23/06/2021
Διοικητικά - Δικαστικά | Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 - 00:22

Τηλεοπτικά SL1: Διπλά παιχνίδια και… δολιοφθορά στην Κεντρική Διαχείριση

Η αδυναμία της ελεγχόμενης ΕΠΟ, το μη πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας, που απλά χαϊδεύει τα αφτιά των ισχυρών και η αλά καρτ εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης * Στο τέλος Ιουνίου θα πέσουν οι μάσκες οριστικά

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πριν από λίγα 24ωρα αντιπροσωπεία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ είχε σειρά επαφών με την ΕΠΟ αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή των προτάσεων της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο… Σε αυτές τις συναντήσεις -πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν- διαπιστώθηκαν διαφωνίες, καθώς οι διεθνείς Συνομοσπονδίες επιθυμούν να περάσουν στο ακέραιο το σχέδιο τους.

Ανάμεσα στις δεκάδες αλλαγές που προτείνονται είναι και η καθιέρωση Κεντρικής Διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας 1… Ζήτημα, για το οποίο η διοργανώτρια της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας ασχολείται ήδη εδώ και μήνες με σωρεία συνεδριάσεων και έχοντας δημιουργήσει και ειδική επιτροπή, που τα λέει ανελλιπώς σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Πίσω όμως από τις… κουρτίνες και παρά την ειλικρινή προσπάθεια, που καταβάλει ο πρόεδρος του διοικητικού φορέα του πρωταθλήματος, Λεωνίδας Μπουτσικάρης -ΦΩΤΟ- (έχει τρέξει και ενδιαφερθεί περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχου του για το συγκεκριμένο θέμα), υπάρχουν ήδη πολλές «υπόγειες» διαδρομές.

Έτσι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε μία -για δείγμα- απευθείας συνάντηση με τη NOVA, που πέρσι είχε όλες τις ομάδες της SL1, αλλά σε καθεστώς ατομικών συμβάσεων…

Αυτό το γεγονός, όμως, είναι μόνο η φανερή εικόνα, γιατί υπάρχει διαπιστωμένα πια μεγάλο παρασκήνιο, που σας φέρνει στη δημοσιότητα το a-sports.gr.

Στην πραγματικότητα οι «Big 4» στην καλύτερη των περιπτώσεων… σνομπάρουν την ιδέα της Κεντρικής Διαχείρισης και αυτή είναι η ουσία πίσω και πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις εντός του συνεταιρισμού.

Άπαντες γνωρίζουν την ύπαρξη του εδάφιου της Ολιστικής Μελέτης ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ, που προβλέπει το τέλος των ατομικών συμβάσεων στα τηλεοπτικά, αλλά φρόντισαν να μάθουν τη διευκρίνηση ότι η πρόταση της Κεντρικής Διαχείρισης δεν είναι δεσμευτική από τις διεθνείς Συνομοσπονδίες!

Στην ουσία, λοιπόν, οι «Big 4» παίζουν… καθυστερήσεις, δεν επιθυμούν τον γενικό ανταγωνισμό – αναβάθμιση του προϊόντος με μείωση των ανισοτήτων ως προς τις λιγότερο εμπορικές ΠΑΕ και κινούνται στη διατήρηση της τωρινής κατάστασης, που αντιστοιχεί σε αναλογία 1 προς 10 ως προς την αποζημίωση του πιο μεγάλου συμβολαίου ως προς το μικρότερο. Άρα γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για διαφορές χαοτικές.

Μάλιστα δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι οι ισχυροί δεν είναι διατεθειμένοι να απωλέσουν ούτε 100.000 ευρώ από τα συμβόλαια τους μπροστά στο κοινό καλό, που δεν μπορούν να δουν βασισμένοι ως επί τω πλείστον σε εγωισμούς.  

Την ίδια στιγμή, όμως, όλα οδηγούν (μαζί με συγκεκριμένες πληροφορίες) στο συμπέρασμα ότι οι «μεγάλοι», έστω και ανεπίσημα και με άλλα πρόσωπα, σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην ειδική επιτροπή μιλούν ατομικά για τα τηλεοπτικά τους. Κοινώς γίνονται διπλά παιχνίδια!

Ταυτόχρονα η ΕΠΟ ως υπερκείμενη αρχή δείχνει την αδυναμία και τη γύμνια της να επιβάλει το ο,τιδήποτε καθώς είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την ΑΕΚ (κατά κύριο λόγο) και τον ΠΑΟΚ (σε δεύτερο βαθμό). Έτσι παραμένει… φυτό, αλλά δεν αποκλείεται αν δεν προσέξει να πληρώσει τα… σπασμένα αυτή της παθητικής στάσης – επιλογής της με τη δέσμευση κονδυλίων από ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ αναλόγως τις εκπτώσεις που ψηφιστούν από την Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 25 Ιουνίου σε σχέση με τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

Και βέβαια στο… κάδρο σε περίοπτη θέση βρίσκεται και η Πολιτεία. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικά ο πολιτικός προϊστάμενος των σπορ, Λευτέρης Αυγενάκης, μένει σε απάθεια, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τους άλλους δύο μεγάλους, δηλαδή τόσο τον Ολυμπιακό όσο και τον Παναθηναϊκό.

Φοβούμενη, λοιπόν, η Πολιτεία στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να κληθεί να… σπάσει αυγά αναλώνεται μόνο σε εύκολες μαγκιές στους «φτωχούς συγγενείς» κάνοντας αναδιάρθρωση-συγχώνευση σε Σούπερ Λίγκα 2 και Football League. Που να… τολμήσει να αγγίζει κάτι από τη Σούπερ Λίγκα 1 νομοθετώντας επί παραδείγματι την Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών. Όπως έχει συμβεί σε πολλά άλλα προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, ενδιαφέρον, ανταγωνιστικότητα, κύρος, συνολική εμπορικότητα, έσοδα στο προϊόν και εν τέλει μεγαλύτερες εισροές και στα ταμεία του κράτους από τη γενικότερη ποδοσφαιρική βιομηχανία!

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, ως εκ τούτου, μια λέξη υπάρχει για να χαρακτηρίσει τα όσα συμβαίνουν και είναι δολιοφθορά στην Κεντρική Διαχείριση ώστε οι ισχυροί να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» και οι υπόλοιποι να κλείσουν στο παρά ένα με… ψίχουλα και σε καθεστώς απόλυτης πίεσης.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα δηλαδή, με τη διαφορά όμως ότι έτσι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να κατρακυλά έχοντας όλο και μικρότερη πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής με διακρίσεις.

Μια κατάσταση, που έχει σχεδόν παγιωθεί και δυσκολεύει στην πραγματικότητα και τον σταθερό πλέον ευρωπαϊκό εκπρόσωπο της Ελλάδας, που είναι ο Ολυμπιακός ξεκινώντας μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Οι δε άλλοι είναι εξ αρχής κατά το ήμισυ… καμένοι για πορεία στις διεθνείς διοργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι μάσκες θα πέσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου και το τελικό αποτέλεσμα με τα τηλεοπτικά αναμένεται να βγάλει στην επιφάνεια και άλλες παραμέτρους, που στη δεδομένη φάση δεν δημοσιοποιούμε. Είναι όμως βέβαιο και σας το υπογράφουμε προκαταβολικά ότι οι λιγότερες εμπορικές ομάδες μέσα στους ίδιους «Big 4» θα… χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο όταν αντιληφθούν ότι τα «εγώ» και η «στενομυαλιά» τους άφησε ακόμα πιο μακριά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που έχει αλλάξει επίπεδο σε όλα, κάνοντας τους πλάκα (όχι απλά αγωνιστικά).     

Μοιραστείτε το: