19/04/2024
SPECIAL | Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 - 14:40

Οι κορυφαίοι της Πρέμιερ Λιγκ

Το a-sports.gr απονέμει τα βραβεία σε όσους ξεχώρισαν * Από τον καλύτερο παίκτη μέχρι την ιδανική ενδεκάδα * Μπόνους η μεταγραφή-φιάσκο και η απογοήτευση της σεζόν

Αυλαία έπεσε στην Πρέμιερ Λιγκ την Κυριακή (24/5) με την τελευταία αγωνιστική επί της ουσίας να μην είναι τόσο ιδιαίτερη, αφού περιμέναμε μόλις μία σημαντική είδηση, το αν θα υποβιβαστεί η Νιουκάστλ ή η Χαλ.

Δυστυχώς, το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου δεν δικαιολόγησε φέτος το συγκεκριμένο τίτλο. Η Τσέλσι δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση, η τετράδα έκλεισε σχετικά νωρίς λόγω της απογοητευτικής πορείας της Λίβερπουλ, ενώ και η μάχη του υποβιβασμού δεν πρόσφερε τις συγκινήσεις άλλων χρόνων.

Ναι μεν Λέστερ και Σάντερλαντ έδωσαν άλλο χρώμα με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πήραν τις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά ΚΠΡ και Μπέρνλι ήταν πολύ αδύναμες. Τελικά, μαζί τους στην Τσάμπιονσιπ θα βρεθεί η Χαλ, μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς. Οι «τίγρεις» πέρσι σώθηκαν εύκολα και πήγαν στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά η φετινή σεζόν εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Δεν άλλαξαν πολλά, έκαναν μεταγραφές που εντυπωσίασαν, αλλά ο Μπεν Αρφά δεν βοήθησε, ενώ παίκτες-κλειδιά όπως οι Σνόντγκρας και Ντιαμέ είχαν σοβαρούς τραυματισμούς.

Με αφορμή το τέλος της Πρέμιερ Λιγκ το a-sports.gr απονέμει τα βραβεία της φετινής σεζόν σε όσους διακρίθηκαν, ενώ κάνει ξεχωριστή αναφορά και σε αυτούς που μας απογοήτευσαν φέτος.

Ο καλύτερος παίκτης

Το βραβείο πήγε φέτος στον Εντέν Αζάρ και όχι άδικα. Ο Βέλγος ήταν εξαιρετικός και εντυπωσιακά σταθερός. Σεσκ Φάμπρεγας και Ντιέγκο Κόστα έλαμψαν στο πρώτο μισό, αλλά, όταν χάθηκαν, ο Αζάρ τράβηξε όλο το κουπί. Υπήρχαν φορές που όλη η επίθεση της Τσέλσι ήταν εκείνος. Έκλεισε τη χρονιά έχοντας παίξει σε όλα τα ματς. Έβαλε 14 γκολ, είχε οκτώ ασίστ και ήταν πρώτος στις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, στις ντρίμπλες και στη δημιουργία φάσεων.

Ο καλύτερος νεαρός παίκτης

Έκανε όργια φέτος με τη φανέλα της Τότεναμ εκπλήσσοντας τους πάντες και έφτασε να κληθεί στην Εθνική Αγγλίας. Ο λόγος για τον Χάρι Κέιν. Ο 21χρονος επιθετικός στην πρώτη γεμάτη σεζόν της καριέρας του πέτυχε 21 γκολ. Μαζί με τον Κρίστιαν Έρικσεν πήραν πολλά ματς για τους Λονδρέζους και βοήθησαν τα μέγιστα για να τερματίσει μια ομάδα χωρίς μεγάλο επιθετικό ταλέντο στην πέμπτη θέση. Συν τοις άλλοις με τα 11 από τα 21 γκολ του άνοιξε το σκορ, δείγμα τού ότι έβρισκε δίχτυα και όταν η μπάλα έκαιγε.

Καλύτερος προπονητής

Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει δίλημμα. Ο Ρόναλντ Κούμαν έκανε φανταστική δουλειά, έβγαλε τη Σαουθάμπτον έβδομη και είναι αρκετά πιθανό να τη δούμε την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του τελικού του Κυπέλλου. Ο Ολλανδός πήγε το καλοκαίρι σε μια ομάδα που πουλούσε τον ένα βασικό παίκτη της μετά τον άλλον και κατάφερε να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό σύνολο, έστω κι αν είχε πολλές αλλαγές στο δυναμικό του. Πολύ καλή δουλειά έκανε και ο Άλαν Πάρντιου, αλλά χάνει στο νήμα. Ο Άγγλος έδειξε πόσο ικανός ήταν μεταλλάσσοντας την Κρίσταλ Πάλας, ενώ δεν είναι τυχαίο πως η Νιουκάστλ διαλύθηκε από την ημέρα που έφυγε εκείνος, σε συνδυασμό βέβαια με την απίστευτη επιλογή του Τζον Κάρβερ για αντικαταστάτη του.

Καλύτερη και χειρότερη ενδεκάδα

Στη συγκεκριμένη κατηγορία πάντα υπάρχουν παίκτες που αδικούνται, αφού είναι δεδομένο πως δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι. Ο Σάντι Καθόρλα ήταν πάρα πολύ καλός, ο Τζόρνταν Χέντερσον ό,τι θετικό είχε να επιδείξει η Λίβερπουλ μαζί με τον Φελίπε Κοουτίνιο, ο Γκάρι Κέιχιλ αρκετά σταθερός. Ο Ναθάνιελ Κλάιν τράβηξε πολλά βλέμματα πάνω του, ο Ντιέγκο Κόστα για μισό πρωτάθλημα έδειχνε εντυπωσιακός, ενώ είδαμε και καλούς τερματοφύλακες όπως οι Τζο Χαρτ, Τιμπό Κουρτουά και Φρέιζερ Φόρστερ. Όλοι αυτοί αναφέρονται γιατί ξεχώρισαν, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό για να μπουν στην ενδεκάδα.

Από ποιους απαρτίζεται αυτή; Αναλυτικά σε σχηματισμό 4-4-2: Νταβίντ ντε Χέα (Μ. Γιουνάιτεντ), Ιβάνοβιτς (Τσέλσι), Τέρι (Τσέλσι), Φόντε (Σαουθάμπτον), Μπέρτραντ (Σαουθάμπτον), Μάτιτς (Τσέλσι), Φάμπρεγας (Τσέλσι), Αζάρ (Τσέλσι), Σάντσεζ (Άρσεναλ), Κέιν (Τότεναμ), Αγκουέρο (Μ. Σίτι).

Ωστόσο, εμείς τα βάλαμε κάτω και βρήκαμε και τη χειρότερη ενδεκάδα της σεζόν. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι επιλογές έγιναν και βάσει των δυνατοτήτων των παικτών. Δηλαδή, παίκτες που γνωρίζαμε εξαρχής πως είναι κακοί και δεν περιμέναμε τίποτε από αυτούς, δεν συμπεριλαμβάνονται στην ενδεκάδα.

Αυτή απαρτίζεται ξανά σε σχηματισμό 4-4-2 από τους: Βόιτσεχ Τσέζνι (Άρσεναλ), Ντέγιαν Λόβρεν (Λίβερπουλ), Φεντερίκο Φάτσιο, Ελιακίμ Μανγκαλά (Μ. Σίτι), Αλμπέρτο Μορένο, Φερνάντο (Μ. Σίτι), Μουχάμεντ Μπέσιτς (Έβερτον), Μάρβιν Έμνες (Σουόνσι), Ρεμί Καμπελά (Νιουκάστλ), Εμανουέλ Ριβιέρ (Νιουκάστλ), Ρανταμέλ Φαλκάο (Μ. Γιουνάιτεντ).

Ο πιο βελτιωμένος παίκτης

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Χάρι Κέιν. Πέρσι έπαιξε σε 10 ματς πρωταθλήματος πετυχαίνοντας τρία γκολ και φέτος είχε 34 συμμετοχές και 21 τέρματα. Χρειάζεστε κάτι άλλο ως απόδειξη; Από εκεί και πέρα, έκλεψε τις εντυπώσεις κυρίως στο δεύτερο μισό και ο Τζακ Γκρίλις της Άστον Βίλα, ένα 19χρονο παιδί που πέρσι αγωνιζόταν δανεικός στη Νοτς Κάουντι, ομάδα της τρίτης κατηγορίας.

Καλύτερη και χειρότερη μεταγραφή

Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε το λεγόμενο bargain φέτος, σε ελεύθερη μετάφραση το... κελεπούρι. Δεν υπήρξε ομάδα που να έδωσε ελάχιστα και να πήρε παίκτη που να της βγήκε λίρα 100. Ωστόσο, εκείνος που αποκτήθηκε από την Τσέλσι και άλλαξε τα δεδομένα της ήταν Σεσκ Φάμπρεγας. Πρώτος σε πάσες και ασίστ δίνοντας 18. Κάπως έτσι τα 33.000.000 μάλλον είναι λίγα για όσα κάνει στον αγωνιστικό χώρο.

Όσον αφορά τη χειρότερη μεταγραφή της χρονιάς, πάλι τα πάντα είναι θέμα απαιτήσεων. Ο Μάριο Μπαλοτέλι, για παράδειγμα, ήταν τραγικός, αλλά περίμενε κανείς κάτι άλλο; Ο Ρανταμέλ Φαλκάο ήταν άφαντος χάνοντας ευκαιρίες ακόμη και με κενό τέρμα. Ωστόσο, αν υπάρχει ένα άλλοθι είναι ότι υπέστη πέρσι ρήξη χιαστών και δείχνει να μην έχει συνέλθει. Για τον Ντέγιαν Λόβρεν, όμως, δεν υπάρχει καμία εξήγηση. Στο ίδιο πρωτάθλημα που πέρσι εντυπωσίαζε με τη φανέλα της Σαουθάμπτον, ένα χρόνο μετά βρήκε τους ίδιους επιθετικούς να τον κάνουν ό,τι θέλουν. Έτσι, δικαιωματικά κερδίζει αυτή τη θέση κάνοντας κατά διαστήματα λάθη που θύμιζαν ερασιτέχνη.

Η απογοήτευση της χρονιάς

Αν η ευχάριστη έκπληξη ήταν η Σαουθάμπτον, όπως αφήσαμε να εννοηθεί και όταν αναφερόμασταν στον Κούμαν, απογοητεύσεις υπήρχαν πολλές. Λίβερπουλ και Έβερτον παρουσιάστηκαν κατώτερες του μετρίου. Η Χαλ υποβιβάστηκε δείχνοντας να έχει αλλάξει εικόνα χωρίς να έχει χάσει παίκτες. Ωστόσο, σαν τη φετινή Νιουκάστλ, δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα. Μια ομάδα που είχε καλό ρόστερ και ξεκίνησε για να μπει στη δεκάδα έφτασε να παλεύει μέχρι την ύστατη στιγμή. Με κακές μεταγραφές, αδιάφορους παίκτες και έναν ιδιοκτήτη που άφησε το σύλλογο στην τύχη του μετά τη φυγή του Άλαν Πάρντιου, αποφασίζοντας να χρίσει προπονητή έναν άνθρωπο που δεν κάνει για τη δουλειά, τον Τζον Κάρβερ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ

Μοιραστείτε το: