19/09/2021
Διοικητικά - Δικαστικά | Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 - 00:01

Τηλεοπτικά SL1: Τα ποσά αναλυτικά, τα γκρουπ και οι μεμονωμένοι…

Ο σταθερός πρωταθλητής Ολυμπιακός, ο ενισχυμένος Παναθηναϊκός, ο πλειστηριασμός για ΠΑΟΚ και το παράδοξο των καναλιών να στραγγαλίζουν τους «μικρομεσαίους» ενώ ανεβάζουν το συνολικό μπάτζετ! * Γιατί δικαιώνονται οι ομάδες που ζητούν Κεντρική Διαχείριση

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πολλά ακούγονται, αρκετά στοχευμένα (και προφανώς με λόγο και αιτία) γράφονται, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως αλλιώς αναφορικά με τα τηλεοπτικά της Σούπερ Λίγκας 1 κι ενώ μπαίνουμε πια στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου 2021…

Και επειδή με το «ζόρι» συμφωνίες δεν γίνονται μόνο και μόνο επειδή δημοσιεύονται ή… σπρώχνονται θα καταλάβετε ακολούθως τι ακριβώς εννοούμε. Πρώτα πρώτα όμως αξίζει αυτή τη φορά να μιλήσουμε με νούμερα και με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία συνέλεξε και αξιολόγησε το a-sports.gr μέσα και από ένα συνδυασμό των διαρροών ομάδων & παρόχων τα τελευταία 24ώρα.

Υπάρχουν τρία γκρουπ ΠΑΕ σε σχέση με τα τηλεοπτικά στις 14 ομάδες της κορυφαίας επαγγελματικής ποδοσφαιρικής κατηγορίας στην Ελλάδα, αλλά και κάποιοι μεμονωμένοι «παίκτες».

Ας ξεκινήσουμε από το γκρουπ των ομάδων της Nova εκεί έχουμε τον Ολυμπιακό με ποσό που θα καταλήξει στα 11.000.000 ευρώ, κοινώς ο πρωταθλητής θα μείνει σταθερός στα χρήματα που θα λάβει και οι άλλοι τρεις με συμβόλαιο από πέρσι (αφού είχαν υπογράψει διετία) θα πάρουν κατά σειρά: Άρης 4.500.000 ευρώ, Ατρόμητος 1.700.000 ευρώ και ΠΑΣ Γιάννινα 1.600.000 ευρώ. 

Συνολικά δηλαδή τουλάχιστον 19 εκατ. (μαζί με τα μπόνους).

Στο έτερο γκρουπ της Cosmote TV (σας είχαμε ενημερώσει για το μπάσιμο της όταν άλλοι παπαγάλιζαν απλά υπέρ της Nova αγνοώντας για τους λόγους τους την εξέλιξη του ρεπορτάζ) υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τα ποσά… Εκεί «δεμένες» είναι αυτή τη στιγμή μόνο τρεις ομάδες. Από τη μία υπάρχει το δίδυμο Παναθηναϊκού και ΑΕΚ που μαζί δεν πιάνει 15.000.000 ευρώ που λεγόταν αρχικά, αλλά με προϋποθέσεις φτάνει έως τα 19 εκατ.! 

Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» είναι οι φουλ ενισχυμένοι, αφού μαζί με τα μπόνους μπορούν να λάβουν έως και 10.000.000 ευρώ! Η δε Ένωση είναι κι αυτή ευνοημένη σε σχέση με πέρσι και μπορεί να πιάσει μάξιμουμ (με τα μπόνους ειδικών όρων) από 8 έως 9 εκάτ. ευρώ!

Σε αυτούς τους δύο θα προσθέσουμε και τον ΟΦΗ, που ναι μεν κινήθηκε μεμονωμένα όταν πήρε την υπόθεση ο Λυσάνδρου και πέτυχε συμφωνία για συμβόλαιο 1.650.000 ευρώ.

Αυτό το γκρουπ δίνει πάνω-κάτω (επειδή υπάρχουν τα αστεράκια των μπόνους) συνολικά άλλα 20 εκατ.

Πάμε παρακάτω… Ο ΠΑΟΚ αποτελεί την επιτομή του αυτόνομου και διαπραγματεύεται την πώληση των τηλεοπτικών του στα 8-9 εκάτ. ευρώ μιλώντας τόσο με την Nova όσο και με τη Cosmote tv, αλλά χωρίς να έχει καταλήξει πουθενά ακόμα (για αυτό και ενεργοποιεί πάλι στα φιλικά προετοιμασίας το paoktv). 

Οι άλλες έξι ομάδες που δεν αναφέραμε έως τώρα απαρτίζουν το γκρουπ των ομάδων που θέλουν την Κεντρική Διαχείριση. Μιλάμε για Αστέρα Τρίπολης, Βόλο, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης, Παναιτωλικό, Ιωνικό… Εδώ η Cosmote tv προσφέρει 1.300.000 ευρώ σε κάθε ομάδα, προσφορά που έχει ήδη απορριφθεί. 

Αντιθέτως, δηλαδή, με τα «ρεπορτάζ» που παρουσιάζουν σχεδόν «τελειωμένη» θετικά την υπόθεση για το γκρουπ της «Κεντρικής Διαχείρισης». Και προφανώς αυτό γίνεται με σκοπιμότητα, όταν δεδομένα οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο «όχι» σε αυτή την πρόταση ο τηλεοπτικός πάροχος τον εισέπραξε μόλις τη Δευτέρα (19/7).

Αυτό το σκηνικό θα μπορούσε όντως να αλλάξει και να γίνει «ναι» αν οι 6 εισέπρατταν ένα ποσό που θα μείωνε τις αποστάσεις με τις πολύ εμπορικές ομάδες και φυσιολογικά με 15 εκάτ. συνολικά αυτό θα γινόταν 100%.  

Και κάπου εδώ λύνεται και το «μυστήριο», πως εμφανίζονται ΜΜΕ να παρουσιάζουν έτοιμους να υπογράψουν τους επτά στο σύνολο (εφόσον προστεθεί και ο ΠΑΟΚ στους 6), που δεν έχουν κανένα πάροχο αυτή τη στιγμή.

Το δε παράλογο είναι διπλό και δείχνει πως και τα δύο κανάλια βαδίζουν στην πραγματικότητα χέρι χέρι πάνω στην ίδια πρακτική… Αυξάνουν μόνο τα ποσά στις πολύ εμπορικές ομάδες και «στραγγαλίζουν» τις μικρομεσαίες με συνέπεια να αποδυναμώνουν – μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ίδιου του προϊόντος που πληρώνουν! Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Και έχει και συνέχεια η παραδοξότητα όταν ακόμα υπήρχε Κεντρική Διαχείριση, προ εξαετίας επί παραδείγματι, το συνολικό τηλεοπτικό μπάτζετ του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν στα 30.000.000 ευρώ και οι μικρομεσαίοι εισέπρατταν 1,6 εκατ., ενώ τώρα που μπορεί να πλησιάσει και τα 60 εκατ. ευρώ οι ίδιες ομάδες χάνουν χρήματα και τους προσφέρουν 1,3 εκατ. ευρώ.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και της μονοδιάστατης απεικόνισης μιας στοχευμένης εικονικής πραγματικότητας, που θέλουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και Μέσα. Το πλέον… αστείο μάλιστα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα. Δηλαδή να γράφει ένας υπάλληλος της Cosmote tv ή της Νova, όταν μοιραία δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός σε τίποτα, θέλοντας να πείσει πόσο καλό είναι το επαγγελματικό σπίτι τους και πόσο λάθος είναι οι πρόεδροι, που δεν συμφωνούν με τα προτεινόμενα ποσά! Δεν χρειάζεται καν να επικαλεστώ το αυτονόητο ασυμβίβαστο, που ασφαλώς και υπάρχει, έστω και στη σφαίρα της ηθικής, αλλά μην τρελαθούμε τελείως πια! 

Και για να καταλήξουμε συμπερασματικά η δικαιότερη λύση θα ήταν -επαναλαμβάνω- η Κεντρική Διαχείριση που θα έδινε τα πολλά και δικαιωματικά στον 1ο και καλύτερο, αλλά θα μείωνε τις αποστάσεις στο 1 προς 4 ή έστω προς 5 στις απολαβές προς τους «μικρομεσαίους» γιατί μόνο έτσι θα δυνάμωνε πραγματικά το προϊόν.

Λύση, που αν ήθελε η Πολιτεία θα μπορούσε να την επιβάλει δια νόμου, αλλά δεν το έκανε…

Λύση που θα μπορούσε να την ορίσει κανονιστικά η ΕΠΟ αλλά εκεί βασιλεύει το… μαγείρεμα.

Λύση που επιχείρησε να περάσουν ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ μέσω της «Ολιστικής Μελέτης», η οποία προέβλεπε Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών και της Σούπερ Λίγκας 1, αλλά τα… Πιράχανς του ελληνικού ποδοσφαίρου καταβρόχθισαν – εξαφάνισαν.    

Μοιραστείτε το: