23/01/2021
Κόσμος | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 - 16:34

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Κομισιόν με αμερικάνικη εταιρεία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με 160 εκατομμύρια δόσεις

Η σύμβαση με τη Moderna προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ και τη δυνατότητα άλλων 80 εκατομμυρίων μετά

Μεγάλη μέρα η Τετάρτη (25/11), για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αφού η Κομισιόν ήρθε και επίσημα σε συμφωνία με την εταιρεία Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Η αρχική αγορά θα περιλαμβάνει 80 εκατομμύρια δόσεις για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα  υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθούν άλλα 80 εκατομμύρια.

Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε για αυτή την πολύ σημαντική σύμβαση: «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή.»

Από τη μεριά της η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, σημείωσε: «Η σημερινή συμφωνία με τη Moderna αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει έξι συμφωνίες για τα εμβόλια. Πρόκειται για σαφή απόδειξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της και ένα προσχέδιο για τη μελλοντική συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς.»

Μοιραστείτε το: