29/11/2020
ΓΓΑ | Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 - 23:02

Αυγενάκης: «Η ολιστική μελέτη ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ στα χέρια του πρωθυπουργού αύριο...»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα είπε την Τετάρτη (21/10) ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξη στην εκπομπή του Σταύρου Κουράκου «SportNews» στο Action 24.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι η ολιστική μελέτη των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη (22/10), σημειώνοντας ότι με αυτή ενισχύεται η αντιπροσωπευτικότητα στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

«Δεν το φέραμε ακόμη. Περιμέναμε την ολιστική μελέτη από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, την οποία θα την έχουμε απόψε αργά το βράδυ. Αύριο είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκα στην έδρα της ΟΥΕΦΑ. Θα είναι περίπου στις 1.000 σελίδες.

Μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά χρήσιμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις, που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αντιπροσωπευτικότητα. Ελπίζουμε να αγκαλιαστούν και από τη σημερινή ηγεσία της ΕΠΟ. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως σύμφωνη με αυτές και θέλουμε να τις εφαρμόσουμε. Θα παραδώσουμε λοιπόν την ολιστική μελέτη στον πρωθυπουργό και μετά θα αποφασίσουμε», είπε ο Λ. Αυγενάκης.

Επίσης, δήλωσε:

Για το αυτοδιοίκητο κι αν ενδεχόμενη αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ προσκρούει σε αυτό: «Το αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει αυτόνομα κράτος. Με την ημερομηνία των εκλογών της ΕΠΟ στο τέλος υπήρξε σεβασμός στην ελληνική νομοθεσία. Πρώτα έλεγαν εκλογές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τελικά θα γίνουν τον Νοέμβριο γιατί είναι νόμος του κράτους. Είμαστε κυρίαρχο κράτος και κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο να υπακούει στο νόμο. Το καταλαβαίνουν όλοι, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που κοιτάζουν τη βόλεψή τους και πετούν ένα αυτοδιοίκητο».

Για την ανάκληση της απόφασης περί επιστροφής φιλάθλων στα γήπεδα: «Η SL1 έκανε εξαιρετική δουλειά με το στρατηγικό πλάνο που κατάρτισε με πολύ μεθοδικότητα και προσοχή. Παρά τις συζητήσεις που κάναμε με τον κ. Χαρδαλιά και τους λοιμωξιολόγους, ο πρωθυπουργός πολύ σωστά αποφάσισε να αναβάλει το πλάνο διότι έχουμε μία εκτίναξη του κορωνοϊού. Πάνω από όλα είναι η υγεία και είδατε πως δεν ακούστηκαν παράπονα και γκρίνιες από την αθλητική κοινότητα. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζεις. Πάντως η πρόταση της SL1 είναι πολύ κρίσιμη και μόλις βελτιωθεί η εικόνα με τον κορωνοϊό, θα είναι οδηγός και για τις υπόλοιπες αθλητικές διοργανώσεις. Μεγάλο μπράβο στην ομάδα που σύστησε ο κ. Μπουτσικάρης». 

Για το αν θα ενισχυθούν οι ΠΑΕ που δεν κόβουν πλέον εισιτήρια λόγω κορωνοϊού: «Γίνεται μία τέτοια κουβέντα για να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν, όμως δεν είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του υπουργείου Αθλητισμού».

Για την SL2-FL: «Κάναμε πολύ καλή δουλειά μέχρι και πριν 10-15 ημέρες, μέχρι που υπήρξε μία κοιλιά στη συνεργασία. Θα μπουν εκ των προτέρων γνωστοί όροι για την αναδιάρθρωση, ώστε να προκύψουν ΠΑΕ που έχουν το ειδικό βάρος να είναι ΠΑΕ. Θα υπάρξουν και εκεί νομοθετικές διατάξεις. Δεν μπορεί όμως να αποφασίζει ο υπουργός ποιες ομάδες θα ανεβοκατεβαίνουν. Εγώ δεν είμαι Βασιλειάδης. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία βιασύνη, αρκετά πλέον με την προχειρότητα. Είναι πάντως μία πολύ ιδιαίτερη φάση και το κράτος καλείται να ενισχύσει τις ομάδες μέσω της ΕΡΤ, καθώς η αιμορραγία τους είναι μεγάλη».

Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό: «Το απόλυτο χάος στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι… ισόβιοι πρόεδροι των αθλητικών ομοσπονδιών έβαζαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Θέλουμε να μπει μία τάξη, να υπάρχει διαφάνεια, να λειτουργεί το μητρώο. Αυτό το χάος μπαίνει σε μία σειρά. Ερχεται το πλήρωμα του χρόνου που πρέπει να ανανεώσεις και να δώσεις χώρο. Βγαίνουν μπροστά πλέον αθλητές που είναι σπλάγχνο του κάθε αθλήματος. Αυτό θέλαμε, να αναδειχθούν. Χρειάζεται μία νέα γενιά στελεχών των αθλητικών ομοσπονδιών. Ελεγαν ότι ο Αυγενάκης θα ανασχηματιστεί, αλλά κουμάντο στην κυβέρνηση κάνει ο πρωθυπουργός. Βάλαμε όριο ηλικίας, βάλαμε όριο θητειών και δεν κρυφτήκαμε».

Μοιραστείτε το: