26/01/2021
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 - 16:06

Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη

Σε ηλικία 105 ετών * Τα συλλυπητήρια της Μενδώνη

Πολύ φτωχότερος είναι από το Σάββατο (19/10) ο χώρος του θεάτρου, καθώς έφυγε από τη ζωή η Τιτίκα Νικηφοράκη.

Πρόκειται για τη γηραιότερη ηθοποιό που ήταν στη ζωή, αφού «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 105 ετών.

Θεωρείται η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου και ακόμα μετά τα 100 της χρόνια ήταν δραστήρια και μετέφερε τις γνώσεις της σε νεότερους ηθοποιούς.

Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης και πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο το 1935, στον «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν.

Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους.

Για την μεγάλη απώλεια έκανε δήλωση η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρει: «Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια.

Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».

Μοιραστείτε το: