17/01/2021
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 - 21:06

Το Κρατικό Βραβείο Νέων Δημιουργών Θεατρικών Έργων παίρνει το όνομα της Χρύσας Σπηλιώτη

Στη μνήμη της ηθοποιού, που έχασε τη ζωή της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Στις 23 Ιουλίου 2018, πριν δηλαδή από δύο ακριβώς χρόνια, σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη χώρα μας με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε εντέλει τη ζωή σε 102 ανθρώπους κι ανάμεσα στα θύματα ήταν και η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη.

Στη μνήμη της το Κρατικό Βραβείο Νέων Δημιουργών Θεατρικών Έργων θα πάρει το όνομά της, σε μια πρωτοβουλία 33 συνεργατών και φίλων της ηθοποιού, που έγινε άμεσα αποδεκτή από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είναι ο ελάχιστος συμβολικός φόρος τιμής στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη και των ανθρώπων που χάθηκαν στην συνταρακτική τραγωδία στο Μάτι.

Η Χρύσα υπηρέτησε με αγάπη και πίστη το θέατρο. Εξελίχθηκε η ίδια μέσα από αυτό. Διακρίθηκε ως ηθοποιός, δουλεύοντας ακάματα τους ρόλους που υποδύθηκε και αφοσιώθηκε, με επιτυχία, στον θεατρικό λόγο. Δημιούργησε 11 σημαντικά έργα, τα οποία ανέβηκαν με επιτυχία, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κερδίζοντας ξεχωριστή θέση στην παράδοση και την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Η ευαισθησία, η γλυκύτητα και το χιούμορ που τη χαρακτήριζαν, είναι ευδιάκριτα και στο έργο της, το οποίο τιμάμε σήμερα. Τα στοιχεία αυτά, της προσωπικότητας και του θεατρικού αποθέματος που μας άφησε, ήταν εκείνα που έκαναν τη Χρύσα Σπηλιώτη έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο.

Αποδέχθηκα τη συγκινητική πρόταση 33 φίλων και συνεργατών της για τη μετονομασία του βραβείου. Είναι οι άνθρωποι που μαζί τους η Χρύσα Σπηλιώτη πέρασε τη ζωή της και δημιούργησε το πλούσιο θεατρικό της έργο. Δεν την έχουν ξεχάσει. Το ίδιο οφείλουμε κι εμείς σ' έναν ιδιαίτερα προικισμένο, νέο άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να τη θυμόμαστε και θα τιμούμε όλοι μαζί τη μνήμη της», δήλωσε η Λ. Μενδώνη.

Μοιραστείτε το: