19/09/2021
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ | Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 22:35

Δεν ξεχνά ποτέ την καταστροφή της Σμύρνης ο Απόλλων! (video)

Ένα απόγευμα σαν κι αυτό, 13 Σεπτέμβρη, πριν από 99 χρόνια…

Η μάνα Σμύρνη καίγεται… Το απόγευμα της 13ης Σεπτέμβρη 1922 γράφτηκε η πιο τραγική ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής, τότε που χιλιάδες Έλληνες δολοφονήθηκαν και όσοι γλίτωσαν ξεριζώθηκαν για πάντα από τον τόπο τους. Αυτή την ημέρα μνήμης, ο Απόλλων Σμύρνης, δεν μπορεί να την ξεχάσει ποτέ! Πέρασαν 99 χρόνια από τότε αλλά για όλους τους Απολλωνιστές κάθε γενιάς είναι ένα σημείο αναφοράς, καθώς θυμίζει τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά, που ακολούθησε για την Αθήνα και άλλες περιοχές της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης τίμησε την μνήμη των νεκρών και με ανακοίνωση της τη Δευτέρα (13/9/2021) ανέφερε τα ακόλουθα μαζί με ένα συμβολικό βίντεο με το τραγούδι «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» με εικόνες από την καταστροφή και σε ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα (στίχοι Πυθαγόρα και μουσική Απόστολου Καλδάρα).

Αναλυτικά:  

«Σαν σήμερα... Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1922. Ο τόπος μας, η Σμύρνη κάηκε. Ο μεγάλος ξερiζωμός. Νεκροί χιλιάδες... Έλληνες Μικρασιάτες. Σφαγή από τον κεμαλικό στρατό. Μετά, η προσφυγιά. Ο πόνος αβάσταχτος. «Δεν μένει καμία αμφιβολία για τα αίτια της πυρκαγιάς. Τον δαυλό τον άναψαν στρατιώτες του τουρκικού στρατού», έγραψε η Daily Telegraph.Ήρθαμε, με τη βοήθεια του Θεού ριζώσαμε, προκόψαμε. Μα δεν ξεχάσαμε ποτέ». 

Μοιραστείτε το: