24/06/2021
ΓΓΑ | Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 - 01:42

SL2 & βιωσιμότητα: Έξοδα 1.000.000 ευρώ για ΠΑΕ των πλέι άουτ!

Σας δίνουμε παράδειγμα μπάτζετ ομάδας που δεν διεκδικεί καν άνοδο για να γίνει κατανοητό πως η αναδιάρθρωση-συγχώνευση δεύτερης και τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας, χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα, είναι ανέφικτη * Γιατί έτσι το νομοσχέδιο Αυγενάκη είναι ένα μεγαλοπρεπές ρουσφέτι * Απαιτείται μίνιμουμ Μ.Κ. 500 χιλιάδων, αλλά και λοιπές προϋποθέσεις

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2 τη σεζόν 2020-21 με 12 μόλις ομάδες ήταν σίγουρα ένα από τα ανταγωνιστικότερα όλων των εποχών… Η νέα αγωνιστική περίοδος με βάση την προκήρυξη της διοργανώτριας προβλέπεται να διεξαχθεί με 14 ομάδες (έπεσαν Α.Ε. Καραϊσκάκης και Ο.Φ. Ιεράπετρας ενώ θα ανέβουν συνολικά τέσσερις από τη Football League), παρόλα αυτά όμως, έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία της… πίεσης του υφυπουργείου Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση-συγχώνευση SL2-FL! Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου γίνεται και η τηλεδιάσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη την Πέμπτη (3/6) με όλες τις ομάδες των δύο μικρότερων κατηγοριών, που σας αναλύσαμε γιατί δεν είναι εξ αρχής δομημένη με ειλικρινείς προθέσεις από τον πολιτικό προϊστάμενο των σπορ.

Το a-sports.gr ερεύνησε το όλο θέμα, που απασχολεί πάρα πολλές ομάδες και κόσμο ανά την επικράτεια και σας παρουσιάζει με πραγματικά στοιχεία – παραδείγματα, γιατί είναι αδύνατον να προχωρήσει το αρχικό μοντέλο του υφυπουργείου. Σχέδιο, στο οποίο, αν δεν μπουν σοβαροί κανόνες και προϋποθέσεις στην πραγματικότητα μόνο… αναποδογυρίζει την κατά γενική ομολογία αναδιάρθρωση του Γιώργου Βασιλειάδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η παλιά Β’ Εθνική που ονομαζόταν Football League έσπασε στα δύο και με προσθήκες από τη Γ’ Εθνική «γέννησε» ακόμα μια επαγγελματική κατηγορία. Έτσι αντί να μειωθούν οι υποτιθέμενες ΠΑΕ αυξήθηκαν, αφού δημιουργήθηκε η Σούπερ Λίγκα 2 (ως δεύτερη) και η Football League (υποβαθμίστηκε ως τρίτη), ενώ η Γ’ Εθνική που εδώ και χρόνια ανήκει στην ΕΠΟ, μετατράπηκε αυτομάτως σε τέταρτη κατηγορία (ερασιτεχνική σε πανελλήνια μορφή πριν τα τοπικά).     

Το νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη αν δεν δει την ουσία του πράγματος, απλά θα δώσει τη δυνατότητα… ρουσφετιού αφού με πολύ μικρά κριτήρια μπορεί να χωρέσει – ανεβάσει τους περισσότερους της τωρινής FL κρατώντας πολύ μεγάλο πάλι αριθμό τυπικά επαγγελματικών ομάδων! Το Μετοχικό Κεφάλαιο των 250.000 ευρώ και η εγγυητική των 100.000 ευρώ είναι λίγα για να διαφυλάξουν της… κακοτοπιές, αν και στη σωστή κατεύθυνση. Και θα σας εξηγήσουμε αμέσως το γιατί…

Τα έξοδα – μπάτζετ μιας μέτριας και προς τα κάτω ΠΑΕ της φετινής Σούπερ Λίγκας 2, που θα μετέχει στα πλέι άουτ για να αποφύγει δηλαδή τον υποβιβασμό υπολογίζονται περίπου στο 1.000.000 ευρώ. Και επιγραμματικά σας τα αναλύουμε μέσα στη χρονιά με τα ελάχιστα κόστη ως εξής: 

Ρόστερ με 25 ποδοσφαιριστές x 15.000 = 375.000 ευρώ

Προπονητικό τιμ 10.000 x 10 μήνες = 100.000 ευρώ

Λοιπό προσωπικό ΠΑΕ 10.000 x 10 μήνες  = 100.000 ευρώ

ΙΚΑ: 120.000 ευρώ 

Ενοίκια: 120.000 ευρώ

Έξοδα από ταξίδια (με 3.500 το ένα κατά Μ.Ο.) = 40.000 ευρώ

Ασφάλεια ιδιωτική για τους ποδοσφαιριστές = 30.000 ευρώ

Ιατρική υποστήριξη - φυσιοθεραπείες = 20.000 ευρώ

Καλοκαιρινή προετοιμασία = 15.000 ευρώ

Ετήσια συντήρηση γηπέδου & λοιπών εγκαταστάσεων = 15.000 ευρώ 

Το σύνολο όλων αυτών βγάζει ένα ποσό 935.000 ευρώ προς απόδειξη ότι πάνω-κάτω μιλάμε για έξοδα 1 εκατ. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ: 

-Γίνεται κατανοητό ότι το Μετοχικό Κεφάλαιο μιας ΠΑΕ της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας δεν γίνεται να είναι κάτω από 500.000 ευρώ. 

-Δεδομένο είναι επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για την καταλληλότητα των γηπέδων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων (να μην περιορίζονται μόνο σε έναν ικανοποιητικό χλοοτάπητα δηλαδή), αλλά και την ύπαρξη βοηθητικών εγκαταστάσεων – προπονητικών κέντρων.

-Να τηρούνται τα αναφερόμενα στις προκηρύξεις αναφορικά με τον ηλεκτροφωτισμό, πυλώνες, κ.λπ ώστε να μεταδίδονται τηλεοπτικά και βραδινή αγώνες, πράγμα που δεν τηρήθηκε φέτος.   

-Και φυσικά το τεράστιο ζήτημα να υπάρχει βιωσιμότητα στην κατηγορία από πάγια έσοδα, που θα διασφαλίζονται μέσα από το ίδιο το νομοσχέδιο (τηλεοπτικά δικαιώματα, ποσοστά από το στοίχημα, χορηγίες, ονομασία πρωταθλήματος κ.λπ).   

Αν ειδικά δεν υπάρξει ρητή καταγραφεί της τελευταίας παραμέτρου δεν μπορεί να υπάρξει καμία αναδιάρθρωση – συγχώνευση για τον εξής ρεαλιστικό λόγο: Ότι τα έσοδα με τα σημερινά δεδομένα θα διαιρεθούν – μειωθούν ακόμα περισσότερο κάνοντας εντελώς ανεδαφική την όποια συζήτηση βιωσιμότητας της Σούπερ Λίγκας 2 με περισσότερες ομάδες σε τέτοιο βαθμό που η κατηγορία για να χωρέσει όλους τους επίδοξους προς συμμετοχή θα γίνει σε δύο ομίλους!  

Άρα αντί να χτιστεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική Σούπερ Λίγκα 2 – προθάλαμος της Σούπερ Λίγκας 1 με τις περισσότερες ΠΑΕ που θα είναι στην πείνα το επίπεδο και η αξιοπιστία (μοιραία) θα πάνε στα… τάρταρα. 

Και φανταστείτε ότι φέτος υπήρξε η αναπάντεχη και ισομερή ενίσχυση με 250.000 ευρώ σε κάθε ομάδα από το στοίχημα ως εφάπαξ αποζημίωση μαζί με άλλα περίπου 200.000 ευρώ για κάθε ομάδα από τα τηλεοπτικά χωρίς να υπολογίζουμε όλες τις κρατήσεις.

Οπότε όταν στις 12 ομάδες έβγαινε ένα ποσό συνολικά κοντά στις 450.000 ευρώ στα εγγυημένα έσοδα, που αντικειμενικά δεν είναι ούτε το μισό μπάτζετ, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν οι ομάδες γίνουν με την αναδιάρθρωση-συγχώνευση τουλάχιστον 28 (θεωρώντας ότι κάποιες λίγες ΠΑΕ της FLδεν θα μπορέσουν ούτε με τα υπάρχοντα ελάχιστα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί να κατέβουν).

Δηλαδή αντιλαμβάνεστε ότι στους 28 τα σημερινά έσοδα των 450.000 ευρώ θα πέσουν κάτω από το μισό! Τραγικό και θανατηφόρο για την κατηγορία.

Στο υφυπουργείο Αθλητισμού, λοιπόν, καλά θα κάνουν να επιχειρήσουν επανεκκίνηση του σχεδίου τους, ώστε η Σούπερ Λίγκα 2 να γίνει καλύτερη και όχι χειρότερη με μεγαλύτερη φτωχοποίηση.

Και δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες και χωρίς ανταλλάγματα είναι γελοίο να γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για την συμμετοχή των ομάδων Β’ των παραδοσιακών «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου στην SL2.

Ας τα μετρήσει όλα αυτά ο Λευτέρης Αυγενάκης και οι σύμβουλοι του, γιατί το αρχικό σχέδιο τους… μπάζει νερά από παντού και με την αυτόματη άνοδο (επί της ουσίας) σχεδόν όλης της τωρινής Football League, λογίζεται στην πράξη ως ένα μεγαλοπρεπές ρουσφέτι και τίποτα περισσότερο. 

Μοιραστείτε το: