01/12/2021
Διαιτησία | Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 - 14:22

Πραξιτέλης Ζαχαριάδης: Τέλος από τη διαιτησία με μπηχτές στον Μαρκ Κλάτενμπεργκ

Ο πρώην πια διαιτητής κατηγορεί ανοικτά τον Άγγλο αρχιδιαιτητή τον οποίο ανέφερε Μάρκο Αυρήλιο Αντωνίνο Αύγουστο made in Greece

Το τέλος του από τη διαιτησία ανακοίνωσε την Τρίτη (27/7) ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης σε μία ανακοίνωση με μπηχτές εις βάρος του Άγγλου αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ο πρώην πια διαιτητής κατηγόρησε ανοικτά τον Κλάτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του, τον οποίο αποκάλεσε Μάρκο Αυρήλιο Αντωνίνο Αύγουστο made in Greece…

Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον βοήθησαν, ενώ ευχήθηκε η νέα διοίκηση της ΕΠΟ υπό τον Θοδωρή Ζαγοράκη να πετύχει όσα δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Ζαχαριάδης:

«Ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος (Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus [7][8], 26 Απριλίου 121 - 17 Μαρτίου 180) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας. Ήταν ο τελευταίος από τους "Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες". Ο Μάρκος Αυρήλιος έγραψε το περίφημο έργο "Έις εαυτόν", στα ελληνικά, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως έργο μνημείο για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και την εξυπηρέτηση του συνόλου.

Ο δικός μας Μάρκος , made in Greece, σαν άλλος αυτοκράτορας, ουδεμία σχέση με εξυπηρέτηση του συνόλου και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Ωραία, όμορφα λόγια, αρεστά σε πολλούς, αλλά ουσία μηδέν. Οργάνωση, προοπτική , δημιουργία κινήτρων πουθενά. Τηλεκριτική είχαμε, δε θέλαμε παραπάνω. Με τη βάση της διαιτησίας ασχοληθήκατε ή σας ενδιαφέρει μόνο η βιτρίνα; Δώσατε βάση στη ψυχολογία των Ελλήνων διαιτητών ; Τι απόδοση περιμένατε να έχουν όταν πολλοί φέτος έπαιζαν π.χ. την 2η αγωνιστική και χωρίς λόγο το επόμενο ματς ήταν την 10η; Δεν ήταν λογικό να παίζουν με τη πλάτη στον τοίχο;

Από το πουθενά παρουσιάστηκαν φαινόμενα διχασμού ανάμεσα στους διαιτητές του τύπου γιατί να παίζει ο ένας και όχι άλλος, χωρίς μάλιστα να έχουν προκαλέσει. Τι άλλαξε από τον Φεβρουάριο και μετά άραγε όταν και ένας από τους άμεσους συνεργάτες σας άρον άρον αποχώρησε για την πατρίδα του;

Η λέξη σεβασμός άραγε σας είναι γνωστή; Διαιτητή με 21 χρόνια στη διαιτησία και τα τελευταία δέκα στην SUPERLEAGUE, για ποιο λόγο τον υποβιβάζεις; Για να τα μάθει καλύτερα και να διεκδικήσει ξανά την άνοδο, ενώ πλησιάζει τα σαράντα έτη; Και τα υπόλοιπα παιδιά που περιμένουν στη σειρά, τι όνειρα να κάνουν; Αυτό λέγεται ανάπτυξη της Ελληνικής Διαιτησίας; Αυτό είναι το όραμά σας για τους Έλληνες διαιτητές;

Η προσωπικότητά μου μα πάνω απ’ όλα η αξιοπρέπεια που έμαθα να έχω από τους γονείς μου δε μου δίνουν περιθώρια από το να επιστρέψω στον αποστολέα την αξιολόγηση προς το πρόσωπό μου. Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση την δεύτερη κατηγορία και σέβομαι όλες τις ομάδες που θα αγωνιστούν εκεί. Οι λόγοι είναι ηθικοί καθαρά.

Μετά από συνολικά 21 χρόνια ήρθε η ώρα να κατέβω από το τρένο. Να περάσω στην αντίπερα όχθη, αυτή του μη εν ενεργεία διαιτητή. Το ταξίδι ήταν όμορφο, με αρκετές δυσκολίες, με χαρές και λύπες. Νιώθω ευλογημένος για όσα κατάφερα να ζήσω. Δε θα πω αν ήμουν καλός, κακός ή μέτριος διαιτητής. Κριτής είναι ο κόσμος, οι ομάδες, οι προπονητές και οι δημοσιογράφοι ακόμη. Να μη ξεχνάμε ότι ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη. Μη λησμονούμε ότι ακόμη και ένας τίτλος στο πρόσφατο EURO κρίθηκε από λάθος εκτελέσεις πέναλτι από τους παίκτες. Δεν είναι μόνο ο διαιτητής που λαθεύει. Αστοχίες στις επιλογές τους θα κάνουν και οι προπονητές και οι παίκτες. Η διαφορά είναι ότι ο διαιτητής είναι ο δικαστής του δευτερολέπτου και σαφώς κρίνεται αυστηρά.

Κατανοώ ότι αρκετές φορές δυσαρέστησα κάποιες ομάδες με την απόδοσή μου. Καταλαβαίνεις πότε δεν πήγες καλά σε ένα παιχνίδι. Ελπίζω να είναι δεκτή μια συγγνώμη, έστω και τώρα. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό προς όλους τους παράγοντες των ομάδων, και του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, και φυσικά όλους τους ποδοσφαιριστές που συνάντησα όλα αυτά τα χρόνια στα γήπεδα.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις Επιτροπές Διαιτησίας της ΕΠΟ, από την πρώτη, υπό την προεδρία του κ. Μπίκα όταν αξιολογήθηκα πρώτη φορά στις εθνικές κατηγορίες, μέχρι και την περσινή υπό τον κ. Pereira, όπως και την Επιτροπή Διαιτησίας της Ένωσης Μακεδονίας μέχρι και σήμερα. Επίσης, τους Συνδέσμους Διαιτητών Ηπείρου (όπου και ονομάστηκα το 2000) και Θεσσαλονίκης καθώς και την Ένωση Μακεδονίας, αν και από τους τελευταίους δύο θα περίμενα τις τελευταίες μέρες μια στήριξη και δεν την είδα. Φυσικά, δε μπορώ να παραλείψω τον κ. Juan Antonio Fernández Marín, πρώην μέλος της ΚΕΔ, που πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Ξεχωριστά τον κ. Κουκουλάκη και τον κ. Τριτσώνη που το 2016 με δικαίωσαν και επανήλθα στους πίνακες μετά από έναν χρόνο απουσίας. Ελπίζω όλους να τους δικαίωσα ως ένα βαθμό.

Δε μπορώ να μην αναφέρω όλους τους συναδέλφους που αγωνιστήκαμε στα γήπεδα της χώρας μας και κάποιες φορές στο εξωτερικό. Τους εύχομαι να είναι δυνατοί στις νέες προκλήσεις και να καταφέρουν να ανεβάσουν την ελληνική διαιτησία ψηλά. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και να μη συμβιβάζονται.

Θα ευχηθώ η νέα διοίκηση της ΕΠΟ υπό την Προεδρία του κ. Ζαγοράκη Θ. να πετύχει όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενες και το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί ουσιαστικά.

Τέλος, και πιο σημαντικό, ευχαριστώ τους γονείς μου για όσα γενικότερα μου έχουν προσφέρει στη ζωή, που μου έμαθαν τι σημαίνει αξιοπρέπεια, σεβασμός και εντιμότητα, την σύζυγο, τα παιδιά μου και τους δικούς μου ανθρώπους που ήταν πάντα δίπλα μου σε αυτή τη πορεία μέχρι σήμερα.

Υ.Γ. 1: Δε θα παρακαλούσα ποτέ να αποκλειστεί η εθνική ομάδα της χώρας μου για να παίξω σε έναν τελικό!

Υ.Γ. 2: Τα καλύτερα έρχονται. Θα είμαι πολύ κοντά σε αυτό που αγαπώ.

Υ.Γ. 3: Θάνο, Αννούλα ο μπαμπάς δε θα ξαναλείψει τόσο...

Με εκτίμηση

Πραξιτέλης Ζαχαριάδης Π. Διαιτητής Superleague».

Μοιραστείτε το: