26/01/2021
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 - 22:14

Πάει κανονικά Λούβρο ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου»

Η πολιτιστική οργάνωση Italia Nostra είχε κάνει προσφυγή, αλλά απορρίφθηκε

Στο Λούβρο θα μετακομίσει για λίγο ένα από τα πλέον περίφημα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου».

Η πολιτιστική οργάνωση Italia Nostra είχε κάνει προσφυγή κατά της μετακίνησής του από την Πινακοθήκη της Ακαντέμια της Βενετίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τμήμα της μόνιμης συλλογής της και δεν μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό, βάσει του Άρθρου 66 του Κώδικα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επίσης, συμπλήρωσαν ότι, βάσει των συμπερασμάτων του ελέγχου του ειδικού εργαστηρίου συντήρησης της Πινακοθήκης, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, η κατάσταση του έργου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μία τέτοια επικίνδυνη μεταφορά, τόσο λόγω της κατάστασης του χαρτιού του, όσο και λόγω των άλλων κινδύνων που η δημόσια έκθεσή του εγκυμονεί (κλοπή, επίθεση, ή άλλη καταστροφή).

Παρόλα αυτά, το Διοικητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Βενετίας έκρινε ότι ο λόγος «στερείται επαρκών στοιχείων βασιμότητας».

Έτσι, θα προχωρήσει κανονικά ο δανεισμός που συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ιταλίας και της Γαλλίας για την ανταλλαγή έργων τέχνης που θα εμπλουτίσουν τις εκθέσεις στο Λούβρο για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ντα Βίντσι φέτος και για τις εκδηλώσεις στην Ιταλία το ερχόμενο έτος για να τιμηθούν τα 500 χρόνια από τον θάνατο του άλλου μεγάλου εκπροσώπου της Ιταλικής Αναγέννησης, Ραφαέλο.

Μοιραστείτε το: