28/11/2020
Ελλάδα | Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 - 16:20

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα τη νέα παράνομη NAVTEX

Με αντι-NAVTEX θα απαντήσει η Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την Τουρκία… Οι γείτονες εξέδωσαν νέα NAVTEX για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου στην θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, με το υπουργείο Εξωτερικών να τους ζητάει να την ανακαλέσουν άμεσα.

Η ανακοίνωσή του αναφέρει το Σάββατο (21/11) τα εξής: «Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα".

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά θα απαντήσει με την έκδοση αντί-NAVTEX, στην παράνομη Τουρκική NAVTEX νότια του Καστελόριζου, αφού ή ίδια έχει την αποκλειστικότητα για την συγκεκριμένη περιοχή.

Μοιραστείτε το: