19/03/2024
Διαιτησία | Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 - 16:50

Η παρωδία… συνέντευξης Τύπου Κλάτενμπεργκ δεν μας έκανε σοφούς… (video)

Ένας απολογητικός μονόλογος ήταν στην πραγματικότητα η επικοινωνιακή φούσκα της ΕΠΟ με τις προχρονολογημένες ερωτήσεις στον Άγγλο αρχιδιαιτητή * Mας είπε ότι θα απομακρύνεται όποιος ρέφερι κάνει λάθος από πρόθεση και ότι αγαπά την πίεση, που του ασκείται γιατί έτσι γίνεται καλύτερος *Θα δει τους κόουτς των ομάδων

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ούτε καν μια ατάκα της προκοπής δεν έδωσε η… τάχα συνέντευξη Τύπου του Μαρκ Κλάτεντμπεργκ, ούτε καν μια πραγματικά σοβαρή είδηση δεν έβγαλε… Δηλαδή, για να ακριβολογούμε, η παρωδία συνέντευξης Τύπου χωρίς δημοσιογράφους με την επίκληση του κορωνοϊού και με προχρονολογημένες ερωτήσεις για να οργανωθούν… καλά οι απαντήσεις μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (20/10).

Πρώτα απ’ όλα ο Άγγλος πρόεδρος της ΚΕΔ ήταν στην πραγματικότητα απολογητικός στον κατ’ ουσία μονόλογο του, που αποδείχθηκε μια επικοινωνιακή φούσκα της ΕΠΟ. Ο Κλάτεντμπεργκ μας είπε επί μία ώρα τα ίδια και τα ίδια, υποστηρίζοντας ότι οι ρέφερι που θα κάνουν λάθη με θόλο θα απομακρύνονται (αυτό μας… έλειπε) και ότι αγαπά την πίεση, που του ασκείται γιατί έτσι γίνεται καλύτερος.

Ο Άγγλος επιχείρησε να δικαιολογήσει την αστοχία στον τρόπο που αντέδρασε την περίφημη φάση της ακύρωσης του γκολ του Ολυμπιακού στα Γιάννινα, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και υπογράμμισε ότι το ηχητικό από το VARτου συγκεκριμένου αγώνα δεν δόθηκε για να προκληθεί τιμωρία σε παράγοντα των «ερυθρολεύκων» (Καραπαπά).

Επίσης ανέφερε ότι οι Κουμπαράκης, Μανούχος, Φωτιάς είναι οι τρεις υποψήφιοι για διεθνείς, που θα πρέπει να κριθούν μέχρι τις 8 Νοέμβρη και τέλος είπε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα επιδιώξει να συναντηθεί με όλους τους προπονητές των ομάδων της Σούπερ Λίγκας 1 για να ακούσει τις απόψεις τους.

Ας δούμε τι ανέφερε αρχικά ως σύντομη εισαγωγική θέση, αλλά και κάποιες από τις απαντήσεις του:

«Είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου που δίνω. Έχουν περάσει τώρα δέκα εβδομάδες από το τότε που ήρθα στην Αθήνα και μέσα από αυτή τη συνέντευξη Τύπου θέλω να δώσω την ευκαιρία σε όλους να καταλάβουν το σκεπτικό και το όραμά μου για την ελληνική διαιτησία.

Μία από τις πρώτες μου κινήσεις όταν ήρθα εδώ ήταν να έχω μία τεχνική ομάδα, που έφτιαξα με τον κ. Σνόντι και τον κ. Καπέλα. Ελέγχουμε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την πρώτη κατηγορία μέχρι και τη Γ' Εθνική. Θεωρήσαμε σωστό να παραμείνουμε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα οπότε κρατήσαμε ορισμένα στελέχη από την προϋπάρχουσα τεχνική ομάδα. Για να βοηθήσουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι εδώ για να με στηρίξουν από το ποδόσφαιρο Νέων μέχρι και τα ερασιτεχνικά. Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα καταφέρναμε.

Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν νέος προπονητής ποδοσφαίρου. Ένας νέος προπονητής. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω. Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ως προπονητής για να δω και να αγοράσω παίκτες. Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής. Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δίνουμε τις αναλύσεις βίντεο, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί, όπως το ότι δίνουμε τους διαλόγους στο VAR. Φέραμε τοπ διαιτητές. Φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό για τα τοπ παιχνίδια. Η δέσμευση ήταν να φέρουμε ξένους κορυφαίους διαιτητές για μεγάλα ματς και αυτό κάναμε με τη στήριξη της UEFA.

Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι τακτικές. Είμαι εδώ για να βελτιώσω τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω 24 ώρες για αυτό. Κάθε μέρα. Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πρέπει να δεχθούμε εδώ στην Ελλάδα ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη. Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση θα απομακρύνονται. Θα τίθεται εκτός διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές. Μην με κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να με κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα».

Ακολούθως, ο Άγγλος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ τοποθετήθηκε ως προς τις ερωτήσεις που του είχαν στείλει οι εκπρόσωποι του Τύπου γραπτώς (μέσω μέιλ στο γραφείο Τύπου της ΕΠΟ) από την Παρασκευή 16 Οκτώβρη (!)…

-Για το ακυρωθέν τέρμα του Χασάν και το γεγονός ότι ανέλυσε τη φάση οκτώ ημέρες μετά είπε: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι ίδιες οι ομάδες τη ζήτησαν αυτή την τεχνολογία. Της τρισδιάτατης γραμμής του οφσάιντ. Γιατί; Γιατί δίνει ακρίβεια, καθαρότητα και ευκρίνεια και διαφάνεια στις φάσεις των οφσάιντ. Οι ομάδες συμφώνησαν από πέρυσι να το φέρουν αυτό στην Ελλάδα. Είναι ένα θετικό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα. Νομίζω πως υπάρχει μία σύγχυση λόγω των γραμμών και το πως χρησιμοποιούνται. Ελπίζω μέσω του επιμορφωτικού βίντεο που δείξαμε μία εβδομάδα πριν ο κόσμος να κατάλαβε το πως λειτουργούν οι γραμμές και η τεχνολογία. Ναι υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας παρότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Στο τέλος η τεχνολογία όμως αποφασίζει και καθορίζει το τι ισχύει».

-Για τη συγκεκριμένη φάση και για το ότι δεν υπήρχε ηχητικό την επόμενη ημέρα του αγώνα έκανα μία δήλωση για το πως ελήφθη η απόφαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε η παραγωγή του βίντεο που συνοδευόταν από το αντίστοιχο ηχητικό είπε:

« Αυτό το βίντεο είχε την μορφή του εκπαιδευτικού βίντεο για να καταλάβει ο κόσμος. Για το πως ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν θα το κάνουμε πάντα αυτό όμως. Δεν θα συνοδεύονται πάντα από το αντίστοιχο ηχητικό. Τα βίντεο αυτά είναι για να προσφέρουν κυρίως διαφάνεια. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της χρήσης των ηχητικών. Είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους. Εάν πρέπει να δίνω ηχητικό για κάθε φάση τότε θα πρέπει να σταματήσουμε.

Αντίστοιχα όπως συνέβη στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Έβερτον που είχαμε εκείνη την αμφισβητούμενη φάση. Ήταν ακριβώς ίδια φάση και κατάσταση. Υπάρχει και εκεί απόφαση για οσφάιντ που είναι στην Πρέμιερ. Δεν υπάρχει συνομωσία κατά κανενός και κατά καμίας ομάδας στην Ελλάδα».

-Για τη χρήση του VAR στην Ελλάδα είπε: «Παρακολουθώντας αγώνες κάθε εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε να γίνονται λάθη κάθε εβδομάδα ακόμα και με τη χρήση του VAR. Αυτό που με ενθουσιάζει στην Ελλάδα είναι πως το σύστημα του VAR και η χρήση του γίνεται κεντρικά σε ένα κτίριο. Είναι εξαίρεση αυτό. Δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Είναι μια σημαντική επένδυση της ελληνικής Κυβέρνησης που βοηθάει σημαντικά. Λάθη γίνονται από όλους. Είμαι σίγουρος πως με την εξέλιξη και την επιμόρφωση θα βελτιωνόμαστε μέσω του VAR».

-Για τις ανακοινώσεις του Ολυμπιακού σε βάρος του: «Ως διαιτητής είχα μία καριέρα 16 ετών πάντα γινόταν αυτό. Πάντα δεχόμουν επιθέσεις και κριτική. Τώρα είμαι επικεφαλής της ελληνικής ΚΕΔ, οπότε είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζω να το συναντάω. Δέχομαι κριτική καθημερινά. Αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι. Είναι ένα κίνητρο να γίνομαι καλύτερος. Με κάνει πιο δυνατό. Θέλω την κριτική γιατί μου δίνει ώθηση να βελτιωθώ. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα. Θέλω να διατηρηθεί ο διάλογος με τις ομάδες γιατί έτσι θα υπάρξει βελτίωση. Η πόρτα μου πάντα θα είναι ανοιχτή και πάντα θα προσπαθώ να απαντώ και με διαφάνεια σε ότι με ρωτάνε».

-Για το εάν υπάρχει πίεση είπε: «Πάντα υπάρχει πίεση εδώ στην Ελλάδα. Το να οδηγείς στους δρόμους είναι μία πρόκληση. Το να είσαι στη δουλειά σου είναι μία ακόμα. Κάθε ομάδα θέλει να νικάει και θα δώσει όλη τη δύναμή της για να το καταφέρει. Έτσι και αυτό μεταφράζεται σε πίεση.

Το θέμα είναι όμως ότι οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από έναν διαιτητή την κοιτούν σχολαστικά εκατομμύρια μάτια. Την ίδια ώρα οι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν τέτοια κριτική. Δεν έχω όμως θέμα. Βρίσκομαι σε πίεση καθημερινά και αυτή η πίεση με βοηθάει να βελτιώνομαι. Μου αρέσει και τη χρησιμοποιώ για να πετύχω καλύτερα αποτελέσματα».

 -Στο βίντεο μπορείτε να δείτε όλα όσα είπε ο Άγγλος πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ.

Μοιραστείτε το: