21/01/2021
Κόσμος | Σάββατο 4 Απριλίου 2020 - 20:34

Δεν θέλει να ακούει για ομόλογα κορωνοϊού ο Σόιμπλε...

Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας πιστεύει ότι η Ευρώπη θα γινόταν έτσι πιο αδύναμη

Κάθετα αντίθετος με την έκδοση ομολόγων κορωνοϊού είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μένοντας με τη σειρά του πιστός στη γερμανική αδιαλλαξία για την οικονομική βοήθεια που χρειάζονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν πληγεί πάρα πολύ (Ιταλία και Ισπανία κατά κύριο λόγο).

«Ο περιορισμός της -αναγκαίας- συζήτησης για τη βοήθεια των πληττομένων χωρών σε ένα εργαλείο δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ιδίως όταν αναζωπυρώνεται μόνο από ισχυρογνωμοσύνη μία παλιά διαμάχη.

Ακόμη και στην κρίση θα πρέπει όποιος παίρνει τις αποφάσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες. Αυτό δεν θα συνέβαινε πλέον με τα κοινά χρέη. Τα ομόλογα κορωνοϊού δεν θα καθιστούσαν την Ευρώπη ισχυρότερη, αλλά πιο αδύναμη», δήλωσε σε σαββατιάτικη (4/4) συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Και πρόσθεσε: «Η απόρριψη των ομολόγων κορωνοϊού δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης. Πρέπει να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κρίση. Αν τα πράγματα δεν πάνε ξανά καλύτερα για τους άλλους, μακροπρόθεσμα θα πάνε σαφώς χειρότερα και για μας.

Οι πληττόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα με τους κατά το δυνατόν ίδιους και χαμηλούς τόκους για την καταπολέμηση της κρίσης. Θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Μοιραστείτε το: