταν γυναίκα για λογαριασμό του άνδρα της, είπε ότι έπαιξε 600 ευρώ, αλλά και η ΕΠΑΘΛΑ 1.197 ευρώ! Πήρε επίσημα έγγραφα από τη Νόβιμπετ, όπως εμείς; Ο Κουτσοσπύρος έβαλε 100 ευρώ και είχε στο ταμείο της στοιχηματικής εταιρείας άλλα 65 ευρώ. Σύνηθες ποσό τα 165 ευρώ, μάλλον επιδερμικά πιάσατε το θέμα. Άξιζε τον κόπο ένας τέτοιος στοιχηματισμός για να ταλαιπωρείται η ομάδα και να τιμωρηθεί ήδη ο ίδιος χάνοντας τη δουλειά του; Πείτε μας ποια είναι η αλληλογραφία σας με τη Νόβιμπετ… Η Στοίχημαν και η Νόβιμπετ δεν έβαλαν φραγμό σε ποντάρισμα για την κίτρινη γιατί δεν υπήρχε ούτε υπόνοια παρανομίας. Ήδη ο Κουτσοσπύρος το πλήρωσε αυτό σε μια μικρή κοινωνία των 100.000 κατοίκων του Αγρινίου, χάνοντας τη δουλειά του και στιγματίστηκε. 

Ο δε Κορνέλιους, που ήταν ο παίκτης που πήρε την κίτρινη κάρτα που έπαιξε ο Κουτσοσπύρος ως προϊόν εσωτερικής πληροφόρησης (ότι θα την πάρει για να συμπληρώσει επτά συνολικά και να απουσιάσει από τα δύο επόμενα ματς καθώς είχε κληθεί στην Εθνική Καναδά και θα έλειπε ούτως ή άλλως από την ομάδα) εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο, Παναγιώτη Κάρκουλα. Ο εν λόγω συνήγορος υποστήριξε ότι το μαρκάρισμα του πελάτη του ήταν για κόκκινη και όχι κίτρινη κάρτα. Επίσης ότι είχε πετύχει γκολ νωρίτερα για την ομάδα του και αν ήταν συμφωνημένο να πάρει κίτρινη θα την έπαιρνε στους πανηγυρισμούς βγάζοντας τη φανέλα του για να καταλήξει: «Η έξι κάρτες που είχε ο Κορνέλιους ήταν γνωστό παντού… Χωρίς παίκτη και χωρίς διαιτητή δεν υπάρχει χειραγώγηση».

Κάπου εκεί ο Δημητρακόπουλος επί της ουσίας διέκοψε τη διαδικασία και αφού είπε δύο φορές «η γοητευτική και καλή εισηγήτρια…», της ζήτησε να δώσει στους δικηγόρους του Παναιτωλικού απόφαση του CAS που να έχει τιμωρηθεί ομάδα με υποβιβασμό για κίτρινη κάρτα… 

Ένα μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας (όχι η ερευνήτρια) υποστήριξε ότι είναι εύκολα να βρουν ακόμα και στο διαδίκτυο έρευνα που έγινε για την Άρσεναλ σε παρόμοια υπόθεση με τους συνήγορους να επιμένουν και τον Δημητρακόπουλο να λέει: «Θα σταματήσω να δικηγορώ, αν ομάδα υποβιβάσθηκε ομάδα για μια κίτρινη κάρτα. Είναι απόρρητη η νομολογία, δώστε την μας…», για να απαντήσει η Έδρα ότι θα δείτε τη λέει το CAS με την απόφαση μας.

Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί από Κωστούλα και το «μην κοιτάτε τους δικηγόρους» της Έδρας

Ο Παναιτωλικός εμφάνισε τρεις μάρτυρες υπεράσπισης στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Δεοντολογίας (στα γραφεία της ΕΠΟ ήταν και οι Μπελεβώνηδες πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής χωρίς να συμμετέχουν παρά μόνος παρακολουθώντας τα δρόμενα από κοντά)… Συγκεκριμένα, μίλησαν για την υπόθεση του παράνομου στοιχηματισμού ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Φώτης Κωστούλας, ο προπονητής Γιάννης Αναστασίου και ο ακραίος αμυντικός της ομάδας Διαμαντής Χουχούμης.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα υποστήριξε ο Κωστούλας, που απασχόλησε την Επιτροπή και την περισσότερη ώρα, ο Αναστασίου από την πλευρά του δεν πρόσφερε κάτι διαφωτιστικό πλην ενός κακόγουστου χιούμορ – κομπλιμέντο για τις κυρίες του Πειθαρχικού οργάνου, ενώ λίγες και χωρίς ακρότητες ήταν οι κουβέντες του Χουχούμη. 

Αρχικά ο Κωστούλας επιχείρησε να υποβαθμίσει όσο δεν παίρνει τη θέση – ρόλο που κατείχε ο Κουτσοσπύρος στην ΠΑΕ Παναιτωλικός ως προς τη σπουδαιότητα της με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας αρχικά να τον ρωτά τι είναι ο ίδιος στην ομάδα… «Είμαι ιδιοκτήτης», είπε ο Κωστούλας, «μεγαλομέτοχος», πρόσθεσαν οι συνήγοροι, με τον Κωτουλόπουλο να τον ρωτά πόσα χρόνια και να απαντά: «…Μέχρι τώρα είμαι, θα εξαρτηθεί από την απόφαση αν θα παραμείνω…», για να εισπράξει την ακόλουθη απάντηση από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Οργάνου και εν ενεργεία δικαστή: «Μέχρι τώρα ένα θέμα ήταν ο χωρισμός της Ελλάδας από την απόφαση μας, τώρα είναι αν θα μείνετε και εσείς;», για να παρέμβουν οι δικηγόροι του Παναιτωλικού… 

Εν συνεχεία συνεχίστηκαν οι ερωτήσεις από την Έδρα και οι απαντήσεις με τον Κωστούλα να λέει: «Ο κύριος Κουτσοσπύρος ήταν ένας κατώτατος υπάλληλος και λέγεται γενικός αρχηγός, αυτός που ασχολείτο λίγο απ’ όλα… Και ήταν μέχρι την ημέρα που άκουσα ότι έπαιζε στοίχημα. Δεν το ήξερα πιο πριν… Ενημερώθηκα από τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας ότι έχει τέτοια πληροφορία πριν δημοσιευτούν τα θέματα και έφυγε αμέσως από την ομάδα». 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας επέμεινε ρωτώντας: 

-Δεν ξέρατε ότι έπαιζε στοίχημα, μικρή κοινωνία συγκριτικά το Αγρίνιο;

«Δεν το γνώριζα ότι παίζει. Δεν είχε την εξυπνάδα να το βάλει στο όνομα πεθερού του στο στοίχημα... 

Ακολούθως, ο Κωστούλας ρωτήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής για την κίτρινη του Κορνέλιους και τι θα γινόταν αν δεν την έπαιρνε στο ματς με τον ΟΦΗ ενώ υπήρχε και η κλήση του στην Εθνική Καναδά, αν δηλαδή στα επόμενα ματς θα έπαιζε ή όχι, ανεξάρτητα αν συμπλήρωνε επτά (άρα δύο αγωνιστικές αποκλεισμού στις τέσσερις επόμενους αγώνες).

Ο Κωστούλας προς στιγμήν μπερδεύτηκε και είπε «θα έπαιζε…». Ο πρόεδρος το… άρπαξε αμέσως, αφού ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί λόγω της κλήσης του στην Εθνική. Κάπου εκεί οι δικηγόροι του Παναιτωλικού αντιλήφθηκαν τι πήγαινε να γίνει, αναστατώθηκαν και ο Κωστούλας απευθυνόμενος στην Επιτροπή λέει «μην τα μπερδεύετε…». 

Ο πρόεδρος της Δεοντολογίας, όμως, απάντησε αμέσως «δεν τα μπερδεύω» για να πει ο Κωστούλας: «Ξέραμε ότι θα πήγαινε στην Εθνική».

-Κωτουλόπουλος (πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας): Όταν επέστρεψε από την ομάδα θα έπαιζε ή όχι;  

Κωστούλας: «Θα έπαιζε όταν επέστρεψε».

-Κωτουλόπουλος: Επομένως είτε έπαιρνε είτε όχι κάρτα ο παίκτης θα έλειπε…

Κωστούλας: Ναι, είναι υποχρεωμένη κάθε ομάδα να στείλει τον παίκτη στην Εθνική εφόσον κληθεί.

Ακολούθως, ο Κωστούλας δέχθηκε ερωτήσεις από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας.

-Έδρα (ερώτηση από άλλο μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας): Θεωρείται αξιωματούχος ο Κουτσοσπύρος ως γενικός αρχηγός;

Κωστούλας: «Η ΕΠΟ έχει αξιωματούχους όσους είναι στον πάγκο».

-Έδρα: Απλή απάντηση θέλουμε… Ναι ή όχι;

Κωστούλας: Είναι καθαρά τυπικό, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΠΟ είναι, όπως και ένας διερμηνέας, αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

-Έδρα: Τι θα μπορούσε να βλάψει την ακεραιότητα ενός αγώνα;

Κωστούλας: «Δεν έχει ποτέ μια κάρτα τη δυνατότητα να πειράξει την ακεραιότητα του αγώνα. Όταν συγκεντρωθούν σε 7 ματς είναι 7 κάρτες τότε χάνει το ματς». 

Εκείνη τη στιγμή υπήρξαν παρεμβάσεις των δικηγόρων και για δευτερόλεπτα χάθηκε… η μπάλα. Λίγο μετά όμως η εξέταση του μάρτυρα συνεχίστηκε ως εξής:

-Κωτουλόπουλος: Δεν θα είναι πιο μαζεμένος μετά την κίτρινη ένας παίκτης; Δεν επηρεάζει την επίδοση ενός παίκτη η κίτρινη;

Κωστούλας: «Δεν επηρεάζει την επίδοση, είναι πιο προσεκτικός…».

-Έδρα: Πείτε μας τα χρόνια και τι κάνει ο Κουτσοσπύρος;

Ο Κωστούλας λέει ένα «από το 2018…», αλλά φαίνεται να δυσανασχετεί  από τις επίμονες ερωτήσεις, κάνει μια παύση γυρίζει προς του συνηγόρους, αλλά το μέλος της Επιτροπής του λέει αποστομωτικά «Μην κοιτάτε τους δικηγόρους!».

Για δευτερόλεπτα οι συνήγοροι (κυρίως ο Δημητρακόπουλος και κατά δεύτερο λόγο ο Βοσκόπουλος) κατάφεραν με παρεμβάσεις να διακόψουν τη ροή της εξέτασης…

-Έδρα: Εδώ θα απαντήσετε στις ερωτήσεις, τις αρμοδιότητες του Κουτσοσπύρου, εκτός από να κάθεται στον πάγκο;

Κωστουλας: «Δουλεύει στα αποδυτήρια με τους παίκτες, βοηθάει τους παίκτες αν είναι ξένοι ειδικά, να εξοικειωθούν…».

Εκ νέου ακολούθως έχουμε παρέμβαση των δικηγόρων του Παναιτωλικού… 

-Έδρα: Μην ξεφεύγετε (προς τον Κωστούλα), ορίστε φεύγει ο μάρτυρας (προς τους συνηγόρους)…

Δημητρακόπουλος: «Πήγε να πάρει νερό…». 

Κωστούλας με το νερό στα χέρια και αφού είχε κάνει 10 βήματα από το αρχικό σημείο επιστρέφοντας: «Δεν με αφήνετε να πάω να πάρω νερό, να πω συγγνώμη για αυτό ήθελα πριν…»

Η Έδρα επιμένει και ρωτά ξανά τον Κωστούλα: 

-Ποια είναι η δουλειά του γενικού αρχηγού;

Κωστουλάς: «Βοηθάει στα αποδυτήρια με το ρουχισμό, είναι εκεί και συμπαραστέκεται, βοηθάει με λογαριασμός ΔΕΗ, νερό, και έχει μια επαφή μαζί τους, αν είναι ξένοι ειδικά οι ποδοσφαιριστές…».

-Έδρα: Είναι διαφορετική από τη θέση του τεχνικού διευθυντή;

Κωστούλας: «Ο τεχνικός διευθυντής είναι ο άνθρωπος που σε συνεργασία με προπονητή και τη διοίκηση ψάχνει παίκτες, κάνει ταξίδια…».

-Έδρα: Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο;

Κωστούλας: «Ο Μάκης Μπελεβώνης».

-Πόσα χρόνια;

Κωστούλας: «Ήταν και παίκτης από το 2012…».

Ο Πιλάβιος διακόπτει για να εξηγήσει ότι στην ομάδα υπάρχουν δύο ονόματα Μάκης Μπελεβώνης, καθώς είναι ξαδέλφια…

Δημητρακόπουλος: Πείτε μας για τη συνεισφορά της ομάδας σε όλη τη δυτική Ελλάδα, δεν δικάζεται τον Αστέρα Κολοπετινίτσας… 

-Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας: Δεν δικάζουμε την ιστορία και την προσφορά καμίας ομάδας. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό!

-Πιλάβιος σε Κωστούλα: «Να ρωτήσω αν είχατε στο παρελθόν ενόχληση από αρχές για θέματα στοιχηματισμού στον Παναιτωλικό;

Κωστουλας: «Ποτέ!». 

-Πιλάβιος σε Κωστούλα: Έχει αναφερθεί σε έκθεση της SportRadar, που λειτουργεί από το 2009 στην Ελλάδα, 13 χρόνια ο Παναιτωλικός;

Κωστούλας: «Είμαι 19 χρόνια σε αυτή την ομάδα. Μια ομάδα που συγκεντρώνει νεολαία και έχει υγεία, άσχετα τι μου στοιχίζει με χρόνο και χρήμα, για αυτό έχω την ομάδα. Δεν είμαι από τους ανθρώπους, που θα έκανα την παραμικρή παρανομία. Έχω ένα παρελθόν σε αυτή την ομάδα και την πόλη. 

Κάθε ομάδα μπορεί να αναφερθεί από την SportRadar… Το όνομα του Παναιτωλικού, πουθενά και ποτέ! Ακόμα και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στη SportRadar για βρωμιές άλλης ομάδας,  που ξέρω τον Γιαννη Αλαφούζο και την εντιμότητα του. Δεν μας βρώμισε ποτέ κανείς!

Έστησα την ομάδα υγιέστατη, οικονομικά σταθερή και να έχουν ηθική και έτσι φερόμαστε. Μας ξέφυγε ένας βλάκας, ηλίθιος είναι και ντόπιος, από τους 80 υπάλληλους. Μας ξέφυγε ένας και μας κορόιδεψε. Δεν θα τιμωρηθεί η ομάδα μου για έναν που είναι παράνομος και παράτυπος. 

Άρχισαν να έρχονται πληροφορίες και κάποιοι πήραν και είπαν στον τεχνικό διευθυντή και εκείνος το είπε σε εμένα… Βδομάδες μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ, αλλά πριν δημοσιευτεί οτιδήποτε. 

Δεν θα είχε μείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο αν το ήξερα εγώ». 

-Ο Δημητρακόπουλος ρωτά τον Κωστούλα: «Ο κ. Κουτσολούσιος (τον διορθώνουν και λέει Κουτσοσπύρος), έπαιξε παρανόμως στοίχημα. Είχε τη δύναμη να επιβληθεί σε Κορνέλιους, να του πει να πάρει κίτρινη, για να μπορέσω εγώ να κερδίσω. Είχε αυτή τη δυνατότητα, μπορούσε;

Κωστουλας: «Δεν έχει καμία τέτοια δικαιοδοσία ο Κουτσοσπύρος».

-Δημητρακοπουλος: Ο Κορνέλιους διεθνής παίκτης των 200 χιλιάδων θα ρίσκαρε κάτι τέτοιο;

Κωστούλας: «Όχι και δεν είχε καμία δουλειά».

-Δικηγόρος Κουτσοσπύρου σε Κωστούλα: Πείτε μου σε ποια γλώσσα μιλάει ο Κορνέλιους;

Κωστούλας: «Στα αγγλικά. Δεν ξέρει αγγλικά ο Κουτσοσπύρος. Κοιτάξτε, ζήτησε δουλειά όταν τελείωσε το ποδόσφαιρο, ήταν να παντρευτεί, παλιός παίκτης μας ήταν…

-Δικηγόρος Κουτσοσπύρου σε Κωστούλα: Ήταν κόσμια η συμπεριφορά του (για τον Κουτσοσπύρο όσο ήταν στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια);

Κωστούλας: «Είναι μέσα από το Αγρίνιο, δεν θα έκανε κάτι ενάντια του Παναιτωλικού, ήταν βλάκας».

Παρέμβαση προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας: Λίγο πιο κόσμια τον έχετε χαρακτηρίσει έτσι ξανά και ξανά…

Κωστούλας: «Δεν είναι και τόσο έξυπνος, αυτό έχω να πω. Δεν κατάλαβε το τι έχει κάνει και τώρα!

Και κάτι τελευταίο έκλεισα τα 75, ποτέ δεν έχω πάει ούτε μάρτυρας σε δικαστήριο, ούτε τίποτα…».

-Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας: «Δεν είναι κολαστήριο τα δικαστήρια. Είναι και τιμητική η παρουσία σε ένα δικαστήριο κάποιες φορές ως μάρτυρας».

Ο Δημητρακόπουλος… έκοψε τον Πιλάβιο σε ερώτηση περί μειωμένης απόδοσης!

Μάρτυρας για τον Παναιτωλικό ήταν και ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Αναστασίου…

«Μου τον σύστησαν όταν ήρθα ότι θα είναι ο άνθρωπος που ό,τι πρόβλημα έχω θα απευθυνθώ σε αυτόν… Αν κάτι θέλαμε ή έλειπε θα μας τα έλυνε εκείνος…», είπε αρχικά απαντώντας για το τι θέση είχε επί της ουσίας στην ομάδα ο Κουτσοσπύρος.

Ακολούθως ο Αναστασίου είπε ότι δεν γνώρισε πόσα χρόνια ήταν στην ομάδα, ότι τον βρήκε όταν ανέλαβε και έφυγε τον Φεβρουάριο του 2022. 

Ο Αναστασίου επισήμανε επίσης ότι δεν ήξερε ότι ο πρώην γενικός αρχηγός της ομάδας είχε στοιχηματική δραστηριότητα και μετά ρωτήθηκε για τον Κορνέλιους.

Για τον αμυντικό του Παναιτωλικού είπε ότι ήταν επιρρεπής στις κίτρινες, «συνολικά πήρε σε όλη τη σεζόν 13, τις περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη λόγω της θέσης του», ενώ ρωτήθηκε πόσες κάρτες είχε πριν από εκείνη με τον ΟΦΗ (απάντησε «6»), που συμπλήρωνε επτά και μοιραία δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε δύο ματς, πέρα από το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα θα ήταν στην Εθνική Καναδά και «βόλευε» να συμπληρώσει… 

Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας τον ρώτησε:

-Αν έχει κάρτα ένας παίκτης σε ένα ματς μετά δεν είναι πιο προσεκτικός;

Αναστασίου: «Απλά είναι πάντα, μετά είναι πιο συγκεντρωμένος, σαν ποδοσφαιριστής που ήμουν το λέω…».

-Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας επέμεινε: Κάνετε ντρίπλα… Άρα προσέχει…

Αναστασίου: «Ναι, αλλά είναι θέμα συγκέντρωσης…».

-Πρόεδρος Επιτροπής: Θα βάλει τα πόδια του στη φωτιά το ίδιο;

Αναστασίου: «Ναι»

-Έδρα (ερώτηση από άλλο μέλος της Επιτροπής): Μία κίτρινη κάρτα, μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αγώνα;

Αναστασίου: «Κόκκινη ναι, κίτρινη καθόλου, δεν επηρεάζει το παιχνίδι». 

Πιλάβιος ερώτηση σε Αναστασίου: «Αν πάρει κάρτα παίκτης στο 5’, στο 6’, στο 10’ τον κάνετε αλλαγή για μειωμένη απόδοση;

Δημητρακόπουλος σε Πιλάβιο: «Ποιος το είπε ότι θα έχει μειωμένη απόδοση κ. συνήγορο». Και κάπου εκεί ο Πιλάβιος δεν συνέχισε… Ουσιαστικά ο Δημητρακόπουλος επίπληξε τον συνάδελφο του για άστοχη ερώτηση σε μάρτυρα υπεράσπισης!  

Αναστασίου: «Αυτό το… επιτελείο να το δώσετε και σε εμένα για να βοηθήσει την ομάδα»

Μετά από την εσωτερική γκέλα, που αμέσως πήγαν να… εξαφανίσουν οι συνήγοροι του Παναιτωλικού κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Αναστασίου ως μάρτυρα, ανέλαβε ο Δημητρακόπουλος, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη για τις ερωτήσεις προς τον προπονητή της ομάδας του Αγρινίου.

-Δημητρακόπουλος: Θα το έκανε αυτό (σ.σ. να κάτσει να πάρει κάρτα) ο Κορνελιους για να οικονομήσει ο Κουτσοσπυρος 231 ευρώ;

Αναστασίου: «Όχι βέβαια»

-Δημητρακόπουλος: Είχε κάποιο ρόλο σε αγωνιστικά θέματα ο Κουτσοσπύρος;

Αναστασίου: «Υπεύθυνος είμαι μόνο εγώ. Καμία αρμοδιότητα ο Κουτσοσπύρος. Μιλούσα με Μάκη Μπελεβώνη για τις σκέψεις του μέσα στην εβδομάδα, αλλά όλες οι αποφάσεις τις παίρνω μόνο εγώ και δεν τις λέω σε κανέναν για αγωνιστικά θέματα, 11άδα κλπ.». 

-Δημητρακόπουλος: Θα μπορούσε να δώσει εντολή για κάρτα ο Κοτσοσπύρος;

Αναστασίου: «Όχι». 

Ακολούθως ο Αναστασίου μπερδεύτηκε στην ερώτηση του δικηγόρου του Κορνέλιους για το πόσα ματς θα έχανε ο ποδοσφαιριστής με τη συμπλήρωση των επτά κίτρινων και απάντησε: 

«Θα έλειπε τρεις αγώνες, είχαμε τρία ματς συνεχόμενα… Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή» (σ.σ. η σωστή απάντηση για τις 7 κάρτες έιναι ότι λείπει ο παίκτης σε δύο ματς) για να προσθέσει: «Από Εθνική Ομάδα όταν υπάρχει κλήση υποχρεωτικά πάει στην Εθνική ο παίκτης».

Εκεί τελείωσε ο Αναστασίου, που υπέπεσε σε αστοχία λέγοντας με χαμόγελο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας με αφορμή τις παρουσίες των υπόλοιπων μελών που ήταν γυναίκες και την ομορφία: «Αυτό το επιτελείο να το δώσετε και σε εμένα για να βοηθήσει την ομάδα».

Κίνηση άστοχη όταν απευθύνεσαι σε τακτικούς δικαστές, αφού αυτό το κακόγουστο χιουμοράκι δεν αρμόζει στην περίσταση και είναι στην πραγματικότητα τουλάχιστον υποτιμητικό, πρόκειται για δικαιοδοτικό όργανο και όχι για διαγωνισμό Καλλιστείων… 

Μετά τον Αναστασίου εξετάσθηκε ο πλάγιος μπακ του Παναιτωλικού Χουχούμης. Ο παίκτης υποστήριξε σε σχετικές ερωτήσεις ότι δεν επηρεάζεται η απόδοση ενός παίκτη αν πάρει κάρτα αλλά «σίγουρα αν έχεις μια κάρτα είσαι πιο σοβαρός και συγκεντρωμένος».

Και επίσης υποστήριξε ότι δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις ο Κουτσοσπύρος με τον Κορνέλιους επειδή ο πρώτος δεν γνώριζε αγγλικά…

«Δεν εισάγεται τιμωρία του ποδοσφαιριστή, άρα δεν υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος» 

Όταν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μαρτύρων η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας (δεν ψηφίζει στο τριμελές πειθαρχικό όργανο) πήρε το λόγο και δήλωσε: «Εγώ εμμένω στην εισήγηση μου».Δηλαδή στην ποινή υποβιβασμού του Παναιτωλικού για τον παράνομο στοιχηματισμό αξιωματούχου της ομάδας μαζί με πρόστιμο 300.000 ευρώ και για τον Κουτσοσπύρο ως φυσικό πρόσωπο την 10ετή απαγόρευση της ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο και επιπλέον χρηματικό πρόστιμο.  

Ακολούθησε μια 15λεπτη περίπου διακοπή και η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων. 

Σε αυτή το κομμάτι σχεδόν μονοπώλησε ο Δημητρακόπουλος τονίζοντας: «Σεβαστό να πιστεύει την άποψη της η κυρία ερευνήτρια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω (σ.σ. στην αρχική τοποθέτηση του είχε ζητήσει να μην εμείνει στην πρόταση), γιατί έτσι δεν εισηγείται να τιμωρηθεί ο ποδοσφαιριστής. Έτσι η πρόταση δείχνει ότι ο παίκτης δεν είναι ενταγμένος στην εγκληματική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής δεν ήταν στο προϊόν της συμπαιγνίας για να μπορέσει να κερδίσει ο Κουτσοσπύρος 231 ευρώ! Χαίρομαι! Άρα δεν υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος όταν δεν υπάρχει και ποδοσφαιριστής σε όλο αυτό.

Τα διοικητικά δικαστήρια είναι πιο μακριά από τα γεγονότα της καθημερινότητας (σ.σ. το ανέφερε γιατί η εισηγήτρια είναι πρωτοδίκης σε Διοικητικό Δικαστήριο), τα ποινικά είναι μέσα στην κοινωνία.

Ο ποδοσφαιριστής, λοιπόν, είναι εκτός παραβατικής συμπεριφοράς. Το άρθρο 27 του κανονισμού διαπραγματεύεται τον προκαθορισμό αγώνα για στοιχηματικούς λόγους. Στο άρθρο 29, δεν υπάρχει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και η πορεία του αγώνα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και αυτός που κουβαλάει τα ρούχα είναι αξιωματούχος... Στο Φύλλο Αγώνα ο κ. Κουτσοσπύρος είναι εκπρόσωπος της ομάδας.

Και ένας που πάει τις πετσέτες μιλά, τι πάει να πει εσωτερική ενημέρωση για την κάρτα. Στο άρθρο 28 του κανονισμού απαγορεύονται να στοιχηματίζουν τα φυσικά πρόσωπα, που σχετίζονται με την ομάδα ως αξιωματούχοι.

Για να υποβιβασθεί ομάδα από αξιωματούχο πρέπει ο στοιχηματισμός να λειτουργεί και να διαμορφώνει αποτέλεσμα. Τότε έχουμε υποβιβασμό. Να έπαιζε την ομάδα του για τη νίκη ή την ήττα. Όταν ο παράγοντας και οι ποδοσφαιριστές είναι στο… κόλπο. Αυτοί ναι καθορίζουν το αποτέλεσμα, τότε ‘‘ναι’’ υπάρχει υποβιβασμός. 

Πως μπόρει να στηθεί ένας αγώνας… Η Σπορ Ραντάρ το λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις στοιχηματισμού στον αγώνα τον συγκεκριμένο. Δεν αρκεί η εσωτερική ενημέρωση λοιπόν. 

Θα πρέπει να είναι στο κόλπο και ο ποδοσφαιριστής, αν δεν υπάρχει αυτός που θα υποβιβάζεται!

Ο Κουτσοσπύρος έπαιξε 46 φορές όσο ήταν στον Παναιτωλικό τον Παναιτωλικό και έχει χάσει τις 31. Είναι ένας άρρωστος με το στοίχημα, αλλά δεν είναι σε συνεργασία με κανέναν παίκτη. Είναι δυστυχώς ένας τοξικομανής με τον στοιχηματισμό».

Ακολούθως ο Δημητρακόπουλος επισήμανε ότι υποβιβασμός της ομάδας συνιστά ουσιαστικά τη διάλυση της ομάδας, αναρωτήθηκε πως γίνεται όλες οι αμφιβολίες να μην είναι υπέρ του κατηγορούμενο (εν προκειμένω του Παναιτωλικού) και κατέληξε ότι δεν συντέχουν λόγοι των άρθρων 27 και 29 του κανονισμού για υποβιβασμό της ομάδας, παρά μόνο το 28 για την τιμωρία του Κουτσοσπύρου και μόνο. 

Ο Βοσκόπουλος από την πλευρά του έκανε μια εννοιολογική ανάλυση για το τι σημαίνει χειραγώγηση και είπε: «Είναι μονόδρομος η αθώωση του Παναιτωλικού» για να προσθέσει: «Αν τιμωρηθεί με υποβιβασμό ο Παναιτωλικός, ο κάθε ένας που θα έχει έννομο συμφέρον θα δίνει χρήματα σε αξιωματούχο και θα πέφτει μία ομάδα προς όφελος άλλης». 

Ο δε Πιλάβιος με τη σειρά του κατέληξε: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για εσωτερική πληροφόρηση για το στοίχημα της κάρτας. Ούτε ένδειξη ούτε γεγονός, δεν υπάρχει τίποτα».

Για Πέμπτη η απόφαση και σε κάθε περίπτωση μέχρι την Παρασκευή 

Η πλευρά του Παναιτωλικού προς τιμήν της δεν θέλησε να κάνει χρήση του δικαιώματος της να ζητήσει μια ολιγοήμερη προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων αν και ρωτήθηκε σχετικά από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας στο κλείσιμο της ακροαματικής διαδικασίας.

Όταν δε ρωτήθηκε για πρόβλεψη απόφασης από τους δικηγόρους των Αγρινιωτών ο Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος είπε επί λέξει:  «Όσο το δυνατό συντομότερα. Όχι σήμερα, πάντως…». 

Λίγο μετά ο δικηγόρος του Κουτσοσπύρου ζήτησε από την Έδρα να στείλει εκκαθαριστικά της εφορίας στο Πειθαρχικό Όργανο και πήρε προθεσμία μέχρι το πρωί της Τρίτης (31/5).

Η εκτίμηση είναι ότι η απόφαση θα εκδοθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3 του μήνα.

Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση δεν περιλαμβάνει υποβιβασμό του Παναιτωλικού όλα τελειώνουν εδώ, οπότε στη συνέχεια άμεσα θα υπάρξει επικύρωση των πλέι άουτ με τον τελευταίο αγωνιστικά Απόλλωνα Σμύρνης να υποβιβάζεται και τη Λαμία να παίζει διπλά μπαράζ ως προτελευταία της Σούπερ Λίγκας 1 με τη χαμένη των αγώνων διαβάθμισης των πρωταθλητών της SL2, Βέροια… Αντιθέτως, αν η εισήγηση του ερευνητικού τμήματος γίνει δεκτή και η ομάδα του Αγρινίου πέφτει κατηγορία τότε η υπόθεση θα πάει στην Επιτροπή Εφέσεων, όπου θα κριθεί και οριστικά (ανεξάρτητα αν ο Παναιτωλικός σε περίπτωση καταδίκης πάει στο CAS)…

Σε κάθε περίπτωση οι καρδιές όλων σε Παναιτωλικό, Απόλλωνα Σμύρνης (θα πάει εκείνος ως προτελευταίος στα μπαράζ με τη Βέροια στην περίπτωση υποβιβασμού των Αγρινιωτών), Λαμία (θα σωθεί οριστικά αν πέσουν από τιμωρία τα «καναρίνια») και «Βασίλισσα του Βορρά» εξακολουθούν να χτυπούν δυνατά για την έκβαση της σπουδαίας αυτής δικαστικής υπόθεσης.

Μοιραστείτε το: