30/11/2020
ΓΓΑ | Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 - 16:15

Ο Αυγενάκης και ο… μαραθώνιος

Τι είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού στη Βουλή για τις εδώ και χρόνια παραμελημένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις * Οι απαντήσεις του και σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτή Χανίων του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη

Στη Ολομέλεια της Βουλή βρέθηκε την Παρασκευή (16/10) ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έδωσε σε πλήρη ανάλυση το τι συμβαίνει σε σχέση με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες στην πλειονότητα τους παραμελήθηκαν μετά το 2004.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε αναλυτικό κατάλογο των έργων και των ενεργειών που έχουν γίνει και που προβλέπονται προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να αξιοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις, ώστε να μην μαραζώνουν στο έλεος της φθοράς του χρόνου…

Συγκεκριμένα ο Αυγενάκης απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα ανέφερε τα εξής:

«Δυστυχώς, οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν. Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις αυτές, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς.

Το πρώτο διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα αυτοψία σε όλες μας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχω προσωπική εικόνα και αντίληψη. Δεν διστάζω να μοιραστώ μαζί σας ότι ένιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση με τις εικόνες που αντίκρισα. Που να πρωτοαναφερθώ;

-        Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, καμία εργασία συντήρησης. Τεράστιες ανάγκες συντήρησης, εμφανής η παραμέληση.

-        Ανάλογη η εικόνα και στο ΣΕΦ. Σημαντικές ελλείψεις σε καθαριότητα, ασφάλεια, ταβάνια που έσταζαν.

-        Άγιος Κοσμάς: κι εκεί σοβαρά προβλήματα συντήρησης και τρομακτικές ελλείψεις.

-        Ολυμπιακό χωριό: εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των ερασιτεχνικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις, ενώ μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ανήκε στον ΟΑΕΔ.

-        Στο Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί, όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά υπήρχαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση.

-        Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων: καμία συντήρηση για χρόνια, εγκατάλειψη στις περισσότερες εγκαταστάσεις.

-        Παιανία – «Σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ»: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία, είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια!

-        Σχιστό: παρέμενε αναξιοποίητη και σε πλήρη μαρασμό όλη αυτή η έκταση.  

Δυστυχώς, η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης και της απαξίωσης δεν ήταν μόνο στις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Ανάλογη εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού είχαμε και στα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, αλλά και σε άλλες μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάγονται σε άλλους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.  

Ειλικρινά και κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν επείγουσες και αναγκαίες.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μεμψιμοιρώ, αλλά θέλω να σας δώσω την πραγματική εικόνα της κατάστασης που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα.  

Η εικόνα αυτή ήταν τουλάχιστον απογοητευτική! Ήταν μια εικόνα που δεν αξίζει στην αθλητική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας.

Αυτή η εικόνα, αν και προσέδιδε περισσότερο βάρος στις ευθύνες μας, μας πείσμωσε. Και μας έδωσε δύναμη να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να μπει τάξη, για να νοικοκυρέψουμε, για να κάνουμε πάλι ασφαλείς σύγχρονες και λειτουργικές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, στη διάθεση όλης της αθλητικής οικογένειας.

Με αυτό το πείσμα, λοιπόν, με αυτή την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε 15 μόλις μήνες, να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή στις αθλητικές μας υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας. Έχουμε παράξει έργο, που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια πριν.

Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Υπηρεσίας, τις διοικήσεις που εργάζονται αμισθί αλλά με φοβερή ευσυνειδησία, το προσωπικό των αθλητικών κέντρων, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη βοήθεια τους, ώστε να έχουμε κάνει αυτή την πρόοδο.

Για να μιλήσω με αθλητικούς όρους είμαστε σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου, σε ένα μαραθώνιο όπου τρέχουμε με σπριντ.

Κι έχουμε κάνει αλματώδη πρόοδο για την ανάδειξη των ολυμπιακών μας ακινήτων:

 • ΟΑΚΑ:

-        Απομάκρυνση σκουπιδιών ετών, από το 2004 και καθαρισμός αποθηκών και χώρων που είχαν εγκαταλειφθεί, όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

-        Συντήρηση και αποκατάσταση αθλητικών υποδομών του Ολυμπιακού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης», αντικατάσταση φθαρμένου υλικού του συνόλου των εγκαταστάσεων, αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών. Έχει ήδη υλοποιηθεί η Α’ φάση και βρισκόμαστε ήδη στη Β’ φάση.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:

-        Εργασίες ανακατασκευής υποδομής και ταρτάν των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου και των δύο ανοιχτών βοηθητικών γηπέδων/προπονητηρίων Κ1 και Κ2.

-        Εργασίες Ανακατασκευής της μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης».

-        Ανακατασκευή και ενίσχυση περίφραξης και θηρών εισόδου/εξόδου

-        Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος.

 • Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ):

Έχουν ήδη υλοποιηθεί τα έργα:

-        Ανακατασκευή συνεδριακής αίθουσας και δημιουργία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

-        Δημιουργία δύο (2) νέων γηπέδων τένις.

-        Μεταφορά φυλακίου λίμνης, τοποθέτηση νέων μπαρών κυκλοφορίας στην κεντρική είσοδο και στο χώρο στάθμευσης των 9 στρεμμάτων.

-        Δημιουργία νέας, σύγχρονης παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο.

 • Τοποθέτηση σκιάστρων, για εξοικονόμηση ενέργειας και αισθητική αναβάθμιση, στους υαλοπίνακες περιμετρικά στην κεντρική αρένα καθώς και αντικατάσταση και αναβάθμιση σε σύγχρονο περιβαλλοντικά φιλικό φωτισμό LED στις προπονητικές αίθουσες 5 και 6.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:

-        Ανάπλαση καναλιού (τοποθέτηση φωτισμού στα γεφυράκια, ελαιοχρωματισμοί εκατέρωθεν του καναλιού, τοποθέτηση νέου φωτισμού, τοποθέτηση παγκακιών κλπ)

-        Εργασίες αναβάθμισης των χωρών στάθμευσης (διαγράμμιση θέσεων, τοποθέτηση μπαρών ελέγχου κυκλοφορίας κλπ),

-        Εργασίες συντήρησης και ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο, που ήταν παρατημένο, μια χωματερή δίπλα στη θάλασσα.

 • ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά:

-        Εργασίες καθαρισμού και επισκευής των υδρορροών στέγης του κλειστού προπονητηρίου ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και εργασίες επαναχρωματισμού κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών χώρων του Ε.Α.Κ.Ν.,

-        Εργασίες μόνωσης ταρατσών ανά τετράδες ξενώνων (16 ξενώνες),

-        Εργασίες αποκατάστασης φθορών για την ασφαλή λειτουργία της ανοικτής κολυμβητικής δεξαμενής,

-        Εργασίες συντήρησης εξέδρας γηπέδου στίβου και σφαιροβολίας,

-        Αντικατάσταση σωληνώσεων-κολυμβητικής δεξαμενής στο «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» στον Πειραιά.

Βρίσκονται σε εξέλιξη:

-        Εκσυγχρονισμός - Συντήρηση Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ»

-        Εργασίες συντήρησης στα κτήρια προπονητηρίων

-        Τοποθέτηση Wifi στους ξενώνες, στο κλειστό κολυμβητήριο Πειραιά ‘‘Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ’’ και στο διοικητήριο.

Και φυσικά, έχουμε υπογράψει με τη Lamda Development ‘‘Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας’’ για την μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Το Μνημόνιο προβλέπει:

-        Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις, με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους, παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

-        Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, που θα εξυπηρετούν επιπλέον τόσο τους κατοίκους όμορων περιοχών, όσο και τους επισκέπτες του Πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής

-        Η μετεγκατάσταση κάθε μίας από τις υπό αντικατάσταση αθλητικές εγκαταστάσεις θα υλοποιείται σταδιακά με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέας εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου

 • Με τη θέση σε λειτουργία κάθε νέας αθλητικής εγκατάστασης εντός της Περιοχής Αθλητισμού του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά οφείλουν να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τη χρήση τους ελεύθερη στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».
 • Σκοπευτήριο Βύρωνα:

Καταρχάς ορίσαμε Επιτροπή Διοίκησης, μετά από πολλά χρόνια! Και ήδη έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για τα εξής έργα:

-        Εργασίες ολοκλήρωσης του πεδίου βολής 25 μέτρων (κατασκευή οροφής στην βληματοδόχο, κατασκευή προφράγματος, τοποθέτηση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τοποθέτηση των μηχανημάτων στόχων και λοιπές συμπληρωματικές εργασίες, απαραίτητες για την λειτουργία του πεδίου βολής),

-        Επισκευαστικές εργασίες για την λειτουργία του κυλικείου του σκοπευτηρίου,

-        Θέρμανση και Ψύξη κλειστού πεδίου βολής 10 μέτρων,

-        Τοποθέτηση ρολών στη γραμμή βολής του ανοικτού πεδίου βολής των 50 μέτρων, απαραίτητα για την καθαριότητα του χώρου, την ασφάλειά του και την προστασία του από τα καιρικά φαινόμενα.

-        Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων (από το 1991), μηχανημάτων στόχων όλων των πεδίων βολής (10, 25 και 50 μέτρων), με την παραχώρηση των ηλεκτρονικών στόχων του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου του Μαρκόπουλου.

 • Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού:

-        Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς της κυριότητας από τον ΟΑΕΔ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-        Διορίστηκε Επιτροπή Διοίκησης με σκοπό να εκπονήσει τον προγραμματισμό και να προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, για να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το αθλητικό συγκρότημα της βορειοανατολικής Αττικής, που παρέμενε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια.

Ήδη έχουν γίνει μια σειρά από ενέργειες:

-        Διαμόρφωση του πρασίνου του περιβάλλοντα χώρου του Αθλητικού Κέντρου και φρεσκάρισμα του ταρτάν του σταδίου,

-        Παραδόθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σειρές εγκεκριμένων μελετών πυρασφάλειας, οι οποίες κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Τεχνικών και Αθλητικών έργων και Υποδομών της Γ.Γ.Α. για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες

-        Συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του Αθλητικού Κέντρου (πολεοδομικές διατάξεις, συντελεστές δόμησης)

-        Συμφωνία με την Οργανωτική Επιτροπή των 3η Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού για φιλοξενία αθλημάτων στις εγκαταστάσεις.

-        Έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των δύο κλειστών και του κολυμβητηρίου για την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών .

 • Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων:

Υπογράψαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ, το Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές Ομοσπονδίες που κάνουν χρήση της εγκατάστασης ‘‘Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων’’.

Πρόκειται για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης!!!

Σωστά ακούτε, αγαπητοί συνάδελφοι! Δεκαέξι χρόνια μετά από τους Αγώνες στην Αθήνα το 2004.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό και αθλητικό έργο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αλλά και μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας:

-        Εκμισθώνεται από το Σ.Ε.Φ. στην ΚΑΕ ΑΕΚ το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι εντός της ίδιας αθλητικής εγκατάστασης στις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων που φιλοξενούνταν ήδη.

-        Δίνεται η δυνατότητα στις Ομοσπονδίες να μπορούν να διεξάγουν στις εγκαταστάσεις Πανελλήνια Πρωταθλήματα των αθλημάτων τους και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς λόγους

-        Η ΚΑΕ ΑΕΚ αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως έδρα των αγώνων της ενώ μπορεί να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης.

 • Χώρος Άθλησης στο Σχιστό Κορυδαλλού:

Παραχωρήσαμε κατά χρήση στον Δήμο Κορυδαλλού την απαλλοτριωμένη από τη ΓΓΑ έκταση 115 στρεμμάτων στο Σχιστό (περιοχή πρώην Λατομείων).

Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που εκκρεμούσε επί δύο δεκαετίες και είχε ξεκινήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Δύο δεκαετίες, αγαπητοί συνάδελφοι!

Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης, δρομολογείται η κατασκευή αθλητικού κέντρου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις κ.ά.

Αξιοποιούμε σε μια μέχρι τώρα ανενεργή επένδυση και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη τόσο του τοπικού αθλητισμού όσο και της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας.

 • Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας:

Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Παιανίας, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων ‘‘Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ’’ και ‘‘Προπονητικό Κέντρο του Βόλεϊ’’, προκειμένου να αποδοθούν στην αθλητική οικογένεια, να φιλοξενήσουν σημαντικές διοργανώσεις και να εξυπηρετήσουν τον μαζικό αθλητισμό.

Σε συνέχεια του Συμφώνου Συνεργασίας:

-        Έχουν ξεκινήσει ήδη οι μελέτες για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών για την επισκευή και ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται:

-        Η εκτέλεση του έργου και

-        Η διαχείριση και λειτουργία των Γυμναστηρίων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, περιορίστηκα μόνο στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μακάρι να είχα το χρόνο να αναφερθώ στην σημαντική πρόοδο και στο σπουδαίο έργο που έχει ήδη γίνει στα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, καθώς και στη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών μας υποδομών, προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας».

Και Επίκαιρες Ερώτησεις για τα Χανιά

Ο Λευτέρης Αυγενάκης νωρίτερα απάντησε και σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη σε σχέση με αθλητικές εγκαταστάσεις στα Χανιά.

Αναλυτικά, η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Πράγματι, το κολυμβητήριο Χανίων αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν εμφανίστηκαν χθες ή τον τελευταίο χρόνο. Είναι προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά. Για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στο συγκρότημα του κολυμβητηρίου.

Οι αθλητικές υποδομές της χώρας, που παραλάβαμε, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Εικόνα διάλυσης επικρατούσε παντού:

-       Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, καμία εργασία συντήρησης.

-       Στο Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά υπήρχαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, χωρίς Διοίκηση και χωρίς εργαζόμενο.

-       Τα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα ανά την επικράτεια, επίσης, με σοβαρές ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα συντήρησης.

-       Δυστυχώς, οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε στάδια κατάρρευσης, παρουσίαζαν μια λυπηρή εικόνα, μια εικόνα που δεν τιμά κανένα μας.

-       Δυστυχώς, αυτή η θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης ήταν εμφανής για πολλά χρόνια και στο Κολυμβητήριο Χανίων.

Το συγκρότημα του κολυμβητηρίου βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πόλης, πολύ κοντά στη θάλασσα. Λόγω της θέσης του είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και στην υγρασία.

Αποτελείται από τρεις κολυμβητικές δεξαμενές, μια ανοιχτή 50μ., η οποία φωτίζεται από 4 πυλώνες ηλεκτροφωτισμού, μια 25μ. και μία μικρότερη 12,5μ. οι οποίες είναι στεγασμένες με μεταλλικές κατασκευές.

Κατά μήκος της μιας πλευράς της μεγαλύτερης δεξαμενής υπάρχουν κερκίδες, ενώ στην άλλη υπάρχει κτίριο, στο ισόγειο του οποίου χωροθετούνται οι εξυπηρετήσεις των αθλητών και της διοίκησης, με αποδυτήρια, ιατρείο, γραφεία, αποθήκες κτλ.

Στο υπόγειο βρίσκεται το μηχανοστάσιο-υδροστάσιο με χώρους για τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό. Όλους τους χώρους τους επισκέφθηκα έναν έναν ξεχωριστά.

Τον Οκτώβριο του 2019, ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του ΕΑΚ για την αποκόλληση του άνω τμήματος πυλώνα, δηλαδή του πλαισίου στήριξης των φωτιστικών σωμάτων, λόγω ισχυρών ανέμων.

Αμέσως, παρήγγειλα τη διενέργεια αυτοψίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18-19/10/2019, από Μηχανικό της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί η κατάσταση των υπόλοιπων τριών πυλώνων αλλά και γενικότερα των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο χώρο του κολυμβητηρίου.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν:

 1. Πυλώνες ηλεκτροφωτισμού:

Ο βαθμός διάβρωσης του μεταλλικού φέροντος οργανισμού τους ήταν τέτοιος που η διατήρησή τους εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες της εγκατάστασης. Συνεπώς δόθηκε εντολή για

α) την άμεση (εντός δυο το πολύ ημερών) απομάκρυνση από το χώρο του κολυμβητηρίου και των υπόλοιπων τριών πλαισίων στήριξης φωτιστικών από τους αντίστοιχους πυλώνες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο προσωπικό,

β) την έναρξη εκπόνησης σχεδίου-μελέτης τοποθέτησης προσωρινού φωτισμού στην οροφή του κτιρίου διοίκησης-αποδυτηρίων του κολυμβητηρίου, ώστε να καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες χρήσης της δεξαμενής κολύμβησης μέχρι να τοποθετηθεί νέο μόνιμο σύστημα ηλεκτροφωτισμού.

Και οι δυο αυτές απαιτήσεις καλύφθηκαν άμεσα.

 1. Μεταλλικά στέγαστρα δεξαμενών κολύμβησης:

Πραγματοποιήθηκε επίσης έλεγχος στις μεταλλικές κατασκευές που στεγάζουν τις άλλες δύο βοηθητικές δεξαμενές κολύμβησης.

Τα στέγαστρα έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές φάσεις, από διαφορετικούς φορείς.

Παρατηρήθηκε ότι ο φέροντας οργανισμός τους παρουσίαζε εμφανείς ενδείξεις διάβρωσης που οφείλονται στο έντονα διαβρωτικό παραθαλάσσιο περιβάλλον και την έλλειψη τακτικής συντήρησης.

Ειδικά στα σημεία έδρασης των μεταλλικών στεγάστρων, τα οποία βρίσκονται στο χώρο του μηχανοστασίου της δεξαμενής, ο βαθμός διάβρωσης ήταν τέτοιος που χρειαζόταν η λήψη μέτρων αντικατάστασης ή ενίσχυσής τους άμεσα.

 1. Περιμετρικά τοιχώματα δεξαμενών κολύμβησης:

Από τον έλεγχο που έγινε στο μηχανοστάσιο παρατηρήθηκαν εκτεταμένα προβλήματα στην κατάσταση του οπλισμένου σκυροδέματος του φέροντα οργανισμού των δεξαμενών. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι στο σκυρόδεμα δεν έχει εφαρμοστεί κάποιο προστατευτικό επίχρισμα, όπως έπρεπε και σε συνδυασμό ότι αυτό βρίσκεται σ’ ένα αρκετά διαβρωτικό περιβάλλον (υγρασία, χημικά συντήρησης κολυμβητικών δεξαμενών κ.α.), είχαν εμφανιστεί προβλήματα ενανθράκωσης και αποφλοίωσης του σκυροδέματος καθώς και οξείδωσης και διόγκωσης οπλισμών.

Προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξη των παραπάνω φαινομένων κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες επισκευής του φέροντα οργανισμού.

Παράλληλα, μετά από έρευνα που έγινε στο αρχείο της Υπηρεσίας, βρέθηκαν προηγούμενες εκθέσεις αυτοψίας και έγγραφα που χρονολογούνται ακόμα και από το 2006!

Μάλιστα, καλά ακούσατε! Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια αναφέρονται τα παραπάνω διαπιστωθέντα προβλήματα και ζητείται η λήψη μέτρων αποκατάστασης ή ακόμα και η διακοπή λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας.

Κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Κρίθηκε, λοιπόν, ότι η συνέχιση της λειτουργίας των δεξαμενών αυτών εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες όσο τα στέγαστρα δεν απομακρύνονται.

Λάβαμε, έτσι, την απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία των δύο κολυμβητικών δεξαμενών.

Φυσικά, ήταν μια δυσάρεστη απόφαση! Ήταν όμως μια αναγκαία και επιβεβλημένη απόφαση, διότι προέχει η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, των αθλητών, των συνοδών, του προσωπικού!

Ποιος Υπουργός θέλει να κλείνει μια εγκατάσταση; Κανείς! Όμως, έπρεπε να γίνει και έγινε.

Ωστόσο, κι εδώ είναι η διαφορά της σημερινής Κυβέρνησης, δεν μείναμε στη διαπίστωση των προβλημάτων. Δεν βάλαμε άλλη μια έκθεση στο συρτάρι! Αμέσως, απαντήσαμε με πράξεις.

Να καταθέσω κι εγώ με τη σειρά μου ένα ερώτημα: Πού ήταν τα προηγούμενα χρόνια οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν κάτι επιτέλους μπροστά;

Πουθενά!

Εξαφανισμένοι και βέβαια λιγότερο έως και καθόλου ομιλητικοί και διεκδικητικοί κάποιοι εκ των εκπροσώπων αθλητικών σωματείων που εξυπηρετούνταν στις εκεί καταστάσεις.

Ξεκαθαρίζω, καλά κάνουν και διεκδικούν, κάνουν πολύ καλά που θέλουν καλύτερες συνθήκες άθλησης για τα παιδιά τους, αλλά καλό είναι να μην έχουν κοντή μνήμη και μην παίρνουν αέρα κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν ευθύνες.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεσμευθήκαμε ότι θα νοικοκυρέψουμε, θα βάλουμε τάξη στη λειτουργία της διοίκησης, θα δώσουμε οξυγόνο στην κοινωνία και στον αθλητισμό.

Σε διάστημα μόλις 15 μηνών έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας. Έχουμε παράξει έργο, που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια πριν.

Ας μείνουμε, όμως, στο ΕΑΚ Χανίων:

Αμέσως, μετά την αυτοψία του περασμένου Οκτωβρίου και των διαπιστώσεων της τεχνικής υπηρεσίας κρίθηκε, όπως ανέφερα, ότι η συνέχιση της λειτουργίας των δεξαμενών αυτών εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες.

Έτσι, λάβαμε την απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία των δύο κολυμβητικών δεξαμενών και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε άμεσα τις διαδικασίες για την συντήρηση των εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία τους.

Η επισκευή των στεγάστρων εκτιμήθηκε ότι είναι αδύνατη ή τουλάχιστον ασύμφορα δαπανηρή σε σχέση με την απομάκρυνσή τους και την αντικατάστασή τους από νέα στέγαστρα. Έτσι, καταλήξαμε ομόφωνα στην απόφαση να κινηθούν οι διαδικασίες για άμεση απομάκρυνση των στεγάστρων.   

Ακολούθησαν και άλλες αυτοψίες. Στην πιο πρόσφατη, από κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας μας στις 22-23/7/2020, αφενός έγιναν πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τους τρόπους απομάκρυνσης των επικίνδυνων στεγάστρων, επανατοποθέτησης των ιστών φωτισμού και αποκατάστασης των περιμετρικών τοιχείων των δεξαμενών κολύμβησης, και αφετέρου καταγράφηκαν όλες οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις, με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Η Υπηρεσία μας έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη με τίτλο ‘‘ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΩΝ ΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΣΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ’’, προϋπολογισμού που ανέρχεται στο ποσό των 86.874,14€.

Ήδη βρίσκεται προς δημοπράτηση στο Τμήμα Δημοπράτησης Αθλητικών Έργων. Έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες (κύριος του έργου, Επιτροπή Διαγωνισμού κλπ) και ο προγραμματισμός μας είναι στις επόμενες 10 ημέρες να έχει δημοπρατηθεί το έργο.    

Παράλληλα το ΕΑΚ Χανιών έχει προβεί στην έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας.

Δεν μένουμε, όμως, μόνο στην συντήρηση των εγκαταστάσεων! Σε συνέχεια της επίσκεψης του κλιμακίου της Υπηρεσίας μας στις 22 και 23 Ιουλίου, μόλις 10 ημέρες έπειτα από την δική μου επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων, καταγράφηκαν από κλιμάκιο της ΓΓΑ οι απαραίτητες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κολυμβητηρίων.

Για την ταχύτερη εκπόνηση των μελετών αυτών, έχει δρομολογηθεί η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Άρη Παπαδογιάννη.

Ήδη, εγκρίθηκε στην προχθεσινή (14/10) συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΚ.

Μάλιστα, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο μηχανικών του ΟΑΚ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων, κατέγραψε αναλυτικά τις ανάγκες σε μελέτες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού και ξεκινά άμεσα η σύνταξη μελετών με προτεραιότητα το Κολυμβητήριο.   

Η συνεργασία αφορά στην αναβάθμιση όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων (Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου, Εθνικού Σκοπευτηρίου, Εθνικού Σταδίου και Αντισφαίρισης).

Αναλαμβάνουμε τα κόστη εμείς με εντολή ξεκάθαρη: Θέλουμε να γίνουν το ταχύτερο όλες οι μελέτες για να έχουμε ένα ασφαλές, σύγχρονο κολυμβητήριο στα Χανιά.

Επιπλέον, ενισχύουμε το ΕΑΚ Χανίων με επιπλέον προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του. Καταρχάς, δρομολογήσαμε την πίστωση του ποσού των 123.000€ από τα ταμειακά διαθέσιμα για την μισθοδοσία των πέντε επιπλέον υπαλλήλων που μετατέθηκαν από την ΓΓΑ στο ΕΑΚ. Δώσαμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που κρατούσε τους υπαλλήλους όμηρους της εκάστοτε ηγεσίας.

Παράλληλα, ενισχύουμε το προσωπικό, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, στο ΕΑΚ Χανίων προβλέφθηκαν 13 άτομα προσωπικό σε ειδικότητες όπως Πολιτικού Μηχανικού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Ηλεκτρολόγου, Νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ στη χρηματοδότηση. Την άνοιξη είχε πιστωθεί η α’ δόση της τακτικής επιχορήγησης ύψους 372.000 ευρώ, στα τέλη Ιουλίου πιστώθηκε η β’ δόση ύψους 465.000 ευρώ, ενώ τέλη Οκτωβρίου υπολογίζεται να πιστωθεί και η γ΄ δόση ύψους 93.000€.

Επίσης, τον Δεκέμβριο 2019 δόθηκε ως έκτακτη χρηματοδότηση το ποσό των 20.000€ και μέσω του ΠΔΕ το ποσό των 75.921€ και το ποσό των 80.462€ για το 2020.

Να αναφέρω ότι τα έτη 2016, 2017 κι έως τον Ιούνιο του 2019 δεν είχε δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ!

Αυτά που περιέγραψα, το έργο που κάνουμε, είναι τα αυτονόητα. Δυστυχώς, όμως, η ολιγωρία ετών και τα χρονίζοντα προβλήματα κάνουν τα αυτονόητα να φαντάζουν σημαντικά!

Εμείς θα συνεχίσουμε, όχι μόνο να κάνουμε τα αυτονόητα, αλλά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σύγχρονες αθλητικές υποδομές που αρμόζουν στην αθλητική μας παράδοση και στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα!».

Μοιραστείτε το: