31/10/2020
Κόσμος | Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 - 21:04

Κοντά στον πόλεμο η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

Toυλάχιστον 23 νεκροί και 100 τραυματίες από συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Μια ανάσα από τον πόλεμο βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ύστερα από τις νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή (27/9) ανάμεσα στις αζέρικες δυνάμεις και εκείνες της περιοχής του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 100, με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν να ανακοινώνει ότι στις μάχες κατελήφθησαν έξι χωριά που ήταν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, μια πληροφορία που διαψεύστηκε από το Γερεβάν, ενώ το Μπακού υποστηρίζει επίσης ότι κατέλαβε ένα στρατηγικής σημασίας ύψωμα στο Καραμπάχ.

Στο Αζερμπαϊτζάν επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος, καθώς και απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Μπακού, σε πολλές μεγάλες πόλεις και στη ζώνη κοντά στη γραμμή του μετώπου, κατά τις νυχτερινές ώρες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κήρυξε επίσης «γενική κινητοποίηση» και «στρατιωτικό νόμο» στη χώρα και το ίδιο έπραξαν και οι αρχές του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιες, κατήγγειλε την «επίθεση» της Αρμενίας, υποσχόμενος ότι η χώρα του «θα νικήσει» το Γερεβάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει «με όλα τα μέσα» το Μπακού, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αζέρο ομόλογό του, καθώς η Άγκυρα διατηρεί κατά παράδοση στενές, φιλικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.

Το γειτονικό Ιράν, με τη σειρά του, δήλωσε έτοιμο να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τον τερματισμό των εχθροπραξιών ζήτησαν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία.

Μοιραστείτε το: