07/05/2021
Γερμανία | Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 - 15:57

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ της ομάδας που δεν περίμενε κανείς!

Κι όμως, συνέβη και αυτό σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα...

Πριν την ομάδα, δείτε ΓΙΑΤΙ ξεχωρίζει στο στοίχημα η betshop

Εδώ λοιπόν, θα αποτυπωθεί η ιστορία ενός παραμυθιού που όπως όλα δείχνουν θα έχει ένα... πολύ λυπημένο τέλος. Για όσους είστε πάνω από 40 ετών, αν σας ζητηθεί να ονοματίσετε τις 4-5 μεγάλες ομάδες της Γερμανίας, τότε είναι πολύ πιθανό μέσα σε αυτές να συμπεριλάβετε την ιστορική FCK (Εφ-Σε-Κα), την κοινώς ξακουστή Καϊζερσλάουτερν.

Ή αλλιώς τη «Λάουτερν» όπως τη φωνάζουν οι φίλοι της, όπως την έχουν περιγράψει σε εκατοντάδες αναμετρήσεις οι αναλυτές των αγώνων στις περιγραφές τους. Ήταν μάλιστα εποχές, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 90, που η Καϊζερσλάουτερν ήταν η ομάδα που κόντραρε την Μπάγερν και τα παιχνίδια στην έδρα της, το θρυλικό Φριτζ Βάλτερ Στάντιον (χωρητικότητας 49,850 θεατών) θύμιζαν κάτι από τα ανάλογα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα τη συγκεκριμένη εποχή.

Η χρυσή δεκαετία των 90s

Η Καϊζερσλάουτερν έχει κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα Γερμανίας, δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ. Επτά τίτλοι λοιπόν στα μεγάλα σαλόνια του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Έχει και δύο τίτλου στην Τσβάιντε Λίγκα, αλλά εδώ θα μιλήσουμε για τις πραγματικά μεγάλες της στιγμές. Από τους επτά αυτούς τίτλους, οι πέντε κατακτήθηκαν στη δεκαετία των 90s. Τα δύο πρωταθλήματα ήρθαν το 1991 και το 1998. Το δεύτερο μάλιστα το κατέκτησε έχοντας στον πάγκο της τον άνθρωπο που οδήγησε την εθνική μας στην κορυφή της Ευρώπης, στο έπος του 2005, τον Ότο Ρεχάγκελ. Είχε μεσολαβήσει ανάμεσα στα δύο και μία δεύτερη θέση τη σεζόν το 1994. Είπαμε η Λάουτερν ήταν δύναμη τότε. Μεγάλη δύναμη. Εκτός από τα πρωταθλήματα, κατέκτησε και δύο Κύπελλα το 1990 και το 1996, ενώ το Σούπερ Καπ ήρθε το 1991. Στον τελικό είχε κερδίσει τη Βέρντερ Βρέμης με 3-1.

Περασμένα μεγαλεία…

...και διηγώντας τα να κλαις. Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποτυπώσει κανείς την πραγματικότητα. Από εκείνη τη δεκαετία έχουν περάσει 30 χρόνια και η κατηφόρα της Καϊζερσλάουτερν δεν έχει τελειωμό. Οι νεότεροι μπορεί να ρωτήσουν που βρίσκεται τώρα αυτή η ομάδα, η οποία τότε είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων και τόσους τίτλους; Η απάντηση είναι απλή, αλλά και συνάμα λυπηρή. Η Λάουτερν είναι στην 3η εθνική κατηγορία της Γερμανίας. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Κι όχι μόνο αυτό. Δεν διεκδικεί καν την άνοδο, αφού είναι στη 10η θέση της βαθμολογίας.

Υπάρχουν και χειρότερα

Θα μπορούσαν να υπάρξουν και χειρότερα για έναν τόσο ένδοξο σύλλογο; Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο; Εύλογες ερωτήσεις. Θα τις έκανε οποιασδήποτε. Τι θα μπορούσε να είναι πιο ντροπιαστικό για έναν σύλλογο που κέρδιζε τίτλους, που γέμιζε ένα γήπεδο με 50.000 κόσμο, από το να βολοδέρνει στη μέση της βαθμολογίας στην τρίτη κατηγορία; Κι όμως υπάρχει κάτι ακόμη πιο ντροπιαστικό και χειρότερο. Η εξαφάνιση λόγω χρεωκοπίας!

Τα χρέη πνίγουν την Καϊζερσλάουτερν

Τη στιγμή αυτή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές τα χρέη της Καϊζερσλάουτερν ξεπερνούν τα 24.000.000€. Για τα δεδομένα της κατηγορίας που αγωνίζεται, τα χρέη δεν είναι απλά υπέρογκα, αλλά μοιάζουν ανυπέρβλητα. Οι διοικούντες τον σύλλογο σκέφτονται πλέον σοβαρά να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης, με σκοπό μία επανεκκίνηση από μηδενική βάση. Τα πράγματα φυσικά δεν είναι τόσο απλά. Ο λόγος είναι πως οι πιστωτές της, δεν θα αφήσουν να χαθούν έτσι τα χρήματά τους και αυτό είναι εύλογο. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή, η Λάουτερν κινδυνεύει με αφαίρεση εννέα βαθμών λόγω οικονομικής ασυνέπειας. Αυτό είναι το ένα σκέλος.

Το έτερο αφορά την εγγυητική για τη συμμετοχή της στο νέο πρωτάθλημα. Επειδή στη Γερμανία δεν παίζουν με αυτά, για να συμμετάσχει μία ομάδα ακόμη και στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 15.000.000€ για να πάρει άδεια συμμετοχής στη νέα λίγκα. Αυτό το ποσό μοιάζει αδύνατον να βρεθεί αυτή τη στιγμή. Για την ακρίβεια η εύρεσή του και εκταμίευσή του μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, παρά έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να γίνει.

Κάπως έτσι η πτώχευση μοιάζει να είναι η μοναδική λύση για την Καϊζερσλάουτερν που έχει δυναμική τεράστια και πολύ πιστό κοινό. Μία ομάδα με την οποία αποχαιρετήσαμε τον προηγούμενο αιώνα, βλέποντας την να κερδίζει τίτλους και να διαπρέπει στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Μοιραστείτε το: