26/01/2022
Ελλάδα | Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 - 19:45

Μητσοτάκης: «Μνημόνιο με ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ, αλλιώς Grexit και διακοπή πρωταθλήματος» (video)

Τελευταία προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής για το ποδόσφαιρο, που απείλησε ανοιχτά με αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, αν δεν πέσουν οι τόνοι από τους παράγοντες * Δείτε τι είπε

Προανήγγειλε μνημόνιο με ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τους παράγοντες Grexit και διακοπή της Σούπερ Λίγκας 1!

Όλα αυτά τα είπε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης (30/1) στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ με αφορμή την τεράστια αναταραχή, που έχει προκληθεί στο ποδόσφαιρο με το πόρισμα της ΕΕΑ για υποβιβασμό ΠΑΟΚ - Ξάνθης, που οδήγησε την κυβέρνηση μέσα μια ημέρα σε φωτογραφική αλλαγή του νόμου για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός των δύο ομάδων.

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης έκανε μια τελευταία προειδοποίηση στους παράγοντες λέγοντας ότι θα χάσουν χρήματα και πρεστίζ, καθώς αν δεν ηρεμίσουν τα πράγματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποβολή του ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις και παράλληλα είπε ότι θα διακόψει το πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με την κρίση στο ποδόσφαιρο τα εξής: «Ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα. Την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της, φαντάζομαι δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε, όταν αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πληγώνεται στο εσωτερικό από μια ποδοσφαιρική βεντέτα. Από μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα. Τώρα απειλεί να απλωθεί και στην κοινωνία. Αυτά δεν είναι καινούργια φαινόμενα. 20 χρόνια το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει, ούτε η δική σας. Δεν θέλω να θυμηθώ δηλώσεις παραγόντων όταν ήσασταν εσείς στην προεδρία της χώρας».

-Σε σχέση με την αλλαγή του νόμου στην υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης είπε: «Να αποκρούσουμε κάθε διχαστικό σχέδιο. Να μην σκεπάσει μια επιχειρηματική μάχη την προσωπική προσπάθεια των πολιτών. Σκοπός ήταν να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση. Η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί στην τιμωρία, αλλά όχι στην εξόντωσή της. Μιλάμε για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Εξάλλου για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη.

Μια ποδοσφαιρική μάχη δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κοινωνική. Αποφάσισα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή, που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Η Πολιτεία δεν λειτούργησε οπαδικά, αλλά με πυξίδα την ενότητα των οπαδών, αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές, όπως ότι η Ελλάδα θα μοιραστεί σε νότιους και βόρειους, αλλά και ότι θα χυθεί αίμα.

Η μετριοπαθής συμπεριφορά της κυβέρνησης συγκεντρώνει τα πυρά των δύο οπαδών και των δύο ομάδων. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές από τα γήπεδα στην κοινωνία. Φτάσαμε να απειλούν οι οργανωμένοι βουλευτές. Είναι γνωστοί εξάλλου σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης οι ευθύνες των παραγόντων για την κατάντια του ποδοσφαίρου. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου".

-Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο είπε: «Προειδοποιώ να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η Κυβέρνηση έχει τρόπο να προστατέψει την κοινωνία. Ο αθλητισμός υπάρχει για να ενώνει. Είναι σημαντικό το ποδόσφαιρο, αλλά τα καλά σχολεία και τα νοσοκομεία είναι πιο σημαντικά. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση πίσω από ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία. Θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Αλλιώς ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από την Ευρώπη και οι παράγοντες θα αποκλειστούν από τα έσοδά τους.

Στην προσπάθεια που το άρρωστο κλίμα θα συνεχιστεί, θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Super League, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα, από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα. Η Κυβέρνηση θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει η λέξη. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση. Στοιχεία που πρέπει να εισαχθούν κι εδώ από την Παγκόσμια εμπειρία. Θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του πρωταθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια κάθαρσης, θα υποστούν απώλειες εσόδων. Και θα αναλάβουν το βάρος του αποκλεισμού από τους διεθνείς αγώνες.

Ξένοι διαιτητές, VAR, είναι εργαλεία που στηρίξαμε. Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Θα έχουμε να πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όταν διακυβεύεται η κοινωνική ειρήνη και η κοινωνική συνοχή».

 -Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Μοιραστείτε το: