12/04/2021
Κόσμος | Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 - 20:44

Παίρνει έγκριση στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού

Αναμένεται εντός του Μαρτίου να ανάψει το πράσινο φως και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα ακόμη εμβόλιο ρίχνεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού και προέρχεται από την εταιρεία Johnson & Johnson, με το πράσινο φως να είναι έτοιμο να δοθεί για αρχική κι επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ.

Η σχετική έκθεση αξιολόγησης από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είδε ήδη το φως της δημοσιότητας και την Παρασκευή (26/2) θα συνεδριάσει η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων της FDA, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της J&J για έγκριση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου μίας δόσης δεν καταγράφηκαν ζητήματα ασφαλείας, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα, ενώ -όπως αναφέρεται- καταγράφηκαν επτά θάνατοι από Covid-19 στα γκρουπ των εθελοντών που λάμβαναν το πλασίμπο φάρμακο, σε αντίθεση με τη μηδενική θνητότητα από τον κορωνοϊό σε όσουν έλαβαν την κανονική φόρμουλα του εμβολίου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ και ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των σοβαρών μορφών της νόσου κατά 81,7% στη Νότια Αφρική και 87,6% στην Βραζιλία, όπου είναι ευρέως διαδεδομένες μεταλλάξεις του ιού.

Παράλληλα, παρατηρήθηκαν δύο περιπτώσεις εμφάνισης του συνδρόμου GUILLAIN-BARRE (σε 60χρονο εθελοντή που εμβολιάστηκε κανονικά και σε 75χρονο με το πλασίμπο).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, αναμένεται εντός του Μαρτίου να δώσει τη δική της έγκριση στην J&J κι ενώ ήδη έχουν παραγγελθεί 200 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον.

Μοιραστείτε το: