28/10/2020
Κόσμος | Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 - 17:24

Με Μέρκελ και Μισέλ συζήτησε ο Ερντογάν

Έγινε τηλεδιάσκεψη για τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Τηλεδιάσκεψη έγινε την Τρίτη (22/9) ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Σαρλ Μισέλ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Φυσικά, το αντικείμενο της συζήτησης του προέδρου της Τουρκίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την καγκελάριο της Γερμανίας ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας εν όψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών.

Ο Ρ. Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά αναφοικά με το «πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου» ανάμεσα στις δυο πλευρές, εκφράζοντας την πίστη ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, στη διάρκεια της τριμερούς διάσκεψης προέκυψε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες, ενώ για τον Τούρκο πρόεδρο απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Επίσης, ανέφερε ότι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων καναλιών διαλόγου.

Για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη (24/9) με θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, ο Ρ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πως, με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. θα αποκατασταθούν.

Τέλος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μοιραστείτε το: