12/04/2021
Ελλάδα | Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 - 10:51

Σαρηγιάννης: «Μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δε φτάνει»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε πως είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Πέμπτης (25/2) ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική.

Ο καθηγητής, μάλιστα, τόνισε πως μία εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή προκειμένου να βγει από το «κόκκινο» η Αττική, καθώς επεσήμανε ότι η απόδοσή του υπολογίζεται στο 45% σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη».

Σχετικά με τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ανέφερε ότι για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Και συμπλήρωσε: «Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του πως αυτό το lockdown δε θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή.

Όμως, άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το καλοκαίρι λέγοντας ότι: «Aν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή».

Τέλος, είπε ότι ακόμα και με αυτό το κακό σενάριο, στο τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, τονίζοντας πως δε θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2021.

Μοιραστείτε το: