15/01/2021
Ελλάδα | Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 - 15:47

Στα επτά μίλια από το Καστελόριζο το «Oruc Reis»

Το τουρκικό ερευνητικό κινήθηκε εντός της ζώνης δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας το βράδυ της Πέμπτης (26/11)

Πάρα πολύ κοντά στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έφθασε το βράδυ της Πέμπτης (26/11), το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» προτού σταδιακά αρχίζει να κινείται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακόμα και στα επτά μίλια έφθασε κάποια στιγμή να κινείται πριν αλλάξει πλεύση.

Από εδώ και πέρα πάντως και μέχρι την Κυριακή (29/11), όταν και λήγει η τουρκική NAVTEX αναμένεται ότι το ερευνητικό πλοίο της ΤΡΑΟ θα κινείται κατά κύριο λόγω εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση.

Το τουρκικό ερευνητικό κινήθηκε, εν ολίγοις, εντός της ζώνης δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας χωρίς ωστόσο να κινηθεί πέραν αυτής, κάτι που θα οδηγούσε σε κατακόρυφη όξυνση της έντασης. Με βάση την πρόσφατη NAVTEX την Κυριακή, το «Oruc Reis» θα πλεύσει προς την Αττάλεια, για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης αφού βρίσκεται σε μια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο περίπου ενάμισι μήνα.

Παρόλα αυτά στην Αθήνα εξακολουθεί να υπάρχει ύψιστη επιφυλακή, αν και με σαφώς μικρότερη παρουσία σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι γενικότερες εκτιμήσεις μπορεί να κάνουν λόγω για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ωστόσο τα αντιφατικά μηνύματα που καταφθάνουν από την μεριά της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν στην ελληνική πλευρά να εφησυχάσει.

Μοιραστείτε το: