01/12/2021
editorial | Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 - 02:15

Απόλυτη ήττα ΠΑΟΚ - ύψιστη δικαίωση Ολυμπιακού

Ο Δημήτρης Δημητρίου, που από την πρώτη στιγμή είχε υπογραμμίσει ότι το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικό, αναλύει την τελεσίδικη καταδίκη των «ασπρόμαυρων» στο σκάνδαλο πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη, ενώ παράλληλα εξηγεί τον ηθικό και ουσιαστικό θρίαμβο των Πειραιωτών

a-sports-dimitriou-dimitrisΤου ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εν μέσω απαγορεύσεων, κλεισούρας, ψυχολογικών… αναταράξεων και λοιπών συμπτωμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου του σωτήριου έτους 2020 σφραγίστηκε με κάθε επισημότητα το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου εν Ελλάδι. Το να έχει, δηλαδή, ένας επιχειρηματίας (εν προκειμένω ο Ιβάν Σαββίδης) δύο ομάδες της ίδιας κατηγορίας! Αθέμιτος ανταγωνισμός ασφαλώς… Κι αυτό αποδείχθηκε δις φορές δικαστικά μετά και την τελεσίδικη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ με την καταδίκη του ΠΑΟΚ για την παρανομία της πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη.

Υπόθεση υψίστης σημασίας, την οποία έγκαιρα και αστραπιαία η κυβέρνηση αντιλήφθηκε και μπροστά στο τεράστιο πολιτικό κόστος της πτώσης του ΠΑΟΚ στην κατώτερη κατηγορία, την πήρε πάνω της. Και αυτό διότι με ωμή παρέμβαση της έσπευσε να τον σώσει αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε νόμο με νέα φωτογραφική διάταξη, που άλλαξε την ποινή υποβιβασμού για το συγκεκριμένο αδίκημα σε τιμωρία αφαίρεση έως δέκα βαθμών!

Ανατροπές - θεσμικές εκτροπές, οι οποίες καταγράφτηκαν μέσα σε 30 ώρες από τη στιγμή (!), που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακοίνωσε στις 27 Ιανουαρίου 2020 το πόρισμα της με το οποίο πιστοποιούσε τη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στους Θεσσαλονικείς και τους Θρακιώτες.

Τότε, από την πρώτη στιγμή, σας είχαμε επισημάνει ότι το πόρισμα της ΕΕΑ (ανεξάρτητη διοικητική αρχή υπαγόμενη από την ίδρυση της στο υφυπουργείο Αθλητισμού) είναι δεσμευτικό! Ότι, δηλαδή, το πόρισμα της ΕΕΑ ουσιαστικά λειτουργεί ως διαπιστωτική πράξη και απλά τα αρμόδια πειθαρχικά ποδοσφαιρικά όργανα υποχρεώνονται στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου να εφαρμόσουν - επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές. Αυτό το δεσμευτικό του πορίσματος της ΕΕΑ, που επικυρώθηκε αρμοδίως και εκ των αποφάσεων των δύο Πειθαρχικών Επιτροπών εν τέλει!

Αυτό και έγινε, έστω κι αν ακόμα και αυτή η ποινή από τον Αθλητικό Δικαστή της διοργανώτριας αρχικά ήταν σε λογική… λογαριασμών - συσχετισμών, καθώς δεν εξαντλήθηκε το ανώτατο μέγεθος της ποινής για την παράβαση, που ήταν το -10. Για αυτό το λόγο και είχαμε ασκήσει δριμεία κριτική τότε, κάνοντας λόγο περί απόφασης που παραπέμπει στη λαϊκή ρήση… βρομάει η δουλειά με μελετημένα κουκιά ως προς τις βαθμολογικές επιπτώσεις της κατάταξης!

Παρόλα αυτά το -7 σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, που προέκυψε από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο της Σούπερ Λίγκας 1 δεν έκανε τη νύχτα - μέρα. Έκρινε ένοχες τις δύο ομάδες και φυσικά δεν έμπαινε στην ουσία της υπόθεσης (δεν μπορούσε εξάλλου - παρά τα νομικά άλματα που επιχείρησαν ανεπιτυχώς οι συνήγοροι των δύο εγκαλούμενων ΠΑΕ).

Ωστόσο, η τελεσίδικη απόφαση από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ με την απόρριψη των εφέσεων των ΠΑΟΚ και Ξάνθης, που οδήγησε στην οριστική τιμωρία Θεσσαλονικέων και Θρακιωτών έχει μια διπλή ανάγνωση, που δεν χωρά της παραμικρής αμφιβολίας πλέον:

Αφενός αποδείχθηκε από τακτικούς δικαστές (κάτι που ζητούσαν χρόνια και πέτυχαν επί παντοκρατορίας Κοντονή οι «ασπρόμαυροι) σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό η ενοχή και η παράβαση! Κι αυτό αποτελεί την απόλυτη ήττα για τον ΠΑΟΚ καταρρίπτοντας κάθε αφήγημα των Θεσσαλονικέων, αφού ακόμα και η… δική τους ΕΠΟ με πρόεδρο τον ανοιχτά υποστηριζόμενο από τον Ιβάν Σαββίδη, Βαγγέλη Γραμμένο δεν μπόρεσε - δεν τόλμησε να… νομιμοποιήσει την παρανομία.

Αφετέρου αυτή η υπόθεση δικαίωσε απόλυτα τον Ολυμπιακό, ηθικά και ουσιαστικά, καθώς ήταν η ομάδα, που κατήγγειλε το όλο σκάνδαλο αρμοδίως και επισήμως. Τους Πειραιώτες που κόντρα σε όλο το υφιστάμενο σύστημα πέτυχαν υπό τις συνθήκες, που διαμορφώθηκαν ακόμα και με την αλλαγή των νόμων προς όφελος του ΠΑΟΚ, την ύψιστη δικαίωση των όσων υποστήριζαν εξ αρχής.

Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, θα οδηγήσει κάθε… κατεργάρη στο σπίτι του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αν συνεχιστεί η φαρσοκωμωδία με τα παρένθετα πρόσωπα τύπου Καλπατζίδη στην Ξάνθη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, οι ποινές (όπως προβλέπεται) εκ του «φωτογραφικού» νόμου σωτηρίας για την αποφυγή του υποβιβασμού των Θεσσαλονικέων, θα συνεχιστούν για τους παραβάτες και στο μέλλον με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται.

Τέλος αναφορικά με τις γελοιότητες περί ανάγκης πλέον έλευσης ξένων δικαστών είναι κατανοητό ότι τα περαιτέρω σχόλια περιττεύουν για ευνόητους λόγους από μέρους μας… Και ως εκ τούτου, έχει κάθε λόγο ο Καραπαπάς να τους… γλεντάει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφοντας με αίσθηση χιούμορ πως: «Ο Κόλκας θέλει να φέρουμε και ξένους δικαστές. Μετά τους ξένους παράγοντες, τους ξένους διαιτητές, να φέρουμε ξένους δικαστές. Αλλά αφού θα είναι όλοι ξένοι, ρε Κόλκα, πες στον Γκαγκάτση να προτείνει (κι εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ) να έρθουν και ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ. Εμείς βαρεθήκαμε!».

Αυτά και… Καλή Ανάσταση σε όλους!

Μοιραστείτε το: