05/08/2021
SPECIAL | Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 - 20:26

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Καμία τύχη εφόσον συνεχίζουν οι «Big 5» να εισπράττουν το 77% των εσόδων από τα τηλεοπτικά

Οι μεγάλες εμπορικές ΠΑΕ «σφάζουν» τους μικρομεσαίους και ο αθέμιτος ανταγωνισμός οδηγεί στη σταδιακή συρρίκνωση του προϊόντος * Η χαμένη ευκαιρία της κεντρικής διαχείρισης * Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Αχιλλεύς»  

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Έσπασαν τα ρεκόρ συζήτησης στη Σούπερ Λίγκα 1 αναφορικά με το ενδεχόμενο της Κεντρικής Τηλεοπτικής Διαχείρισης, αλλά αποδείχθηκε πως στην πραγματικότητα εξυπηρετήθηκε μόνο το παιχνίδι της NOVA… Μήνες ολόκληρους μιλούσαν, επιτροπές και παραεπιτροπές έκαναν στη διοργανώτρια, αλλά το αποτέλεσμα είναι… μηδέν! Ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου.

Ο κόσμος, όμως, δεν γνωρίζει τι πραγματικά ισχύει και συνάμα αναρωτιέται πολλές φορές, γιατί το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι χαμηλό και συνεχώς το προϊόν βρίσκεται σε πτώση, παρά το γεγονός ότι όλοι λίγο πολύ ασχολούνται με αυτό μέσα στην επικράτεια.

Το μυστικό είναι ο μη ανταγωνισμός, ο οποίος στην πραγματικότητα πηγαίνει στο άλλο άκρο με τον αθέμητο ανταγωνισμό των εμπορικά ισχυρών ΠΑΕ εις βάρος των υπολοίπων.

Ένα στοιχείο, που καταδεικνύει το λόγου το αληθές είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα το 77% των εσόδων από τα τηλεοπτικά πηγαίνει στους «Big 5», εφόσον δηλαδή μέσα στους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ προσθέσουμε και τον Άρη…

Αυτό το τρομακτικό νούμερο… μονοφαγίας το αντλήσαμε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελετών & Τεκμηρίωσης στο Πεδίο του Αθλητισμού, «Αχιλλεύς», που έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας της Σούπερ Λίγκας 1 πριν από λίγο καιρό και μοιράστηκε σε όλους τους «μονομάχους» του πρωταθλήματος.  

Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, αφήνει στους υπόλοιπους εννέα της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας μόλις το 23% της πίτας, που ουσιαστικά τους κρατά απλά εγκλωβισμένους να φυτοζωούν. Έτσι οι μικρομεσαίες ομάδες «σφάζονται» και οδηγούνται στον μαρασμό, αλλά χωρίς οι μεγάλοι να το αντιλαμβάνονται, με αυτή την τακτική σταδιακά χάνουν και οι ίδιοι, καθώς συνεχώς πέφτει το επίπεδο… Και η συνέπεια είναι η μη καλές πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (το να παίζει και μετά τα Χριστούγεννα ο Ολυμπιακός μόνο δεν χρυσώνει την αποτυχία), η παράλληλη υποβάθμιση τους (καμία πλέον ομάδα μας δεν συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ) μαζί με τη μείωση του αριθμού των εκπροσώπων μας (πλέον τέσσερις ΠΑΕ παίζουν εκτός συνόρων).   

Όσο λοιπόν στα τηλεοπτικά κυριαρχεί σχεδόν εξ ολοκλήρου η εμπορικότητα, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα έχει καμία τύχη να αλλάξει ρότα. 

Το υφιστάμενο σκηνικό θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί θετικά με την Κεντρική Διαχείριση των Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων, χωρίς οι μεγάλοι να χάσουν τα κεκτημένα, αλλά μπαίνοντας περισσότερα χρήματα στο προϊόν και η διαφορά να πάει προς όφελος των μη εμπορικών ομάδων. Συγκεκριμένα, η αναλογία του 10 προς 1 ή στην καλύτερη περίπτωση του 8 προς 1 να διαμορφωθεί στο 4 προς 1 (σε σχέση με τα χρήματα από τα τηλεοπτικά που παίρνει ο πρώτος με τον τελευταίο).

Αυτό και πιο δίκαιο θα ήταν και δεν θα αλλοίωνε το προνόμιο των πιο εμπορικών ομάδων και θα βοηθούσα καθοριστικά να δυναμώσουν αγωνιστικά οι μικρομεσαίοι, ώστε να υπάρχει βελτίωση και πραγματικός ανταγωνισμός. 

Στη Σούπερ Λίγκα 1, λοιπόν, παρουσιάστηκε μια μελέτη από το Ινστιτούτο «Αχιλλεύς», το οποίο την… επόμενη ημέρα με μια Κεντρική Διαχείριση των Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων η κατανομή θα γινόταν ως εξής: 

-Ισομέρεια 47%

-Με βάση την τελική κατάταξη 30,5%

-Εμπορική Αξία 22%

-Μπόνους επιβράβευσης 0,5%

Εκεί ο Ολυμπιακός, που είναι αδιαμφισβήτητα η πιο εμπορική ομάδα είχε προβλεφθεί να παίρνει εμπορικό μερίδιο με συντελεστή 1,9, το υψηλότερο όλων.

Ακολούθως ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός από 1,4 (δηλαδή ίδιο συντελεστή) και ο Άρης να καταλαμβάνει την 5η θέση εμπορικότητας με 0,55. 

Κι όμως, με δικαιολογίες, ασάφειες, τεχνάσματα, καθυστερήσεις, ψευτοεγωισμούς και διάφορα τρικ χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο…

Ως εκ τούτου και φέτος θα ζήσουμε μια από τα ίδια εκτός συγκλονιστικού απροόπτου… Τι; Οι «Big 4» θα κλείσουν πάνω κάτω στα περσινά τιμήματα με τον τηλεοπτικό πάροχο, συν οι τρεις που έχουν από πέρσι συμβόλαιο (ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος με τη σημείωση ότι και ο Άρης έχει διετές σύμβαση), που σημαίνει σύνολο επτά ομάδες. 

Όσο για τις άλλες επτά εκ των 14; Στο τέλος (λίγο πριν την εναρκτήρια σέντρα της νέας σεζόν) θα τους… πετάξουν από 800.000 έως 1.000.000 ευρώ σε κάθε μία και θα υποχρεωθούν να πουν και «ευχαριστώ» για να μην μείνουν άστεγες. Δηλαδή το αποτέλεσμα είναι: Καμία σωτηρία!   

Το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, πάντως, θα μπορούσαν να βοηθήσουν -αν πραγματικά τους ενδιέφερε- και η ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ (σε συνεργασία με την κυβέρνηση), με την υποχρεωτικότητα της Κεντρικής Διαχείρισης των τηλεοπτικών και όχι την χαλαρή πρόταση της, εντός της Ολιστικής Μελέτης. Σιγά όμως μη σπάσουν… αυγά τα γκόλτεν μπόις των δύο ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών. Την ΕΠΟ δεν την αναφέρω γιατί μας έχει απογοητεύσει χρόνια τώρα, αλλά αν ο Ζαγοράκης ήταν όντως μάγκας θα έβρισε τον τρόπο.  

Μοιραστείτε το: