07/05/2021
Ελλάδα | Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 - 13:52

Μητσοτάκης: «Φασισμός είναι η τυφλή βία»

Οργή του πρωθυπουργού για τους βανδαλισμούς * Αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα * Πως απάντησε στον… ενικό του Τσακαλώτου

Ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις και τις πορείες είναι η Πέμπτη (9/7) και έτσι για το θέμα τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε τα λεγόμενα του αναφερόμενος στον πρόσφατο βανδαλισμό στην Αθήνα και ειδικά στο μνημείο της Marfinκαι επικαλέστηκε το συμβάν για να τονίσει τη σημασία του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι ο φασισμός είναι η τυφλή βία

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι το οποίο και είναι απόλυτα προστατευμένο κάτι που όπως είπε αναγνωρίζουν και κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ κα 1.5 αιώνα, προσθέτοντας ότι ισχύει με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα.

Ο Μητσοτάκης μίλησε και για την ουσιαστική αποσαφήνιση και τη ρεαλιστική εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος, ούτως ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου «υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους».

«Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» ανέφερε σχετικώς, ενώ έκανε λόγο για αγυρτεία αναφερόμενος σε όσους χαρακτηρίζουν χουντικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας διανύει μισό αιώνα ομαλού κοινοβουλευτικού βίου και διαθέτει την ωριμότητα για να προστατεύει τις συνταγματικές ελευθερίες και πως ουδείς δεν αιφνιδιάζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Συμπλήρωσε δε πως θα πρέπει να πάρουμε τα δικαιώματα στα σοβαρά και αναφέρθηκε σε έναν Αμερικανό στοχαστή, λέγοντας ότι προσπαθούμε να εναρμονίσουμε την ελευθερία με την ισότητα των δικαιωμάτων.

Τέλος και αναφορικά με τις διαμαρτυρίες του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος απευθύνθηκε στον Μητσοτάκη στον ενικό, ο τελευταίος του είπε ορθά κοφτά: «Στη Βουλή μιλάμε στον πληθυντικό. Αυτά να τα αφήσετε στις δικές σας εσωτερικές συγκεντρώσεις».

Μοιραστείτε το: