28/03/2024
Κύπελλο Ελλάδας | Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 - 23:23

To «έδεσε» στο 88’ η ΑΕΚ με τα «δεύτερα» του Απόλλωνα Σμύρνης

Δυσκολεύτηκε η μέτρια Ένωση, που όμως με το 2-0 είναι το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου * Όχι απλά ροτέισον, άλλη ομάδα κατέβασε ο Παράσχος, παρόλα αυτά οι «κυανόλευκοι» το πάλεψαν * Ο Γκαρσία το τελικό σκορ δύο λεπτά πριν από το 90' * Μόλις στο 7' ο Σιμάνσκι το 1-0

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η ΑΕΚ έκανε τη δουλειά της, νίκησε 2-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ και είναι από το βράδυ της Τετάρτης (20/1) με το ενάμιση πόδι -αν όχι και με τα… δύο-, στα προημιτελικά του φετινού ιδιότυπου Κυπέλλου Ελλάδας.

Βέβαια, αυτή η επικράτηση ήταν δύσκολη για την Ένωση, που ήταν μέτρια και μάλιστα ήρθε απέναντι στα «δεύτερα» της «Ελαφράς Ταξιαρχίας»! Παρόλα αυτά, βέβαια, οι «κυανόλευκοι» το πάλεψαν και χρειάστηκε να γράψει το χρονόμετρο το 88’ για να «δέσουν» με το δεύτερο γκολ τη νίκη -σχεδόν βέβαιη πρόκριση- οι «κιτρινόμαυροι».

Οφείλουμε, πάντως, να υπογραμμίσουμε ότι είναι άλλο να κάνει ένας προπονητής ροτέισον, όπως έκανε στο α’ ημίχρονο κατά βάση ο Μανόλο Χιμένεθ κι άλλο αυτό που επέλεξε ο Γιώργος Παρασχος. Ο έμπειρος προπονητής των φιλοξενούμενων πήρε τεράστιο ρίσκο κατεβάζοντας στην πραγματικότητα μια «άλλη ομάδα»! Και ναι μεν είναι κατανοητό ότι η προτεραιότητα του Απόλλωνα είναι το πρωτάθλημα, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα και ιστορία έχει και δεν μπορεί να παίζει στα… ζάρια την αξιοπρέπεια της. Άρα το μη λελογισμένο ροτέισον ήταν λάθος, ανεξαρτήτως αν η ήττα ήταν εν τέλει «τιμητική», καθώς με το σκορ ήδη στο 1-0 στο 7’ γίνεται αντιληπτό ότι κάλλιστα θα μπορούσε να προκύψει από… τσαλάκωμα έως τραύμα.

Ιδανικό ξεκίνημα για την ΑΕΚ χωρίς ανάλογη συνέχεια…

Το ματς ξεκίνησε ονειρεμένα για την ΑΕΚ… Στην πρώτη ουσιαστική επίθεση οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με κοντινή προβολή του Σιμάνσκι στο 7’, τέρμα για το οποίο φέρει ευθύνη στην αρχή της φάσης ο Κότσαρης, που αμφιταλαντεύτηκε για το αν πρέπει να βγει ή να μην βγει στην πρώτη σέντρα με συνέπεια εν συνεχεία να είναι εκτός θέσης, πέρα από τη γενικότερη κακή αμυντική λειτουργία της στιγμής από τους φιλοξενούμενους.

Η Ένωση μέχρι το 30’ είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, πίεζε και έδειχνε ικανή να σκοράρει ξανά και εκμεταλλευόταν την τεράστια τρύπα που υπήρχε στη δεξιά πλευρά των «κυανόλευκων» (εκεί που έπαιζε ως εξτρέμ ο Καραγκούνης -ίσως η πιο απίθανη επιλογή που θα μπορούσε να υπάρξει- και πίσω του ως μπακ ο Τσαμπούρης). Το δεύτερο τέρμα, ωστόσο, δεν ήρθε, ενώ Απόλλων απείλησε από μια στημένη φάση…

Καθώς πέρασε λοιπόν, το δύσκολο αγωνιστικό ημίωρο ο Απόλλων σταδιακά πήρε μέτρα, βελτίωσε αρκετά την εικόνα του και έβγαλε αλώβητος το ημίχρονο...

Στο β’ ημίχρονο η ανομοιογενής και πρωτάρα ομάδα, που κατέβασε ο Παράσχος τα πήγε καλύτερα, καταδεικνύοντας τα προβλήματα και την όχι καλή εικόνα της ΑΕΚ. Όταν μάλιστα έγιναν και τρεις αλλαγές πιο έμπειρων ποδοσφαιριστών από τους φιλοξενούμενων τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο θολά για την Ένωση.

Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν μπλοκαρισμένοι, ενώ οι «κυανόλευκοι» κέρδιζαν ολοένα και περισσότερες μάχες στη μεσαία γραμμή… Έτσι οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε μια φάση της προκοπής με εξαίρεση ένα σουτ του Σάκχοφ στο 80’!

Και εκεί, που πλησίαζε η λήξη στο γκολ, που ναι μεν έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα στην ΑΕΚ, αλλά όχι και… σιγουριά, ήρθε στο 88’ σαν «λύτρωση» για τους γηπεδούχους το γκολ του Γκαρσία για το τελικό 2-0 με κοντινό πλασέ από θέση τετ α τετ.

Έτσι ο Απόλλων Σμύρνης αντικειμενικά αναζητεί ένα ποδοσφαιρικό θαύμα πλέον στη ρεβάνς της Ριζούπολης, ενώ η ΑΕΚ αν δεν δεχθεί κάποιο γρήγορο γκολ ώστε να μπει στο άγχος, αναμένεται να περάσει ένα διαδικαστικό 90λεπτο για να σφραγίσει τη συνέχεια της στους «8» του θεσμού σε δύο εβδομάδες.

Από την ΑΕΚ ο Λόπες ήταν ο καλύτερος και με διάρκεια, θετικός ο Σιμάνσι, ενώ βοήθησαν πολύ τόσο ο Μαχαίρας όσο και ο Γκαρσία που μπήκαν αλλαγή.

Για τον Απόλλωνα Σμύρνης το μεγάλο κέρδος ήταν ο νεοαποκτηθείς Καλισίρ, που στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση, έδειξε ότι είναι ένα δυνατό και έξυπνο στόπερ, που μπορείς να εμπιστεύεσαι στο βασικό σχήμα. Εξαιρετικός ήταν ο Σλίβκα, ο οποίος από τη στιγμή που μπήκε κράτησε μπάλα και έδωσε άλλη ποιότητα στο κέντρο, ενώ σε γενικές γραμμές καλά τα πήγε όσο είχε δυνάμεις ο Βιτλής περιορίζοντας τον Τάνκοβιτς.

Καλή η διαιτησία, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη…

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Τσακαλίδης του Συνδέσμου Χαλκιδικής με βοηθούς τους Απτόσογλου και Κολλιάκο, αμφότεροι του Συνδέσμου Αθηνών.

Κίτρινες: 54' Λάτσι - 28' Κιτοκό, 34' Καλίσιρ, 60' Βιτλής

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Tσιντώτας, Ραντόνια, Λόπες, Σβάρνας, Λάτσι, Σιμάνσκι (85' Σιμόες), Γαλανόπουλος (65' Μάνταλος), Σάκχοφ, Τάνκοβιτς (56' Λιβάγια), Αλμπάνης (56' Μαχαίρας), Ολιβέιρα (65' Γκαρσία).

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Γιώργος Παράσχος): Κότσαρης, Τσαμπούρης, Βιτλής (64' Τσιλούλης), Λισγάρας, Καλίσιρ, Φατιόν (46' Σλίβκα), Κιτοκό (64' Λαγός), Καραγκούνης (64' Μουνιέ), Χουχούμης, Μπεντινέλι (78' Κραγιόπουλος), Βάρκας. 

- ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Μοιραστείτε το: