12/04/2021
Ελλάδα | Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 - 11:29

Δημόπουλος: «Είμαστε στο δυσκολότερο σημείο, κυριαρχούν οι μεταλλάξεις»

Ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι τα κορωνοπάρτι είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του Covid-19

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Πέμπτης (4/3) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος για την έξαρση του κορωνοϊού στην Αττική, με τον ίδιο να τονίζει πως είμαστε στο δυσκολότερο σημείο.

Και συμπλήρωσε πως: «Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση».

Παράλληλα, είπε: «Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων».

Μιλώντας για τα κορωνοπάρτι ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του Covid-19. Πολλά άτομα σε κλειστό χώρο που μιλάνε δυνατά μεταξύ τους. Ένας αν φέρει τον ιό θα υπάρχει ευρύτατη διασπορά.

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε: «Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις. Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID. Το θέμα είναι η εφαρμογή των μέτρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες. Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Και κατέληξε πως είναι θετική η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών.

Μοιραστείτε το: