30/11/2020
Ελλάδα | Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 - 12:15

Δερμιτζάκης: «Φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει ο ιός, και τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάνουν»

Προειδοποίησε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης

Στον ΣΚΑΪ Μίλησε το πρωί της Δευτέρας (26/10) ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «Φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει ο κορωνοϊός, και τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάνουν». 

Επίσης, τόνισε: «Άκουσα χθες την  (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε».

Kαι συμπλήρωσε: «Τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν. Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν».

Ενώ επισήμανε ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. Είδα ότι κάποιοι δε φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο, και οι αστυνομικοί δε λέγανε τίποτε στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, δήλωσε: «Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα. Πρέπει να αποφύγουμε το λοκντάουν... Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το συνδυασμό. Όποια χώρα πάει σε λοκντάουν δηλώνει ήττα».

Μοιραστείτε το: