13/04/2021
Άλλα αθλήματα | Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 - 12:42

Ενόργανη: Σοβαρές καταγγελίες για παρενοχλήσεις, κακοποίηση και βασανιστήρια

Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν 22 αθλητές και αθλήτριες με επιστολή τους

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν 22 αθλητές και αθλήτριες της Ενόργανης Γυμναστικής, καταγελώντας σωματική, ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Στην επιστολή τους, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι αθλητές αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά ξεκινούν από το 1985 και κάνουν λόγο για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού.

Επίσης, αναφέρεται ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα που δρα στο άθλημα, με τους υπευθύνους προγραμμάτων να έχουν απόλυτη εξουσία πάνω σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 έτη.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα.

Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση».

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Μοιραστείτε το: