01/12/2020
Ελλάδα | Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 - 22:55

Έντονη διαφωνία προέδρου και εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο διάλογος που είχαν Λεπενιώτου και Οικονόμου

Κόντρα προέκυψε την Τρίτη (20/10) στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.

Η πρόεδρος, διαφωνώντας με την εισαγγελική πρόταση για αναστολή των καταδικασθέντων, είπε ότι η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη ποινικών μητρώων για σοβαρές πράξεις για 11 καταδικασθέντες, συμπληρώνοντας ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους και αυτό πιστοποιείται από βούλευμα δικαστικού συμβουλίου.

Κάλεσε, λοιπόν, την Α. Οικονόμου να συμπληρώσει την πρότασή της, όμως η εισαγγελέας επέμεινε σε όσα έχει ήδη πει.

Ο διάλογος ήταν ο εξής:

Πρόεδρος: «Η κα Εισαγγελέας είπε ότι δεν προκύπτει να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά, πλην των αναφερομένων. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω… (αναφέρει ονόματα), πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Π.χ. για ανθρωποκτονία (Λουκμάν), για απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.λπ. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον, η Εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα, όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμελεία της εισαγγελίας, αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός».

Εισαγγελέας: «Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις».

Πρόεδρος: «Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε».

Εισαγγελέας:«Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Πρόεδρος: «Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;»

Εισαγγελέας: «Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνον όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Πρόεδρος: «Και η πρόταση ποια είναι;»

Εισαγγελέας: «Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους».

Πρόεδρος: «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;»

Εισαγγελέας: «Μάλιστα».

Πρόεδρος: «Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;»

Δικηγόρος Ι. Λαγού: «Να βοηθήσω, κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση».

Πρόεδρος: «Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελίας να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Ι. Λαγού».

Μοιραστείτε το: