27/04/2024
ΓΓΑ | Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 - 21:31

Αυγενάκης: «Ελλαδικός και κυπριακός αθλητισμός ήταν και παραμένουν στενότατα συνδεδεμένοι»

Στη Λευκωσία ο υφυπουργός Αθλητισμού * Απηύθυνε χαιρετισμό στο Αθλητικό Ιδεολογικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Λευτέρη Αυγενάκη στη Λευκωσία βρήκε τον υφυπουργό Αθλητισμού να γίνεται αποδέκτης την Τρίτη (6/10) πολύ θερμής υποδοχής από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο πολιτικός προϊστάμενος των σπορ υπογράμμισε τη στενή αθλητική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, σημειώνοντας ότι επίκειται περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας με την επικαιροποίηση των τριετών Μνημονίων Συνεργασίας, που συνυπογράφουν οι δύο χώρες.

Στην ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρονται τα εξής: «Με θερμότατο καλωσόρισμα και τη ρητή επιβεβαίωση ότι “ο ελλαδικός και ο κυπριακός αθλητισμός ήταν και παραμένουν στενότατα συνδεδεμένοι”, υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνος Μιχαηλίδης και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία.

Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τη ζεστή υποδοχή, υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός δεν ενώνει και εμπνέει μόνο τις δύο “αδελφές” χώρες, αλλά με την παγκόσμια δύναμή του δημιουργεί ελπίδα στους συνενώνει τους πολίτες σε όλη τη γη και στάθηκε ειδικότερα στη στενή αθλητική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου. Τόνισε ότι επίκειται περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας με την επικαιροποίηση των τριετών Μνημονίων Συνεργασίας, που συνυπογράφουν οι δύο χώρες.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού παρατήρησε ότι στο χώρο της ΚΟΕ συστεγάζονται και όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες και εντυπωσιασμένος είπε ότι “παραδειγματιζόμαστε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο στο ΟΑΚΑ και να αποκτήσουν κοινή έδρα και σημείο αναφοράς οι ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες”.

Ο κ. Αυγενάκης εξήρε το γεγονός ότι από τη συνεργασία των δύο χωρών “αντλήσαμε μια σημαντική καινοτομία, που εφαρμόσαμε προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και την τακτοποίησης του αθλητικού οικοδομήματος. Το σύστημα “Χείλων”, βάσει του οποίου κατανέμονται με αντικειμενικά κριτήρια και μετρήσιμους δείκτες οι ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες, τα χρήματα του ελληνικού λαού”.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή για τη συμβολή της ώστε η Ελλάδα να υπερβεί τα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε ότι αφορούσε στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και τις σχέσεις με τον WADA, ενώ ανέλυσε τα όσα προβλέπει ο νόμος 4726/2020 της αθλητικής μεταρρύθμισης:

Αναφέρθηκε στο Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων, που βάζει τάξη ώστε όλοι να γνωρίζουν τα ενεργά και νομίμως λειτουργούντα σωματεία, στις αλλαγές ως προς τις αρχαιρεσίες και την ανάδειξη των νέων οργάνων των αθλητικών φορέων, στον αποφασιστικό ρόλο που δίδεται στους αθλητές κ.λπ.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της πρότασης κοινοπραξίας, που υποβλήθηκε σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού της Ρουμανίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Erasmus+ Sport 2020” με θέμα “η εφαρμογή κανόνων χρηστής διακυβέρνησης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο”».

Παράλληλα, ο Λ. Αυγενάκης έδωσε το «παρών» στο Αθλητικό Ιδεολογικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού και απηύθυνε χαιρετισμό.

Αναλυτικά, η ενημέρωση της ΓΓΑ: «Στο Αθλητικό Ιδεολογικό Συνέδριο, του Δημοκρατικού Συναγερμού, παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Θέμα του Αθλητικού Ιδεολογικού Συνεδρίου οι άρρηκτοι δεσμοί Κύπρου - Ελλάδας στον αθλητισμό, από το 1896 μέχρι και την ανεξάρτητη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980. Μιας –σχεδόν- 100νταετίας, κατά την οποία αναδείχθηκαν σπουδαίοι αθλητές που διέπρεψαν με τα χρώματα της Ελλάδας. Προς τιμή τους εκδόθηκε και επετειακό λεύκωμα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε στην ομιλία του: “Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε συμπατριώτες. Και είμαι ευτυχής διότι, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο, αισθάνομαι την θερμή υποδοχή, την αγάπη και τους πολύ ισχυρούς δεσμούς που μας συνδέουν. Και βέβαια, αισθάνομαι ακόμη πιο όμορφα όταν βρίσκομαι στο αδελφό κόμμα της Κύπρου, τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Προ ολίγων ημερών, γιορτάσαμε την 60η επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απευθύνω τις πιο εγκάρδιες ευχές για την ελευθερία και την ευημερία του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Μέχρι τελικής ευοδώσεως, αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στο νησί, στο πλαίσιο συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού ζητήματος. Τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη μόνη και δεσμευτική για όλους βάση εξεύρεσης λύσης.

Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος. Πιστεύω ακράδαντα ότι η προσπάθεια για τον τερματισμό των παράνομων και προκλητικών αυτών ενεργειών, μέσα από τον συνεχή συντονισμό των δύο χωρών μας, θα είναι επιτυχής.

Την αισιοδοξία μου αυτή αντλώ, μεταξύ άλλων, από την εδραίωσή της στο διεθνές δίκαιο, καθώς και από την ισχυρή διεθνή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέλους τριμερών και άλλων περιφερειακών πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και του ειρηνικού της αγώνα για την υπεράσπιση και πλήρη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της κυριαρχίας της και την άρση της τουρκικής κατοχής. Σε ό,τι αφορά το σημερινό Αθλητικό Ιδεολογικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέλω να σας συγχαρώ θερμά για την πρωτοβουλία σας. Κι αυτό διότι μέσα στην πολυποίκιλη και επείγουσα ατζέντα των οικονομικών και πολλών άλλων θεμάτων που έχουν να διαχειριστούν οι Κυβερνήσεις, ο αθλητισμός δεν πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Αυτή είναι και η πεποίθηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την αποφασιστική βούληση του οποίου έχουμε καταφέρει να κάνουμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του ελληνικού αθλητικού οικοδομήματος. Να δώσουμε οξυγόνο στην αθλητική κοινότητα και να εισάγουμε αρχές καλής διακυβέρνησης με όρους διαφάνειας, τάξης και νομιμότητας. Η σχέση της Κύπρου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αρχίζει, βέβαια, το 1980 στη Μόσχα, όπου η Κύπρος, ως ανεξάρτητο κράτος, λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά.

Κύπριοι αθλητές αναφέρονται σε επιγραφές και άλλα ιστορικά ευρήματα ως νικητές στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο σε Έλληνες, ενώ η συμμετοχή των Κύπριων αθλητών στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα πρώτα χρόνια της αναβίωσής τους, εμπερίεχε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι Κύπριοι αγωνίζονταν με τα χρώματα της Ελλάδας μέχρι και το 1980, αλλά ιδιαίτερα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

Τελικά, πολύ δύσκολη αποδεικνύεται και η καταγραφή των συμμετοχών των Κυπρίων στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη. Αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας ολόκληρος αιώνας, ακόμη σήμερα, έρχονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία για τους Κύπριους των Ολυμπιακών. Η δημοσιογραφική και ιστορική έρευνα καταγράφει ακόμη νέους Κύπριους Ολυμπιονίκες! Η ίδρυση των ιστορικών γυμναστικών συλλόγων στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1892 ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος Ολύμπια - Λεμεσού (ΓΣΟ), το 1894 ο Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπρια - Λευκωσίας (ΓΣΠ), το 1896 ο Γυμναστικός Σύλλογος Ζήνωνας - Λάρνακας (ΓΣΖ) και ο Γυμναστικός Σύλλογος Κόροιβος - Πάφου (ΓΣΚ), το 1907 ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας - Αμμοχώστου (ΓΣΕ) και το 1919 ο Γυμναστικός Σύλλογος Πράξανδρος - Κερύνειας (ΓΣΠρ).

Από το 1896 που αρχίζουν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι το 1976, οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες ελάμβαναν μέρος ως μέλη της ελληνικής ομάδας. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες , τους οποίους φιλοξένησε η Ελλάδα στην Αθήνα το 1896, έγινε η πρώτη συγκέντρωση αθλητών από όλο τον κόσμο για την τέλεση του πιο «ιερού μυστηρίου», το οποίο ήταν ο “οδηγός” για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη μας.

Η Κύπρος δήλωσε παρούσα υπό την ελληνική σημαία, με τρεις αθλητές. Τον Αναστάση Ανδρέου στα 110μ. εμπόδια τον Ιωάννη Φραγκούδη στη σκοποβολή και τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη στην ποδηλασία. Από το 1980 ανοίγει νέο κεφάλαιο για τον κυπριακό αθλητισμό. Η Κύπρος αποδεσμεύτηκε από την “αγκαλιά” της Ελλάδας και αρχίζει να λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο κράτος πλέον. Έτσι, για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας η κυπριακή σημαία παρέλασε στο στάδιο.

Μόνο οι αθλητές του στίβου αγωνίστηκαν και αυτή τη φορά με τα ελληνικά χρώματα, καθώς η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου εγκρίθηκε το 1983 και έγινε επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) το 1984. Με τη συμμετοχή αυτών των αθλητών ολοκληρώθηκε η 84χρονη προσφορά της Κύπρου προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες , ενώ άρχισε από τότε μία νέα εποχή για τον κυπριακό αθλητισμό με την ανεξάρτητη παρουσία της Κύπρου στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός με σπουδαίες συμμετοχές και εξαιρετικές επιδόσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε αναρίθμητα γεγονότα και πρόσωπα, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την ιστορική έρευνα και πολλά από αυτά τα πρόσωπα βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας. Αυτοί οι άνθρωποι, αποτελούσαν και αποτελούν, το φωτεινό παράδειγμα όλων μας. Κι αυτό διότι έζησαν και πρέσβευαν αυτό που σήμερα είναι ζητούμενο, την κοινωνική πλευρά του αθλητισμού. Τον αθλητισμό των ιδανικών και των αξιών.

Η δράση τους μας μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα ζωής. Μαθήματα για τη νίκη και την ήττα, μαθήματα για την αυτοπειθαρχία, για την αποφασιστικότητα, για τον ανταγωνισμό και την ευγενή άμιλλα. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον λίγων ευκαιριών, σκληρής καθημερινότητας, χωρίς τις ανέσεις της εποχής μας, και βέβαια χωρίς τους πειρασμούς των ουσιών για την υφαρπαγής της νίκης. Με αυτές τις σκέψεις και με την βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Κύπρος συνυπάρχουν, συνεργάζονται και συνεννοούνται, αλλά και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σύμμαχος και αρωγός σε κάθε διεκδίκηση, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να παραβρεθώ στην αποψινή σας εκδήλωση”».

Μοιραστείτε το: