29/05/2020
Ελλάδα | Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 - 19:10

Θεωρητική ποινή 123 ετών για τα 121 θύματα της ΗΛΙΟΣ

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ Η ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν επτά χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της ΗΛΙΟΣ, στο Γραμματικό, με τους 121 νεκρούς στις 14/8/2005, για να υπάρξει απόφαση σε πρώτο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη…

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ύστερα από πολύμηνη διαδικασία, κατέληξε σε ετυμηγορία την Παρασκευή 20/4 κηρύσσοντας ενόχους τους Δημήτρη Πανταζή, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοϊμένοφ, αρχιπιλότο, και Άλαν Ίργουιν, μηχανικό. Οι τρεις πρώτοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά, για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, ενώ ο μηχανικός, επίσης ομόφωνα, για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια. Το δικαστήριο καταδίκασε, ερήμην, καθώς οι κατηγορούμενοι δεν παρέστησαν στη δικαστική αίθουσα, σε ποινή 123 ετών τον καθέναν, καθώς τέθηκαν ως βάση τα 3 έτη για το πρώτο θύμα και επιπλέον ένα έτος για καθέναν από τους υπόλοιπους 120 νεκρούς. Ωστόσο, η ποινή αναμένεται να συγχωνευτεί, σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία, στα 10 έτη, για τον κάθε κατηγορούμενο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι της εταιρίας «αφενός παρέλειψαν, αν και όφειλαν, να αναθέσουν την πτήση σε χειριστές κατάλληλους και ικανούς και αφετέρου να απαγορεύσουν στους δύο πιλότους της μοιραίας πτήσης να την πραγματοποιήσουν».

Η δίκη στην Αθήνα είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας στη Λευκωσία, κατά την οποία απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, καθώς το κατηγορητήριο κρίθηκε ατεκμηρίωτο! Κατά της απόφασης αυτής έχει ασκηθεί έφεση από τον γενικό εισαγγελέα και η υπόθεση έχει οριστεί σε ακρόαση στις αρχές Μαΐου. Άρα, πιθανότατα να υπάρξουν και νέες ποινές και από τα δικαστήρια της Κύπρου.

Για ηθική δικαίωση κάνουν λόγο οι συγγενείς των θυμάτων μέσω του εκπροσώπου τους Νικόλα Γιασουμή. Ο κ. Γιασουμής, μιλώντας σε εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί οι 121 άνθρωποί μας δεν αυτοκτόνησαν, αλλά κάποιοι τους δολοφόνησαν. Κι αυτοί που τους δολοφόνησαν σήμερα ανακοινώθηκε και η ποινή τους».

Μοιραστείτε το: