20/04/2024
Ελλάδα | Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 - 21:39

Μητσοτάκης: «Δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά...»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού

Στη διάψευση των σεναρίων για εκλογές εντός του 2021 προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη (12/1).

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑNT1, o πρωθυπουργός είπε σχετικά: «Η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία. Όχι, δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας ευρείας πλειοψηφίας 158 βουλευτών και πιστεύω ότι έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης.

Το μεγάλο πρόταγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά την πανδημία, για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού διαβεβαίωσε ότι σταδιακά αυτοί θα αυξηθούν και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει. Η δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια, γι' αυτό και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της πριν από το δεύτερο lockdown, υποστήριξε ότι δεν αψήφησε τους κινδύνους που υπήρχαν και ενίσχυσε το ΕΣΥ. «Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και, όπως αποδείχτηκε, ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

«Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, είπε ότι είναι απογοητευμέος με την αντιπολίτευση, λέγοντας σχετικά: «Ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι.

Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση».

Ως προς τον τουρισμό είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι «ο ιός είναι εποχιακός και αν προσθέσετε τη δυνατότητα καλύτερης ιχνηλάτησης και τη διαδικασία εμβολιασμού με κάνουν αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα σώσουμε τη φετινή τουριστική σεζόν, αλλά θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, επισήμανε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα-γέφυρα, που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει». 

Για το click away είπε: «Με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι' αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων.

Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε.

Το click away δούλεψε. Ειδικά για κάποιους κλάδους δούλεψε πολύ καλά. Δεν δούλεψε πράγματι τόσο καλά -και ακούω τους επιχειρηματίες που το λένε- για την ένδυση και την υπόδηση. Και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί δεν είμαστε εκτός πραγματικής οικονομίας. Δεν είμαστε εκτός αγοράς. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα». 

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε: «Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου, παρά να μη συζητάμε.

Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του Διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Μοιραστείτε το: