07/05/2021
Ελλάδα | Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 - 23:48

Μητσοτάκης: «Προσβολή η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί»

Παρέμβαση από τον Έλληνα πρωθυπουργό με δήλωσή του αναφορικά με το ζήτημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Με γραπτή του δήλωση την Παρασκευή (10/7), ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απόφαση που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς», ενώ τόνισε πως «επηρεάζει την σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα, την ΕΕ, την Unescoκαι την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Μοιραστείτε το: