12/04/2021
Ελλάδα | Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 - 22:46

Παίρνουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες για εμβολιασμό κατά covid-19

Eντός του Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικιακές ομάδες 70 έως 74 και 65 έως 69 ετών * Kαι στους άνω των 64 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι ευπαθείς ομάδες θα είναι οι επόμενες που θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, όπως έκανε γνωστό στην ενημέρωση της Δευτέρας (8/3) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι εντός του Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα των εμβολιασμών και για τις ηλικιακές ομάδες 70 έως 74 και 65 έως 69 ετών.

Επίσης, εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί.

Σε επιμέρους στοιχεία ισχύουν τα εξής:

Στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%

Στις ηλικίες 80 - 84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%,

Στα άτομα ηλικίας 75 - 79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 65% και

Στις ηλικίες 60 - 64 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού 352.000 πολίτες ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Για το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις, ενώ και η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της για το β' τρίμηνο του έτους. Συνολικά πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 64 ετών, αναφερόμενη στα νέα ερευνητικά δεδομένα που οδήγησαν στη νέα απόφαση.

Ειδικότερα, η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Υστερα από έρευνα σε πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων διαπιστώθηκε ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου (είτε της AstraZeneca είτε της Pfizer) μετά από διάστημα 28 - 35 ημερών, που θεωρείται ότι είναι ένα διάστημα που έχουν παραχθεί ικανοποιητικά αντισώματα, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer κατά 85% και με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά 94%. Το συμπέρασμα είναι ότι με μία δόση εμβολίου επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών με τη νόσο COVID στα νοσοκομεία.

Η δεύτερη μελέτη, και είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, προέρχεται επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό και υπεύθυνη για την αξιολόγηση είναι η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου. Και σε αυτή την περίπτωση έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου φαίνεται ότι με μία δόση εμβολίου, όπως και στην προηγούμενη μελέτη, μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δύο εμβόλια κατά 80%.

Μοιραστείτε το: