26/01/2021
Κόσμος | Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 - 22:45

Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Β. Μακεδονία

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Κάλπες στις 12 Απριλίου για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε την Κυριακή (20/10) το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και τη θέση του θα πάρει υπηρεσιακός πρωθυπουργός,  ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία έως τη διεξαγωγή των εκλογών.

Στην προσωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση θα βρεθούν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ο Ζόραν Ζάεφ με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο θεμελιώδης στόχος.

Το βέτο που έθεσε η Γαλλία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. έφερε ντόμινο εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία, με την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον κομμάτων να κρίνεται επιβεβλημένη.

Η κοινή θέση των κομμάτων της Βόρεια Μακεδονίας είναι ότι η διεξαγωγή των εκλογών ήταν η ενδεδειγμένη λύση, με την κυβέρνηση να συμφωνεί επίσης.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση με κάλεσμα της προς του πολίτες, τους ζήτησε να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία όπως τόνισε, απέτυχε στο βασικό της στόχο που ήταν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

Περαιτέρω, είπε, πως η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται μία καινούργια αρχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε αντιδράσει στο βέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως η χώρα του έκανε όλα όσα όφειλε για να πάρει το πολυπόθητο «ναι».

«Οι Βρυξέλλες μας αδίκησαν», ήταν η θέση του Ζάεφ, κάνοντας και λόγο για «ιστορικό λάθος της ΕΕ».

Μοιραστείτε το: